1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. En ucuz çilek kuzeyde
En ucuz çilek kuzeyde

En ucuz çilek kuzeyde

Türkiye ve Kıbrıs’taki meyve ve sebze fiyatlarını karşılaştırmaya devam eden YENİDÜZEN, reyonlarda yer almaya başlayan çilek en uygun fiyata kuzeyde

A+A-

Fehime ALASYA

Meyve ve sebzelerin, Türkiye ve Kıbrıs fiyatlarını inceleyen YENİDÜZEN, fiyatlardaki farklılıkları araştırdı. Cep yakan mevsim sebzelerinin her üç bölgedeki pazarda da hemen hemen aynı fiyatta seyrettiği görülürken, reyonlara yeni giriş yapan çileğin en pahalı Türkiye’de olduğu gözlemlendi.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki fiyatlarda görülen çok az düşüşün ise kur farkından kaynaklandığı düşünülüyor. Geçtiğimiz aylarda dört Türk Lirası’nı aşan Euro, bu ayki alışverişimizde 3,9 TL’ye gerilediği görülüyor.

Mevsim sebzelerinden olan enginar ve bakla arasındaki fiyatlar, adanın her iki kesiminde de aynı seviyede seyrederken, fasulye fiyatlarının en ucuz Türkiye, en pahalı ise Kuzeyde olduğu görüldü.

Kıbrıs’ın kuzeyinde reyonlara giren, halk arasında çala olarak bilinen mevsim meyvesi Çağla Badem ise küçük bir kutuda 9,99 TL’ye tüketiciyle buluştu. Kıbrıs’ın güneyinde ise henüz birçok markette reyonlara girmediği dikkat çekti.

Son haftalarda reyonlarda yer almaya başlayan çilek, güneyde ve Türkiye’de cep yakıyor. Kuzeyde paketi 4,99 TL’ye satılan çilek, güneyde 10,33 TL, Türkiye’de ise 12,5 TL’ye satışta

Çilek Türkiye’de ve güneyde cep yakıyor

Reyonlarda son birkaç haftadır yer almaya başlayan çilek Kıbrıs’ın kuzeyinde paketi 4,99 TL iken, güneyinde ise 10,33 TL. Türkiye ile Kıbrıs’ın kuzey ve güney kesimlerini kıyasladığımız zaman ise çilek 12,5 TL ile en pahalı Türkiye’de yerini aldı.

Bakla, fasulye ve marul gibi tazeliklerde Türkiye’deki fiyatların daha yüksek olduğu göze çarparken, mantarın Türkiye’de iki kat daha ucuz olduğu görüldü. 

Mevsim sebzelerinden olan enginar ve bakla arasındaki fiyatlar, adanın her iki kesiminde de aynı seviyede seyrederken, fasulye fiyatlarının en ucuz Türkiye, en pahalı ise Kuzeyde olduğu görüldü

Bazı sebzelerde uçurum fiyat farkı     

Soğanın kilosu kuzeyde 4,95 TL iken, güneyde yarı fiyatına 1,5 TL. Güney ve kuzey fiyatları arasında uçurum olan bir diğer sebze ise limon oldu. Limon, kuzeydeki marketlerde 1,55 TL’ye, güneydeki marketlerde ise 10,5 TL’ye satışta.  Portakal, mandalina, çilek,  brokoli, salatalık gibi ürünlerde de fiyatlardaki uçurumu görmek mümkün.

Domatesin fiyatı tırmandı

Üç TL’ye alıcı bulan domatesin fiyatı ise neredeyse ikiye katlanarak 4,20 TL oldu. Piyasada domates azlığı yaşandığı iddiaları ise fiyatların tırmanmasına neden olarak gösteriliyor.

Kinoa ve Chıa kuzeyde pahalı

Mutfaklardaki i vitamin deposu arasında son dönemde halk arasında tutunan, popülaritesi artan Kinoa ve Chıa gıdalarının ise Kıbrıs’ın güneyinde yarı fiyatına olduğu gözlemlendi.

Kuzeydeki marketlerde yaklaşık 30 TL ve üzerinde yer alan Kinoa, Güneyde 3 Euro yani, yaklaşık 12 TL’ye tüketiciye ulaştığı da fiyat karşılaştırmasında göze çarpa bir diğer detay oldu. 

Türkiye yine ucuzlukta başı çekiyor…

Farklı zaman dilimleri içerisinde değerlendirilen meyve ve sebze fiyatları içerisinde çeşitlilik görülse de ortalama olarak Türkiye’nin, Kıbrıs’ın kuzeyinden ve güneyinden daha ucuz olduğu görülüyor. Araştırması yapılan söz konusu meyve ve sebzelerden birer kilo alıp mutfağına koyan bir vatandaş Türkiye’de toplamda 108 Türk Lirası 50 kuruş öderken, bu rakam Kıbrıs’ın Kuzey’inde 113,52 TL, Güney’inde ise 145,04 TL harcama olarak ceplerden çıkıyor.

fyatlar.jpg

 

 

Bu haber toplam 3853 defa okunmuştur
Etiketler :