1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. ‘Engelsiz Yaşam’ TED Koleji’nde
‘Engelsiz Yaşam’ TED Koleji’nde

‘Engelsiz Yaşam’ TED Koleji’nde

“Engelsiz Yaşam Seminerleri” bu kez de TED Koleji’nde gerçekleşti

A+A-

Kuzey Kıbrıs Turkcell "Engelsiz Yaşam Seminerleri"nin dördüncüsünü Lefkoşa’da, TED Koleji’nde öğrencilerle buluşturdu. "Engelsiz Yaşam Seminerleri", Lefkoşa’da TED Koleji öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Öğrenciler seminere aktif katılım gösterdi, engelli bilinci yönündeki duyarlılıkları ile dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell’in işbirliği ile başlayan seminerlerin dördüncüsü yine başkent Lefkoşa’da yer aldı.

Ülke genelindeki ortaokul ve liselerde engellilere yönelik farkındalığı artırmak için imzalanan protokol çerçevesinde düzenlenen “Engelsiz Yaşam Seminerleri”,  tüm katılımcılara bir kez daha önemli bir deneyim yaşattı. TED Kuzey Kıbrıs Koleji Direktörü Ali Özkan, TED Kıbrıs Koleji Müdürü ve Genel Koordinatörü Sevinç Boztuna ile öğrenciler ve öğretmenlerin katıldığı seminerin konukları Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit,  görme engelli müzisyen Mehmet Geçit ile Yenidüzen Gazetesi Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı oldu.

Kibrit: Biz ‘hasta’ değiliz
Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı ve Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncusu Günay Kibrit, seyahatleri sırasında yaşadığı bir anekdotu öğrencilerle paylaştı.  Bir uçak yolculuğu sırasında, hostes tarafından “hasta yurttaşlarımız” olarak anıldıklarını anımsatan Kibrit, “Bizler hasta değiliz, engelliyiz, çoğu zaman engelleneniz” dedi.

“Dikkat!.. Trafik..”
YENİDÜZEN Gazetesi Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı ise ‘engelliler’ konusunda bilinçlenmek kadar, “engelli” olmamak ya da bir başkasını yaralamamak için de sorumlu kuşaklar yetişmesi gerektiğini anlattı. “Ülkemizde engelli bireylerin çok önemli bir çoğunluğu, trafik ya da iş kazaları sonrasında bu gerçekle yüzleşiyor” diyen Cenk Mutluyakalı, öğrencilerden, özellikle trafik konusunda çok hassas olmalarını istedi. “Çok iyi eğitim aldığınızı, kendinizi çok iyi ifade ettiğinizi görmekten mutluluk duydum” diyen Cenk Mutluyakalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelliler konusunda çok önemli bir farkındalığa sahipsiniz. Ama bu yetmez. Çünkü engelsiz bir Kıbrıs için empatinin ötesinde bir sorumluluğa ihtiyacımız var. Trafik kazaları sonucu ya kendinizi ya da bir başka masum insanı engelli bırakma potansiyeliniz var. Ne yazık ki, bir gazeteci olarak henüz ehliyet yaşına dahi gelmemiş çocukların pek çok trafik kazasına tanıklık ettim. Trafik ve iş kazaları anlamında hem siz sorumluluk sahibi olunuz, hem de ailelerinizi uyarınız. İşte o zaman böylesi seminerler gerçekten amacına ulaşmış olur.” Cenk Mutluyakalı aynı zamanda öğrencilere, sadece sol ayağını kullanabilen, beyin felçli yazar, şair, ressam Christy Brown’un ‘Sol Ayağım’ isimli kitabını tavsiye etti, bu kitabı kimi öğrencilerin okumuş olduğunu öğrenince, takdirlerini paylaştı. Kuzey Kıbrıs Turkcell’in TED Koleji’ndeki "Engelsiz Yaşam Semineri" görme engelli müzisyen Mehmet Geçit’in dinletisi ve Turkcell’in maskotu Cello ile fotoğraf çekilmesi ile tamamlandı.

Özkan: “Çok etkilendik”
TED Kuzey Kıbrıs Koleji Direktörü Ali Özkan, etkinliğin bir seminerin çok ötesinde olduğunu belirterek, çok etkilendiklerini ifade ederek, bu önemli farkındalık eğitimi için Kuzey Kıbrıs Turkcell’e teşekkür etti.
“Seminerler aslında rutini olan  etkinliklerdir, önceden belirlenen içerik ve programa göre sunumlar yapılır ve tamamlanır, oysa burada engelli bilincini hep birlikte yaşadık” diyen Ali Özkan, öğrenciler için unutulmaz bir deneyim olduğunu belirtti. TED Kuzey Kıbrıs Koleji Direktörü Ali Özkan, seminerde içeriğin sunumunu yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell, konuklar ve öğrencilerin ayrı ayrı bir beyin olduğunu anımsatarak, “Böylesi aktivitelerin  devamından yanayız ve kapımız her zaman bu çalışmalara açık” dedi. Okul Müdürü ve Genel Koordinatörü Sevinç Boztuna da okul olarak sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini belirtti. YD

Bu haber toplam 1766 defa okunmuştur