1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. En iyi seslerden biri; Carole King
En iyi seslerden biri; Carole King

En iyi seslerden biri; Carole King

Pop müzik tarihinin en üretken kadın müzisyenlerinden biri olan Amerikalı söz yazarı ve şarkıcı Carole King çok iyi bir Alto sese sahip. Birçok ödül alan, çok evlilik yapan King’in, dört çocuğu var.

A+A-

ersin-kasif-001.jpg

 Bu hafta daha eskilere gidiyor ve dönemin gençliğini yaşayanların anılarını canlandırıyoruz. Dünyanın en iyi kadın müzisyenlerinden, hatta kimilerine göre en iyisi olan Carole King bu hafta bizlerle.  9 Şubat 1942 yılında Amerika (şimdi 76 yıl yaşında), Manhattan, New York, ABD’de dünyaya gelen sanatçımızın asıl adı Carol Joan Klein.  Pop müzik tarihinin en üretken kadın müzisyenlerinden biri olan Amerikalı söz yazarı ve şarkıcı olan Carole King alto bir sese sahip. Özel hayatında birçok evlilik yapmış olan sanatçı bu konuda şanssız ünlülerden. (Rick Sorenson 1982–1989, Rick Evers 1977–1978, Charles Larkey 1970–1976, Gerry Goffin 1959–1969. Carole King,  Louise Goffin, Molly Larkey, Sherry Goffin ve Levi Larkey isimli dört çocuğa sahip. 

 Dünyanın en iyi kadın müzisyeni olarak da birçok müzikseverin akıllarında yer tutan Carole King 1962'de müziğe başlamış.  İlk kocası Gary Goffin'le birlikte inanılmaz ünlü parçalar yaptılar, hemen aklıma “will you still love me tomorrow” geliyor. Bundan sonra 1969'da ilk solo albümü writer'ı yayınladı. 1970 yılında çıkan “tapestry” müzikte bir dönüm noktasıdır derken, 68 kuşağının ve çiçek çocuklar anlayışının bittiğinin ve 70'lerde bunun gibi aşk meşk konularını anlatan şarkıların hakim olcağının habercisiydi.

Bu albümdeki “tapestry” you've got a friend, way over yonder, i feel the earth move, so far away ve tabiiki you make me feel like a natural woman şarkıları hepsi birer efsanedir. Bu  albümün ardından erkeklerde James Taylor, Jackson Browne, Stephen Bishop, Andrew Gold, vb. kadınlarda ise Rita Coolidge, Barbra Streisand gibi birçok taklidi çıkmıştır diyebiliriz?

1990'larda kendi şarkısı you make me feel'da Aretha Franklin'e eşlik etti. Filmlerde kendini gösterdi; Murphy's Romance, Bionic Boy, Russkies, Troubadours ve daha fazlası.

Carole King, 1987'de Songwriters Hall of Fame'a alındı ve 2002'de Johnny Mercer Ödülü'nü “olağanüstü yaratıcı eserlerin tarihi”aldı.  Ödüller ardı ardına geliyordu. 1988'de Ulusal Yazarlar Liderlik Başarı Ödülü'nü aldı. 2013'te Popüler Şarkı için Gershwin Ödül Kütüphanesinin ve ömür boyu başarı için Grammy Ödülü'nü aldı ve 2015 yılında Kennedy Center onur ödülüne sahip oldu.  İşte, böyle muhteşem bir hayatı olan Carole King, bu hafta bizimleydi. Müziksiz kalmayın.

Bu haber toplam 3493 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 395 Sayıs

Adres Kıbrıs 395 Sayıs