1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. EMEKÇİ KADINLAR MEYDANLARDA
EMEKÇİ KADINLAR MEYDANLARDA

EMEKÇİ KADINLAR MEYDANLARDA

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Organizasyon Komitesi öncülüğünde bir araya gelen onlarca örgüt ve yüzlerce kadın, dün ‘Geceleri de, sokakları da, meydanları da TERK ETMİYORUZ’ sloganıyla yürüdü.

A+A-

Meltem SONAY

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Organizasyon Komitesi öncülüğünde bir araya gelen onlarca örgüt ve yüzlerce kadın, dün ‘Geceleri de, sokakları da, meydanları da TERK ETMİYORUZ’ sloganıyla yürüdü.
Kadınlar, şiddetin her biçimine, emek ve beden sömürüsüne, eşitsizliğe karşı ses çıkarttı.
Kuğulu parkta toplanan kalabalık, sloganlar eşliğinde Selimiye Meydanı’na yürüdü, Lefkoşa Türk Belediyesi katkılarıyla meydanda kurulan platformda sunulan müzik dinletileri ve gösterilen eşlinde seslerini duyurdu.

Onlarca örgüt katıldı…
Adalı Gençlik, Arin Mirxan Genç Kadın İnisiyatifi, Baraka Kültür Merkezi, BKP Kadın Meclisi, CTP-BG Kadın Örgütü, DAÜ BİR-SEN, DAÜ-SEN, Feminist Atölye (FEMA), Feminist Öğretmen İnisiyatifi, KAYAD, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, KUİR KIBRIS, Liseliler 8 Mart Platformu, Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM), Mağusa Kadın Araştırmaları Merkezi (MAKAMER), Mesarya Kadın İnisitayifi, MKM Özgür Kadın İnisiyatifi, Pir Sultan Abdal Derneği, POST Araştırma Enstitüsü, TDP ve YKP-FEM yürüyüşe katılan örgütler arasındaydı.

‘Mücadelenin başlangıç ve bitiş tarihi yok’
Etkinliğe katılan örgütler adına okunan ortak basın açıklamasında, emeği ve bedeni sömürülen kadınlar olarak mücadelede inatçı olunduğuna vurgu yapıldı, kadınların mücadelesinin başlangıç ve bitişi olmadığına işaret edildi.
Açıklama devamla şöyle:
“Hayatlarımızın her alanında özgürlüklerimizin kısıtlanmasına, haklarımızın gasp edilmesine, şiddetin her biçimine, emek sömürüsüne, adaletsizliklerin normalleştirilmesine karşı direnmek zorunda bırakılıyoruz.

‘Daha adil, özgür ve eşitlikçi bir toplum ve dünya için talep ediyoruz’
Açıklamada, daha adil, özgür ve eşitlikçi bir toplum ve dünya için talepler de yinelendi.
“Uzun yıllardır sürdürülen toplumlar arası görüşmelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten bir şekilde barışla nihayete erdirilmesini, askersiz bir adanın var edilmesini talep ediyoruz.
Irk, din, dil, etnik köken, doğum yeri, fiziksel durum, cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi ve sınıfı dolayısıyla ülkemizde yaşayan bireylerin maruz kaldığı şiddetin, nefret söylemi ve /veya nefret suçlarının ortadan kaldırılması için gerekli yasal ve kurumsal düzenlemelerin derhal hayata geçirilmesini talep ediyoruz. %50 cinsiyet kotasının esas alınmasını, şiddetle ilgili kadının beyanın esas kabul edilmesi mantığının yerleştirilmesini, işlerinde artan mobing için önlem alınmasını talep ediyoruz.
Basın kuruluşlarının cinsiyetçi yayınları yerine barış gazeteciliği çerçevesinde yayın yapmalarını, insan haklarını temel alan, eşitlikçi eğitim müfredatının oluşturulmasını talep ediyoruz.

“Uluslar arası sözleşmelerin esas alınmasını talep ediyoruz”
Gece kulüplerinde seks kölesi olarak çalıştırılan kadınların insanca yaşayıp çalışabilmelerine olanak sağlayacak sosyal güvenlik haklarının tesis edilmesini, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili uygulamalarda ve yargıda, BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere, insan hak ve özgürlüklerini içeren uluslar arası sözleşmelerin esas alınmasını talep ediyoruz.
Devletin toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde atacağı adımlarda sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapmasını talep ediyoruz.”

------------------------------------------------------

Kadınlar ne dedi?

Mehtap Çardak:
“Önemli olan unutmamak”

“Çok heyecanlıyız ve burada olduğumuz için çok mutluyuz. Mesarya Kadın İnisiyatifi olarak koromuzla da etkinlikte yer alacağız. 8 Mart’ı anarken önemli olan, yanarak can veren 129 kadın işçinin direnişin bugünün şartlarında yaşamamıza neden olduğunu unutmamak.
Kıbrıs’ta kadın hakları çok kötü durumda değil ama bizde de farklı alanlarda haksızlıklar var.”

Sultan Kalkaner:
“Sistem düzgün olursa herkes hakkını alır”

“Sistem düzgün olursa herkes haklarını alır. Kadınlar da, erkekler de, çocuklar da, herkes, düzgün bir sistemde haklarını alır. Esas olan sistemin düzgün olması. Bizler de Mesarya Kadın İnisiyatifi olarak buradayız ve çok burada olmaktan çok mutluyuz”

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 1568 defa okunmuştur