1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. En geç Salı günü açıklanacak
En geç Salı günü açıklanacak

En geç Salı günü açıklanacak

Hükümetin kamu çalışlarına yılda iki kez ödenen hayat pahalılığı artışı uygulamasında değişikliğe gidileceği ve eşit artış verileceği açıklamasının ardından gözler bu ayki hayat pahalılığıoranına çevrildi

A+A-

Meltem SONAY

Hükümet’in kamu çalışlarına yılda iki kez ödenen hayat pahalılığı artışı uygulamasında değişikliğe gidileceği açıklamasının ardından gözler bu ayki hayat pahalılığı oranına çevrildi.
Hükümetin 2015 yılını kapsayacak uygulamasında, tüm çalışanlara ‘eşit’ hayat pahalılığı ödenecek.
Hayat pahalılığı artışının alt gelir gruplarına daha yüksek yüzde ile yansıyacağı uygulamada, Kamuda 1 Ocak 2011’den sonra istihdam edilen çalışanlara ayrıca ‘refah artışı’ da ödenerek, maaş farkının geriletilmesi de  hedefleniyor.
Bugünlerde Devlet Planlama Örgütü’nün açıklaması beklenen hayat pahalılığı oranına göre artışlar hesaplanacak, Ocak 2015 maaşlarına yansıtılacak.

DPÖ Müsteşarı Muhtaroğlu: “En geç Salı belirlenecek”
Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, hayat pahalılığı oranının hesaplanması için çalışmaların sürdüğünü, oranın en geç önümüzdeki Salı günü açıklanacağını belirtti.
Devlet Planlama Örgütü’nün önümüzdeki hafta oranı açıklaması ile yıllık enflasyon oranı kesinleşmiş olacak, 2015 Ocak maaşlarına yansıtılacak EŞİT ARTIŞ da buna göre belirlenecek.

Kararname ile dondurulmuştu…
2015 yılını kapsayacak bu yeni uygulama nedeniyle, mevcut (uygulamada olan) yasanın HP ödeneği ile ilgili maddesi kanun gücünde kararnameyle  yürürlükten kaldırılmıştı.
Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık HP artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için donduruldu.

Refah artışı da var…
Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık HP artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak HP artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi öngörülüyor.
Yapılan yeni düzenlemede özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra (kamuoyunda Göç Yasası diye bilinen yasanın yürürlüğe girmesinden sonra) kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek REFAH ARTIŞ ödemesi de yapılacak.
Bu düzenleme OCAK 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 HP değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirilecek.

Maliye Bakanlığı ‘HP eşit miktarda ödenecek’ demişti…
Maliye Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında, düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık TÜFE endeks artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için dondurulduğunu açıklamıştı.
Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık TÜFE artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak TÜFE  endeks artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi ve özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek REFAH ARTIŞ ödemesi yapılması öngörüldüğü de belirtilmişti.
Düzenlemenin OCAK 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 TÜFE değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirileceği de açıklanmıştı.

Bu haber toplam 2162 defa okunmuştur