1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Elektrikte hiç söz hakkımız yok mu”
“Elektrikte hiç söz hakkımız yok mu”

“Elektrikte hiç söz hakkımız yok mu”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, TC’li Bakan Taner Yıldız’ın, "Kıbrıs'a özel sektör eliyle elektrik gitmesini istiyoruz… 3-4 yıldır Kıbrıs'ın tamamına uygun bir master plan hazırlanıyor” açıklamalarını eleştirdi

A+A-

Meltem SONAY

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Taner Yıldız’ın, "Kıbrıs'a özel sektör eliyle elektrik gitmesini istiyoruz… 3-4 yıldır Kıbrıs'ın tamamına uygun bir master plan hazırlanıyor” açıklamaları üzerine, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim “Sayın Bakan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti adına tasarrufta bulunması, proje yapması nasıl olur anlamış değilim” derken, Bakan Yıldız’ın yaklaşımını eleştirdi.

Akim: “Kıbrıslı Türkler’in hiç mi söz hakkı yok?.. Bu nasıl bir yaklaşımdır, nasıl bir ulular arası ilişkidir”

Akim, “Sayın Bakan’ın adanın her iki tarafına da hizmet verecek bir master plandan bahsetmesi uluslar arası ilişkiler bakımından da soru işaretleri yaratıyor… Öte yandan Kıbrıs Türkü’nün hiç mi söz hakkı yok?.. Bu nasıl bir yaklaşımdır, nasıl bir ulular arası ilişkidir” dedi.

“Kimse sormuyor, bilmeden İsmet Akim ve yönetimi dövüyor”

Göreve geldiği günden itibaren ‘sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya olunacağını’ bildiğini belirten Akim, “Kimsenin elektrik kurumunun nasıl ayakta durmaya çalıştığı ile ilgili bilgisi, düşüncesi, sorduğu yok ama herkes İsmet Akim’i, yönetimi dövüyor” şeklinde konuştu.
Siyasetçilerden, kamuoyuna, özellikle de basının hiç araştırmadan ‘düşmanca taraf’ olduğu görüşünü belirten Akim, ilgilenilmesi gereken konular yerine, hep birilerini dövmeye yönelik çıkışlar yapıldığını ifade etti.

Yıldız ‘Kıbrıs’ın tamamına uygun master plan hazırlanıyor’ demişti…

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Taner Yıldız, önceki gün yaptığı bir açıklamada Kıbrıs'a özel sektör eliyle elektrik gitmesini istediklerini ve 3-4 yıldır Kıbrıs'ın tamamına uygun bir master plan hazırlandığını ifade etmişti. Yıldız, bu planların uygulanması halinde Kıbrıs'taki elektrik fiyatlarının üçte bire kadar düşeceğini savunmuş, KAMU OLARAK Kıbrıs'a elektrik kablosunun çekilmesini doğru bulmadıklarını, Kıbrıs'ın elektriği için 30 veya 50 yıllığına sürdürülebilir bir projenin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

“Bizim o planla ilgili bir bilgimiz yok”

Bakan Taner Yıldız’ın bahsettiği ‘master plan’la ilgili bir bilgileri olmadığını ifade eden Akim, kurum olarak kendilerinin uluslar arası bir danışmanlık şirketine yeni bir ‘fizibilite’ çalışması yaptıklarını açıkladı.
Bu fizilibilite çalışması sonuçlarının, ‘kablo ile elektrik getirilmesinin fizıbıl olmadığını’ açıkça ortaya koyduğuna vurgu yapan Başkan Akim, Bakan Yıldız’ın ‘bu planların uygulanması halinde Kıbrıs'taki elektrik fiyatlarının üçte bire kadar düşeceği’ yönündeki açıklamalarına işaret ederek, “Kamuoyu yanıltılarak meşgul ediliyor” dedi.

“Uluslar arası danışmanlık şirketinin hazırladığı rapor, Türkiye’den elektrik getirmenin fizıbıl olmadığını söylüyor”

“Rapor bize Türkiye’den elektrik getirmenin bugünkü akaryakıt fiyatlarıyla fizıbıl olmadığını söylüyor, uluslar arası danışmanlık şirketinin hazırladığı rapor bunu öngörmüyor” diyen Akim, raporun ilgili taraflara iletildiğini de kaydetti.
Kurumun hizmet aldığı uluslar arası danışmanlık şirketine, hem kablo ile bağlanma, hem de güneş enerjisi ile ilgili çalışma yaptırıldığını belirten Akim, rapora göre kablo ile bağlanmanın maliyetinin 223 milyon Euro olduğunu açıkladı.
Kablo ile bağlanmaya ilişkin başka bir takım koşullar da olduğuna işaret eden Akim, bu koşulların da ‘uluslar arası’ koşullar olduğunun altını çizdi.

Akim: Borç 301 milyon 313 bin TL’yi buldu

Kurumun ciddi anlamda zarar ettiğine vurgu yapan KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, borcun 301 milyon 313 bin TL’yi bulduğunu açıkladı.
Nisan ayında ‘yakıt farkı bedeli’ talep ettiklerinde borcun 262 milyon olduğuna vurgu yapan Akim, talebin Bakanlar Kurulu’nca onaylanmaması nedeniyle borcun arttığına işaret etti.
“Biz bu farkı ödeyip de aydınlattık, akaryakıtın tonu 650 TL’den 852.60 TL’ye yükselmişti, şimdi tonu 936.99 TL… Her gün de yükseliyor. 6 aydır söylüyorum, talep edilen fark bedel. Biz kilowatsaati 8,38 kuruş zararına satıyoruz, talebimiz 5,9 kuruş” diyen İsmet Akim, karanlığa bürünmemek için düzenlemenin şart olduğuna vurgu yaptı.

Bu haber toplam 2291 defa okunmuştur