1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Emirname değişikliğine destek
 Emirname değişikliğine destek

Emirname değişikliğine destek

Şehir Plancıları Odası, Girne Beyaz Bölge Emirnamesi için hazırlanan değişiklik önerilerini desteklediğini açıkladı

A+A-

Şehir Plancıları Odası, Şehir Planlama Dairesi ile Girne Belediyesi’nin Girne Beyaz Bölge Emirnamesi için hazırladığı değişiklik önerilerini desteklediğini açıkladı. Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Girne kent merkezine uygun nüfus yoğunluğu ile planlama sürecinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik yapılan Emirname değişikliği önerisi doğru ve yerinde bir karar” denildi. Açıklamada, Girne İmar Planı çalışmalarınında aynı anda duyurulması gerektiği belirtildi.

Girne’nin karakteristiği

Girne Beyaz Bölge’nin yüzde 72’sinin yapılaşmış olduğu, bu bölge içerisinde yer alan toplam parsel sayısının yaklaşık 3 bin 160’ bulduğu, bunun 2 bin 253 tanesinin 4 kat ve daha az kata sahip olduğu kaydedilen açıklamada, “Mevcut durum Girne kentinin karakteristiğini ortaya koymaktadır” denildi.
Girne Belediyesi sınırları içerisinde yaklaşık 10 bin 629 konut bulunduğuna ve2011’dan sonra Girne merkez bölgede 5 bin 500 adet konut için planlama onayı verildiğine de işaret edilen açıklamada, “Bu kapsamda bölgede ciddi bir konut artışı olduğu görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Kişi başına düşen yeşil alan 3.6 ‘dan 6 metre kareye çıkabilir

Girne Beyaz Bölge’de 10 katlı binaların inşa edilmesine devam edilmesinin kişi başına düşen yeşil alanın da 3.6 civarına kadar düşmesi anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, mevcut parsellerin yüzde 90’ının 800 metrekareden düşük olduğu kaydedildi.

------------------------------------------


Hektar başına 660 kişi

Girne’de hektar başına 660 kişi oranındaki yoğunluğun standartların oldukça üzerinde olduğu da kaydedilen açıklamada, “Standartların oldukça üzerinde bir oran ile bunun değişmeyeceği kesindir” denildi.
Şehir Planlama Dairesi ile Girne Belediyesi’nin Girne Beyaz Bölge değişiklik önerilerine göre, Girne Beyaz Bölge’de hektar başına 400 kişilik bir yoğunluğun, kişi başına 6 metre kare yeşil alan anlamı taşıdığı ifade edildi.

Açıklamada, “Bu anlamda Girne Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi’nin aldığı karar, imar planı yapım standartlarını ve Türkiye imar mevzuatını destekler konumdadır” denildi.

Girne Beyaz Bölge’de yer alan ana arterlerin trafik yükünü kaldıracak bir potansiyeli bulunmadığı, son yıllarda artan öğrenci sayısına bağlı olarak üniversite otobüslerininmevcut yol sisteminde sağlıklı sirkülasyon yapamadığı kaydedilen açıklamada, “Bu nedenle merkez bölgede yoğunluğun azaltılması artık bir zorunluluk teşkil etmektedir” denildi.

Açıklamada, “Tüm faktörler göz önünde bulundurulduğunda Girne kent merkezine uygun nüfus yoğunluğu ile planlama sürecinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik yapılan Emirname değişikliği önerisi doğru ve yerinde bir karar olduğunu bildirir, Girne İmar Planı çalışmalarının da aynı anda duyurulması için gereğini saygı ile arz ederiz” ifadeleri kullanıldı.

Konu ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde:  “Girne Beyaz Bölge’nin yüzde 72’si yapılaşmış olup, bu bölge içerisinde yer alan toplam parsel sayısı yaklaşık 3160 civarındadır ve bunun 2253 tanesi 4 kat ve daha az kata sahiptir.  Bu mevcut durum Girne Kentinin karakteristiğini ortaya koymaktadır. DPÖ 2011 verilerine göre Girne Belediyesi sınırları içerisinde yaklaşık 10629 konut bulunurken 2011’dan sonra Girne Merkez Bölgede 5500 adet konut daha planlama onayı almış ve uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda bölgede ciddi bir konut artışı olduğu görülmektedir.

Gelecekte Girne Beyaz Bölgede 10 Katlıların devam etmesi demek, kişi başına düşen yeşil alan miktarının 3,6 civarına kadar düşmesi anlamına da gelmektedir. Mevcut parsellerin yüzde 90’ı 800 metrekareden düşük olduğu için gelecek gelişmelerde herhangi bir yeşil alan alınamamaktadır. Hektar başına düşen 660 kişi yoğunluk oranı gibi standartların oldukça üzerinde bir oran ile bunun değişmeyeceği kesindir.

Şehir Planlama Dairesi ve Girne Belediyesi Girne Beyaz Bölge Değişiklik önerilerine göre; Girne Beyaz Bölgede 400 kişi/hektar civarında bir yoğunluğun gelecekte 6 metre kare yeşil alan doğurabileceği ortaya çıkarmaktadır. Bu anlamda Girne Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesinin aldığı karar imar planı yapım standartlarını ve Türkiye İmar Mevzuatını destekler konumdadır. Dahası Girne Beyaz Bölgede yer alan ana arterlerin trafik yükünü kaldıracak bir potansiyeli mevcut değildir. Özellikle son yıllarda artan öğrenci sayısının ve dolayısı ile üniversite otobüslerinin sirkülasyonu mevcut yol sisteminde sağlıklı bir şekilde sağlanamamaktadır. Bu nedenle merkez bölgede yoğunluğun azaltılması artık bir zorunluluk teşkil etmektedir.

Tüm faktörler göz önünde bulundurulduğunda Girne Kent Merkezine uygun nüfus yoğunluğu ile planlama sürecinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik yapılan Emirname Değişikliği önerisi doğru ve yerinde bir karar olduğunu halkımıza bildirir Girne İmar Planı çalışmalarının da aynı anda duyurulması için gereğini saygı ile arz ederiz.”

Bu haber toplam 1919 defa okunmuştur