1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. En fazla CEZA:  1 ASGARİ ÜCRET!
En fazla CEZA:  1 ASGARİ ÜCRET!

En fazla CEZA:  1 ASGARİ ÜCRET!

Kamil Göktepe’nin hayatını kaybettiği trafik kazasında Aşanlar LTD’e 2020 TL para cezası kesilmesi YASA ve CEZALARI yeniden gündeme taşıdı

A+A-

YENİDÜZEN, aile trajedisine neden olan kazadan yola çıkarak, ‘Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’ altında Çalışma Bakanlığı tarafından verilen-verilebilen cezaları araştırdı.

Ayşe GÜLER

Geçitköy’de Kamil Göktepe’nin hayatını kaybettiği trafik kazasında BULAŞIKÇI olarak kayıtlı çıkan ancak kamyon kullanan şoförün çalıştığı Aşanlar LTD’e Çalışma Bakanlığı tarafından 2 bin 20 TL idari para cezası kesilmesi, YASA ve CEZALARI yeniden gündeme taşıdı.

YENİDÜZEN, aile trajedisine neden olan kazadan yola çıkarak, ‘Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’ altında Çalışma Bakanlığı tarafından verilen cezaları araştırdı.

Çalışma Bakanlığı tarafından yasaya aykırı davranan ve suç işleyen işverene en fazla yürürlükteki aylık asgari ücret kadar idari para cezası verilebileceği görüldü.

Konunun mahkeme taşınması ve mahkumiyet alınması halinde de uygulanabilecek ceza asgari ücretin 10 katı, ya da 2 yıl hapislik veya her iki ceza birden…

İlk adım yazılı uyarı, sonra İDARİ PARA CEZASI!

İlgili yasada; ilk adım olarak bakanlık tarafından yetkilendirilen personel veya müfettişler tarafından suçu işleyen işverene, aykırı hususların ON BEŞ GÜN içerisinde düzeltilmesi için yazılı uyarıda bulunur.

Bakanlık görevlileri tarafından verilen sürede aykırılığın düzeltilmemesi halinde idari para cezası uygulanacağı belirtiliyor.

Cezalar…

Buna göre Yasa’nın 20’nci maddesinin (Yetkili makamlarla ilgili madde) (1)’inci fıkrası kurallarına aykırı davrananlar, yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin yarısı kadar para cezası alabiliyor.  

Öte yandan Yasa’nın 23’üncü maddesi(Tüzük Yapma Yetkisinin düzenlendiği madde) tahtında çıkarılan tüzük kurallarına aykırı hususlar da tespit edilen her husus için, yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin yarısı kadar ceza verilebiliyor.

Bununla birlikte işverene, iş ilişkisini sona erdirdiğini 21 gün içinde bildirmemesi halinde uyarı yapılmadan yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin yarısı kadar ceza kesiliyor.

Her kişi için ceza kesilebilir…

İşveren sorumluluğunun belirlendiği yasanın 7. maddesine göre ise belirtilen yasaklara uyulmaması halinde işverene çalışma izinsiz çalıştırıldığı ya da iş kurma izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancı uyruklu her kişi için, kişi başı yürürlükteki aylık brüt asgari ücret kadar ceza kesiliyor.

Aynı yıl içerisinde aynı suçun, ikinci kez tekrarı halinde ise ceza bir kat artırılıyor, üçüncü kez tekrarı halinde ise ceza üç katı artırılarak uygulanıyor.

CEZALAR:

  • Yasa’nın 20’nci maddesine aykırı davrananlara, yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin yarısı kadar para cezası,
  • Yasa’nın 23’üncü maddesi tahtında çıkarılan tüzük kurallarına aykırı hususlarda tespit edilen her husus için, yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin yarısı kadar ceza,
  • İş ilişkisini sona erdirdiğini 21 gün içinde bildirmemesi halinde işverene uyarı yapılmadan yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin yarısı kadar,
  • İşveren sorumluluğunun belirlendiği yasaklara uyulmaması halinde çalışma izinsiz çalıştırıldığı ya da iş kurma izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancı uyruklu her kişi için, kişi başı yürürlükteki aylık brüt asgari ücret kadar para cezası,
  • Aynı yıl içerisinde aynı suçun, ikinci kez tekrarı halinde ise ceza bir kat artırma, üçüncü kez tekrarı halinde ise ceza üç katı artırma
  • Yapılan uyarılara rağmen yükümlülüklerini yerine getirilmeyen işyerine iki aya kadar kapatma cezası, bu cezayı alan işyerleri hala yükümlülüklerini yerine getirmezse konu suç mahkemeye taşıma
  • Yasa’nın 7’inci, 17’nci, 20’nci ve 23’üncü maddesi altında çıkarılan tüzüklere aykırı bir suç, bir yıl içerisinde üç defadan fazla tekrarlanırsa doğrudan yargı işlemi,
  • Yasa’nın 17’nci ve 20’nci maddesi kurallarına ve 23’üncü maddesi altında hazırlanacak tüzüklere aykırı hareket edenler mahkeme tarafından yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin on katına kadar para cezası,
  • Yasanın 7’nci maddesinin (1)’inci ve (2)’nci fıkrası kurallarına aykırı hareket edenler de mahkumiyet almaları halinde çalışma izinsiz çalıştırılan ve/veya iş kurma izinsiz çalışan her kişi için yetkili mahkeme tarafından yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin on iki katına kadar para cezasına veya 2 yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

2 ay işyeri kapatma cezası da var:
Suç mahkemeye de taşınabilir!

Öte yandan yapılan uyarılara rağmen yükümlülüklerini yerine getirilmeyen ve suç işlemeye devam eden işyerine Çalışma Dairesi’nin önerisi ve Bakanlığın onayı ile iki aya kadar kapatma cezası verilebilir.

Eğer kapatma cezası alan işyerleri hala yükümlülüklerini yerine getirmezse konu suç mahkemeye taşınır.

Bir yılda 3 defadan fazla tekrarlanırsa…

Yasa’nın 7’inci, 17’nci, 20’nci ve 23’üncü maddesi altında çıkarılan tüzüklere aykırı bir suç, bir yıl içerisinde üç defadan fazla tekrarlanırsa ilgili gerçek veya tüzel kişiler hakkında doğrudan yargı işlemi de başlatılabilir.


Mahkumiyet alınması halinde…
Asgari ücretin 10 katı para cezası, ya da 2 yıla kadar hapislik!

Bununla birlikte ilgili yasanın 17’nci ve 20’nci maddesi kurallarına ve 23’üncü maddesi altında hazırlanacak tüzüklere aykırı hareket edenler mahkeme tarafından yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin on katına kadar para cezasına çarptırılabilirler.

Ayrıca söz konusu yasanın 7’nci maddesinin (1)’inci ve (2)’nci fıkrası kurallarına aykırı hareket edenler de mahkumiyet almaları halinde çalışma izinsiz çalıştırılan ve/veya iş kurma izinsiz çalışan her kişi için yetkili mahkeme tarafından yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin on iki katına kadar para cezasına veya 2 yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

Suçu işleyenin tüzel kişi olması halinde ise şirketin direktörü de ayni suçu işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde ayni cezaya çarptırılabilir.

 


EMEKLİ BAŞSAVCI NE DEDİ?

Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy:
Her cezanın artırılması suçu önlemez

Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy, yasada verilen cezaları YENİDÜZEN’e değerlendirdi, “Her cezanın artırılması suçu önlemez. Bu kafa yapısı, yaşayış düzeniyle de bağlantılıdır. Yasa yapanlar böyle bir suça böyle bir cezayı uygun görmüşler” dedi.

Enginsoy, bir işçinin hangi maksatla getiriliyorsa, o maksat dışında çalıştırılamayacağına vurgu yaparak, “Bu durumlar, suç olduğu için Çalışma Dairesi’nin o miktarlarda ceza kesebilir . Ancak, Kamil Göktepe örneğinde yaşananlar ve Aşanlar Ltd’e kesilen cezanın trafik kazasıyla ilgisi yoktur” şeklinde konuştu.

Kamyon şoförünün ‘bulaşıkçı’ olarak kayıtlı olduğunun, ehliyetsiz, ruhsatsız ve sigortasız araç kullandığının trafik kazasıyla birlikte ortaya çıktığını ifade eden Enginsoy, cezaevine gönderilen kamyon şoförünün Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacağına da işaret etti.

Enginsoy, “Yasalarda belirlenen cezalar, bir memleketin gelir düzeyine, insanların yaşayış tarzına göre tespit edilir” şeklinde konuştu.

“Suç arttıkça ceza da arttı”

Ölümlü trafik kazalarına verilen cezaların yıldan yıla arttığını da dile getiren Enginsoy, “Geçmişte ölümle neticelenen trafik suçlarına ilk zamanlarda yasalarda 2 yıla hapislik öngörülüyordu. Suçlar arttıkça cezalar da arttı. İlk önce 5 yıla sonrasında da 7 yıla yükseldi. Şu anda da ölümlü trafik kazalarına verilen azami hapislik cezası 7 yıldır”

 

Bu haber toplam 3207 defa okunmuştur
İlgili Haberler