1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. EMO: “Enerji tek merkezden yönetilmeli”
EMO: “Enerji tek merkezden yönetilmeli”

EMO: “Enerji tek merkezden yönetilmeli”

“KIB-TEK’in başka, YEK’in başka bakanlıklara bağlı olarak yönetilmeye çalışması hatalı”

A+A-

 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), enerjiyle ilgili konuların ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğinde, ciddiyetle ele alınması gerektiğini kaydederek, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) Maliye Bakanlığı’na bağlanmasını eleştirdi.

Maliyetli ve stratejik bir konu olan enerjinin bütünlüklü şekilde, tek ve doğru merkezden yönetilmesi, varlığını uzmanlardan oluşan bir yapıda sürdürmesi gerektiği kaydeden EMO, “Kıb-Tek’in başka, Yenilenebilir Enerji Kurulu’nun (YEK) ise başka bakanlıklara bağlı yönetilmeye çalışması son derece hatalıdır” iddiasında bulundu.

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı EMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, CTP BG -UBP hükümet programında enerjiyle ilgili konular değerlendirildi.

“ENERJİ DAİRESİ OLUŞTURULMASI HÜKÜMET PROGRAMINDA YOK”

EMO Yönetim Kurulu açıklamasında, yeni hükümetin enerjiyi herhangi bir bakanlık bünyesine almadığını söyleyerek, bunu eleştirdi.

Ülkede bir Enerji Dairesi’nin oluşturulması gerektiğini yıllardır dile getirdiği vurgulanan açıklamada, “Yeni hükümet programında buna yer verilmemesini endişeyle karşıladık” ifadesini kullanıldı.

Bu birimin hayata geçmesinin enerji konusundaki keyfi uygulamaların engellenmesi için önem arz ettiği kaydedilerek, bu dairenin yenilenebilir enerji idaresinin yapılabileceği en uygun birim olduğu belirtildi.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ YASASI’NIN OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK”

Açıklamada, “CTP-BG UBP hükümetinden yenilenebilir enerji konusundaki uygulamaların sürdürülebilir hale gelmesini desteklemesini bekliyoruz” denildi. Açıklamada, “Hükümet programında belirtilen Enerji Verimliliği Yasası bir yıl içinde çıkartılacak maddesini memnuniyetle karşıladık” ifadesine yer verdi.

Yazılı açıklamada şunlara da yer verildi:

“Bu yasanın ülkemizde hali hazırda olmaması büyük bir eksiklik ve geri kalmışlıktır. Oda olarak bu konuda yapılacak çalışmalara katkıda bulunmaya hazırız. Programda yer alan, enerjinin hem Güney hem de TC ile enterkonnekte olma konusuna odamızın desteği tamdır. Bu konuda detaylı çalışmaların kamuoyuna açık ve şeffaf şekilde yapılmasını talep ediyoruz.”

“TC ENERJİ BAKANININ AÇIKLAMASINA ŞAŞIRDIK”

EMO açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı’nın “Türkiye’den Kıbrıs’a elektrik getirilmesi konusundaki çalışmalar 3 – 4 yıldır devam ediyor” yönündeki açıklamasının şaşırtıcı olduğuna işaret edilerek, “Eğer varsa söz konusu çalışmanın, ülkemiz teknik kurum ve kuruluşlarının da dahil edilerek yapılması arzusundayız. Bu konuda da odamız gerekli desteği talep edilmesi halinde vermeye hazırdır” ifadesi kullanıldı.

(tak)

Bu haber toplam 1578 defa okunmuştur