1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Emirali’nin Yeri Toprak Ana Köyü “Balalanda” bir mekan
Emirali’nin Yeri  Toprak Ana Köyü “Balalanda” bir mekan

Emirali’nin Yeri Toprak Ana Köyü “Balalanda” bir mekan

Emirali’nin Yeri Toprak Ana Köyü “Balalanda” bir mekan

A+A-

Zekai ALTAN


Yavaş yavaş yaz mevsimi geliyor. Havalar da ısınıyor. Restoranlar da hizmetlerini kapalı alandan çıkıp açık alanlarda sürdürecekler. Bu mevsim de Ada’nın en güzel mevsimidir. Doğada yetişen lezzet dolu birçok otun da zamanı geçmek üzere hatta geçti bile. Özellikle köy ortamlarındaki restoran mekanları farklı olur. Kapalı alanda olsun açık alanda olsun alan farklı olsa bile o,keyfi yaşarsınız. Bir defa köy havası farklı, o köyün kokusu,dokusu ve köy insanının karakteristik özellikleri ile birlikte yaşarsınız. Bir de köyde üretilen veya köyün doğasından toplanan otlar ve bitkilerin lezzetini de başka yerlerde pek yaşamasınız. Köy insanının o konukseverliği de her şeye değer. Bu tür mekanlarımızın sayısı fazla olmasa bile bazı köylerimizde bu tür mekanlar kendihalide hizmetlerini sürdürüyor. Bunlardan biri de Balalan köyündeki Emiralinin Yeri’dir.

 

EMİRALİN’İN YERİ

Emirali’nin Yeri, Balalan köyünde. Tam köyün içerisinde. Köy camisini geçtikten sonra hemen karşınızda. Eski bir köy yapısı. Kapalı alan ve açık alan terası vardır. Yol kenarındaki köy fırını hemen dikkat çeker. Mekanın hemen yanında da ünlü Kıbrıslı İnsan Hakları Mahkemesi yargıçı Zeka Bey’in evi. Tarihi bir yer. Balalan ayni zamanda uluşlararası “Toprak Ana” Gününün yapıldığı köy. Birincisi geçen yıl Aralık aynının  onüçünde yapıldı. Her geleneksel olarak yapılacak bir etkinlik. Şenlik. Mehmetcik Belediyesi organizasyonu olarak. Miarlinin Yeri de ayni zamanda sokak içerisinde. İç mekan tek oda. Duvarda birçok fotoğraf asılı. Aile fotoğrafları,köylülerden portreler siyasi liderlerin fotoğrafları gibi. Orta yerde bir bango. Oturma yeri. Burada ayni zamanda kahvehane de çalıştırılıyor. Köşede bir ocak. Odun ocağı. Yerden biraz yüksekte. Eski bir ocak. Hatta mangal da diyebilirsiniz. Masalar da mekana uygun. İşletmeci Emirali bey. Sakin ve konuksever bir kişiliğe sahip. Sohbeti de güzel.Hoş-sohbet. Tipik bir Kıbrıs’lı. Dış alandaki terasta ise manzara görülmeye değer. Burada oturup o güzelim havayı teneffüs edersiniz. Ciğerleriniz açılır. Karşınızda da engin bir manzara. Ovalar ve tepeler. İzlenmeye değer. Burada rakınızı, biranızı veya meşrubatınızı yudumlayarak yanında basit ve köy lezzeti taşıyan yemeğiniz ile keyfinizi yaşarsınız.  

MÖNÜ VE LEZZET

Burada mönü listesi yok. Standart mangal veya fırın kebabı. Böyle mezeler de çok yok. Buradaki mezeler tamamen köy ürünü. Salatsından, hellimine, noruna, yeşilliğine, ağrellisnie ve tırşusuna kadar.Yani köyde ne üretilirse veya doğada ne çıkar ise mantarına kadar tabii ki mevsimine göre bunları tatarsınız. İşte mönümüz böyle. Bizim gittiğimiz akşam hava biraz serin. İç mekanda oturduk. Hatta masada değil. Bango başı. Tüm dostlar birlikte. Mangal yandı. Önce inginarlar, domadezler, taze soğanlar yeşillik olarak bangoya kondu. Salatası ayrı. Bir taraftan köy hellimi. Diğer taraftan da köy hellimi mangala kondu. Sohbet ve lezzet tadımı başladı. Konular güncel konular.  Ve ağrellilşer. Yumurtalı olarak kavruldu. Bir de mangala koyduk. Foil kağıt içerisinde sarılı olarak. Yani ızgarasını veya kebabını yaptık. Gabbar ve girdama turşusu. Tahın ile tyapılan eşşek s.......n mezesi. Bu tür mönülerin vazgeçilmezi. Tavuk et kebabı da ana yemek. İşte böyle bir ortam. Tam anlamı ile lezzetleri ile, sohbetleri ile ve ortamı ile. Yolunuz Balalana düşerse Emirali’nin Yerine mutlaka uğrayın. En azından bşir kahve içersiniz. Veya önceden rezervasyon yaptırın. Hazırlık yapması için.Fırın kebabı veya mangal mönüsü alabilirsiniz. Ancak unutmayın önceden rezervasyon yaptırın. Bu ortam yaşanır bu lezzetler de tatılır. Öneririm.

TEL: 0542 886 84 81
ADRES: BALALAN-MEHMETCİK

Bu haber toplam 1720 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 258. Sayısı

Adres Kıbrıs 258. Sayısı