1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Enflasyon geriledi: ETKİSİ SINIRLI KALACAK
Enflasyon geriledi: ETKİSİ SINIRLI KALACAK

Enflasyon geriledi: ETKİSİ SINIRLI KALACAK

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verileri doğrultusunda Kasım ayında enflasyonun düştüğüne işaret etti.

A+A-

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verileri doğrultusunda Kasım ayında enflasyonun düştüğüne işaret etti.

Değirmencioğlu, Kasım ayı enflasyon rakamların olumlu okunsa da, fiyatlardaki bu düşüşün bir bölümünün, vergi indirimlerinin kalkması ve gönüllük esasına göre yapılan indirimlerin geri alınması ile tekrar geri geleceğine not düşmek gerektiğinin altını çizdi.

Piyasa aylık bazda negatif bir enflasyon beklediğinden, etkisinin bir miktar olumlu olacağının ancak sınırlı kalacağını da belirtti.

 

Değirmencioğlu’nun analizi şöyle:

 

TÜİK: Enflasyon Kasım ayında geriledi

  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, TÜFE Kasım ayında % 1,44 ile piyasa beklentisinin ötesinde geriledi. Bu sonuçla yıllık TÜFE enflasyonu % 21,62’ye düştü 
  • Verinin alt kırılımlarına baktığımızda, 12 ana harcama grubunun 6’sında aylık bazda fiyat düşüşü görüyoruz. Ulaştırma grubunda düşüş % 6,5 ile en yüksek olmuş. Bir yandan akaryakıt fiyatlarındaki düşüş, diğer yandan vergi indirimlerinin rol oynadığını düşünüyoruz. Ev eşyası grubu %2,9; eğlence ve kültür grubunda % 2,1 ise TL’deki değerlenmenin yansımaları olarak dikkat çekiyor. Ayşe teyzenin sepetinde en büyük paya sahip gıda ve alkolsüz içecekler grubunda düşüş ise % 0,74 olmasına rağmen, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim % 25,7 de kaldığının altını çizmek gerekiyor. 
  • Türkiye Merkez Bankası’nın favori endeksi olan çekirdek göstergelerden “C” Kasım ayında % 1,87 düştü. Yıllık “C” enflasyonu ise % 20,7’ye geriledi 
  • Üretici cephesinde ise, ÜFE enflasyonu aylık bazda % 2,53 geriledi. Bu sonuçla birlikte yıllık ÜFE enflasyonu da % 38,5’e geriledi (Ekim 2018 % 45,01). Maliyet cephesine yansıyan enflasyonda döviz kurunun temel belirleyici olduğunu zaten biliyoruz
  • Sonuç itibariyle ile Kasım ayı enflasyon rakamlarını olumlu olarak okusak da, fiyatlardaki bu düşüşün bir bölümünün vergi indirimlerinin kalkması ve gönüllük esasına göre yapılan indirimlerin geri alınması ile tekrar geri geleceğine not düşmek gerekiyor. Bu nedenle de acele bir şekilde enflasyonda büyük başarı var dememek lazım. Piyasa aylık bazda negatif bir enflasyon beklediğinden, etkisi bir miktar olumlu olacak ancak sınırlı kalacaktır.
Bu haber toplam 1802 defa okunmuştur