1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. EMAA'da iki günlük seminer
EMAAda iki günlük seminer

EMAA'da iki günlük seminer

Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA), "Sanat Aracılığı ile Yüzleşme : Kıbrıs'ta bir uzlaşma aracı olarak Çağdaş Sanat" isimli projenin dördüncü etkinliğinde, sanatçı Canan'ı ağırlayacak

A+A-

Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA) , Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Sivil Toplum Harekette programı altında finanse edilen, işbirlikçisi Rooftop ile yürüteceği 30 aylık "Sanat Aracılığı ile Yüzleşme : Kıbrıs'ta bir uzlaşma aracı olarak Çağdaş Sanat"  isimli projenin dördüncü etkinliğinde, sanatçı Canan'ı ağırlayacak.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, beş farklı başlık altında yürütülecek olan proje aktivitelerinden, sanatçı ve sanatsever Kıbrıslı Türkler için "Teorik Seminerler" başlığı altındaki bu etkinlik, 26 ve 27 Şubat 2015 tarihlerinde, EMAA Başkent Sanat Merkezi'nde, 18:00-21:00 saatleri arasında geçekleşecektir.  Seminer,  tüm halka açık ve ücretsiz olacaktır.

Seminerin içeriği ile ilgili yapılan açıklama ise şöyle: " Türkiye’de ilk feminist örgütlenme 1984 yılında kurulan Kadın Çevresi adında feminist bir yayıneviydi.  Ancak bu, bir yayınevi olarak kalmayıp aynı zamanda feministlerin ve feminizm üzerine düşünmeye başlayan kadınların birbirini bulduğu bir örgütlenme haline geldi ve aktif feminist siyaset burada üretilmeye, hareketler burada örgütlenmeye başlandı.

Türkiye’de 1980 sonrası yükselen ve örgütlenen feminizmin sanata yansıması 1990’lı yıllara rastlar.  1990’lı yıllara kadar çok az sayıda kadın sanatçı kadın kimliğine vurgu yapan işler üretmiştir. 1990 sonrası pek çok kadın sanatçı toplumsal cinsiyet politikalarına ilişkin bir sorgulama getirmiştir. Bununla beraber 1990'lı yıllarda kendini feminist olarak tanımlayan sanatçı sayısı sayılıyken, 2000ler sonrası bu sayı artmış, 2010 sonrası feminizmi sahiplenen kadın sanatçılar bir araya gelmenin yollarını araştırmışlardır.

CANAN'ın güncel sanat içerisinde kendini konumladığı feminizm batılı bildik sanat ve politika tarihlerinden beslenmez sadece,  yerelleşmiş bir 'özel olan politiktir' anlayışıyla da şekillenir. Bu anlayış Türkiye halklarının modernleşme sürecinde kadın erkek tabi tutuldukları ayrımları ve tabuları eleştirel bir öznellikle analiz edilmesini teşvik eder; ötekileştirilen tarihlerle yakından ilgilenir. CANAN'ın sanatın açmaya çalıştığı kamusal alanla gerek işleri gerek “Haksız Tahrik” gibi küratörlüğünü üstlendiği sergiler üzerinden kurduğu ilişki, neyin görünür neyin görünmez olduğuna karar veren etik dayatmaları, duble standartları vurgular. Sanat tarihi CANAN için yalnızca farklı yerlerinden alıntı yaptığı bir referans kaynağı değil; yerleşik anlatıları dönüştürmek ve tarihi yeniden yazabilmek için sanatçıya yeni olanaklar veren besleyici bir bağlamdır."

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin resim bölümünden mezun olan Canan, İstanbul'da yaşayıp çalışmaktadır. Birçok kişisel sergi açan sanatçı aynı zamanda çok sayıda grup sergilerinde de yer almıştır. Çok sayıda ödül alan sanatçı, seminer ve çalıştaylara da katılmıştır. Halen Rampa Galerisi tarafından temsil edilen sanatçı ile ilgili daha çok bilgiye web sitesi www.cananxcanan.com'den ulaşabilirsiniz.

Seminer hakkında daha fazla bilgi için proje koordinatörü Özgül Ezgin'e (ozgul.ezgin@gmail.com, 0533 864 04 18 ) ulaşabilirsiniz.

Bu haber toplam 1789 defa okunmuştur