1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘EN PAHALI ET’İ YİYORUZ
‘EN PAHALI ET’İ YİYORUZ

‘EN PAHALI ET’İ YİYORUZ

Kuzey ile güney arasında sürekli gündeme gelen et ve et ürünlerinde olan fiyat farkı ise dövizdeki yükselişe rağmen neredeyse iki katı…  Kuzeydeki marketlerde 45,90 TL’ye satılan kuzu pirzola, güneyde 25,70 TL’ye reyona giriyor

A+A-

Fehime ALASYA

Birçok mutfağın temel geçim gıdası olan tavuk ve tavuk ürünlerindeki fiyat farkı şaşırtıyor. Kıbrıs ile Türkiye arasındaki et ve tavuk ürünlerini araştıran YENİDÜZEN, görülen fiyat farklılıkları ortaya koydu.

Dövizdeki yükselişe rağmen, Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasındaki fiyat farkları birçok üründe neredeyse aynı iken, et ürünlerindeki uçurum fark hala mevcut.

Türkiye ile Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyindeki et ve tavuk ürünü fiyatları incelemesi, en ucuz tavuğun Türkiye’de olduğunu gösterdi.

Yapılan araştırmada, Kıbrıs’ın kuzeyi ile Türkiye arasındaki tavuk ücretleri, dudak uçuklattı.

Kuzeyde satılan tavuğun kilosu 11,40 TL iken, Türkiye’de satılan tavukların kilosu ortalama 6,99 TL ile yaklaşık 5 TL’lik fiyat farkının olduğu görüldü.

Türkiye ile Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyindeki fiyatlara bakıldığı zaman, fiyatların yakın olduğu görülüyor… Kıbrıs’ın kuzeyinde 11,10 TL kilosu olan tavuk, güneyde 12,30 TL civarında satışta.

et-tablo.jpg

‘Tavuk kanat’ Türkiye’de 13,90 TL, adada 20 TL

Bütün tavuğun yanında parçalı tavuk ürünlerine bakıldığı zaman ise Kıbrıs’ın güneyindeki ve Türkiye’deki fiyatların daha uygun olduğu gözlemlendi. Kuzeyde ve Türkiye’de kilosu 20 TL’den tüketiciye ulaşan filet parçalı tavuk, kuzeyde 18 TL.

Mutfaklarda çok fazla kullanılan, birçok ailede mangal keyfinin vazgeçilmezi olan ‘tavuk kanat’ ise ülkemizde kilosu 20 TL’den satışa çıkarken, Türkiye’de 13,90 TL’ye buzluklarda yerini alıyor.

Tavuk ciğeri Türkiye ve kuzeyde yaklaşık 6 TL’den tüketiciyle buluşurken, güneyde bu rakam 17 TL’yi aşıyor.

Yumurta fiyatları da farklı…

Yumurta fiyatları incelendiği zaman her üç bölge içerisinden en uygun fiyatların Türkiye’de olduğu görülüyor.  Türkiye ile Kıbrıs arasındaki yumurta ücretlerinde ortalama 1 ile 3 TL arasında fark doğuyor. 

6’lı yumurta ücretleri Kıbrıs’ın kuzeyinde 3,50, kuzeyinde 4,32, Türkiye’de ise 2,80 TL.

Bu rakamlar, hem yumurtalarda hem de tavuk fiyatlarında çok fazla değişkenlik gösterilirken, bu değişkenliğin nedeni de ‘organik’ veya ‘köy’ ayrımı olarak gösteriliyor.

Dövize rağmen etteki ‘uçurum fiyatlar’

Kuzey ile güney arasında sürekli gündeme gelen et ve et ürünlerinde olan fiyat farkı ise dövizdeki yükselişe rağmen neredeyse iki katı…

Kuzeydeki marketlerde 45,90 TL’ye satılan kuzu pirzola, güneyde 25,70 TL’ye reyona girerken, Türkiye’de bu rakam 80 TL’ye yaklaşıyor. Kuzeyde kilosu 35,90 TL olan dana kıyma, güneyde 23,70 TL’ye satılıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 4377 defa okunmuştur
Etiketler : ,