1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Elektrikte birleşme' 2 NOKTADAN
Elektrikte birleşme 2 NOKTADAN

'Elektrikte birleşme' 2 NOKTADAN

-İşte, kuzey ve güney elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak Haspolat’ta, Yeşil Hat’tın sıfır noktasında bağlantı noktasında süren çalışmaların görüntüleri-

A+A-

“Güven yaratıcı önlemler” çerçevesinde, iki toplum liderinin Kuzey- Güney elektrik şebekelerinin birleştirilmesi siyası kararının ardından, çalışmalar hız kazandı. Yeşil hattın sıfır noktasında iki tarafta devam eden çalışmalarda sona gelindi. 

• İKİ NOKTADAN BAĞLANTI… KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada elektriğin Güzelyurt ve Haspolat olmak üzere iki bağlanma noktasından bağlanacağını açıkladı.

• GÜNEŞKÖY TAMAM… Güzelyurt, Güneşköy’deki trafonun çalışmalarının tamamlandığını ve beklemeye alındığını kaydeden Gürkan, Güney’deki muhataplarının Haspolat’taki ikinci noktadaki bağlantı için3 haftalık bir süreye daha ihtiyaç duyduklarını kendilerine ilettiğine değindi.

• BİR HAT YETERLİ AMA… KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, olası acil bir durumda Güzelyurt’taki hattın tek başına enerji alış-verişine yetecek yapıya sahip olduğunu belirtirken, bu hattın da ay sonuna kadar test edilmiş olacağını ifade etti.

• ÇALIŞMALAR GÖRÜNTÜLENDİ… KIB-TEK, sınırın sıfır noktasında Haspolat’taki bağlantı noktasında süren çalışmaların görüntülerini YENİDÜZEN’le paylaştı.

Meltem SONAY

Güven yaratıcı önlemler çerçevesinde, iki toplum liderinin Kuzey- Güney elektrik şebekelerinin birleştirilmesi siyası kararının ardından, çalışmalar hız kazandı.

KIB-TEK çalışmaların sonuna gelirken, Rum Basını da, Rum Elektrik İdaresi’nin ‘kısa bir süre sonra hazır olacağını’  yazdı.

Kuzey’den Güney’e ‘elektrikle bağlanma’, Güzelyurt ve Haspolat’taki iki noktadan olacak.

Gürkan: “Haspolat ve Güzelyurt olmak üzere iki noktadan…”

KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada elektriğin, Güzelyurt ve Haspolat olmak üzere iki bağlanma noktasından bağlanacağını açıkladı.

Güzelyurt, Güneşköy’deki trafonun çalışmalarının tamamlandığını ve beklemeye alındığını kaydeden Gürkan, hattın bu ay sonuna kadar test edilmiş de olacağını belirtti.

KIB-TEK bağlanmaya HAZIR… Çalışmalar ay sonuna ‘tamam’!

KIB-TEK' in bağlantı için hazırlıklarını bitirdiğini ve bağlanmaya hazır olduğunu ifade eden Mehmet Salih Gürkan, Güney’deki muhataplarının Haspolat’taki ikinci noktadaki bağlantı için3 haftalık bir süreye daha ihtiyaç duyduklarını kendilerine ilettiğine değindi.

Gürkan, Haspolat’taki hat üzerindeki olası bir arıza için koruma elemanlarının takılması ve bunların haberleşmesini sağlayacak fiber hat çekilmesi işinin tamamlandığını ancak bu koruma elemanlarının ayarlanması ve çalıştırılmasına ilişkin test çalışmalarının devam ettiğini bu maksatla Güney’deki muhataplarının süreye ihtiyaç duyduklarını kendilerine ilettiğini kaydetti.

KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, bu ay sonuna kadar Haspolat’taki noktada da çalışmaların tamamlanacağını kaydetti.

“Acil bir durumda Güzelyurt’taki hat tek başına yeter…”

KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, olası acil bir durumda Güzelyurt’taki hattın tek başına enerji alış-verişine yetecek yapıya sahip olduğunu belirtirken, bu hattın da ay sonuna kadar test edilmiş olacağını ifade etti.

--------------------------------------------------------------------------

YENİDÜZEN ekibi, sınırda, yeşil hattın sıfır noktasında şebekenin bağlandığı sıfır noktasına ulaştı:
8 kule ile ‘kuzey hattı’

Her iki bağlantı noktası da ‘1.derece askeri yasak bölge’ içerisinde… YENİDÜZEN asker nezaretinde 1. Derece askeri yasak bölge içerisindeki Haspolat’taki bağlantı noktasına ulaştı.

Haspolat’taki bağlantı noktasından 8 adet yüksek gerilim hattı taşıyan çelik kule Kuzey, sonrası Güney sınırları dahilinde.

KIB-TEK, 1.derece askeri yasak bölge içerisindeki Haspolat’taki bağlantı noktasında tamamladığı çalışmaların görüntülerini YENİDÜZEN’le paylaştı. Görüntüler Elektrik Kurumu çalışanları tarafından çekildi.

-----------------------------------------------------------

'Her iki tarafa da yararlı olacak'

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs özel danışmanı Espen Barth Eide’nin de katıldığı toplantıda, elektrik şebekelerinin enterkonnekte olmasına ilişkin bir karar almıştı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu karar üzerinde bir süredir çalışıldığını, kararın her iki tarafın da elektrik sistemlerini rahatlatacak ve en başta tüketicilere katkı sağlayacak yeni bir durum yaratacağını söylemişti.

İki tarafın otoritelerinin bir araya gelerek teknik konuları halledeceğini ve bu sistemlerin birbirine bağlanmasını aşamalı bir şekilde gerçekleştireceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, üretim, iletim, dağıtım sistemlerinin stabilize olması ve şebeke kalitesinin artması açısından önem taşıyacağını kaydetmişti.

Yeni uygulamayla santrallerin daha verimli ve daha ekonomik çalışacağına inanç belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, üretim maliyetlerinin düşmesinin de gündeme gelebileceğini ifade etmişti

Cumhurbaşkanı Akıncı, herhangi bir santralin devre dışı kalması halinde bile kesinti yaşanmayacağına dikkat çekerek, uygulamanın her iki tarafa da birçok yararı olacağını söylemişti.

----------------------------------------------------------------------------

Yönetim Kurulu Başkanı Akim: ‘4 saatte bağlanırız’

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim bir süre önce konuyla ilgili YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamalarda, iki tarafın elektrik şebekelerinin birleştirilmesinin iki tarafın yararına olacağını söyleyerek, resmi talimat gelince 4 saat içinde bağlantıyı gerçekleştirebileceklerini kaydetmişti.

Akim, elektrik şebekelerinin birleştirilmesinin kimseye ek masraf anlamında bir sorumluluk getirmeyeceğini de vurgularken, “Rum tarafındaki elektrik kurumuyla hep temas halindeyiz. Bundan bir sene önce oturup karşılıklı konuştuk, görüştük ve bağlanmayı kararlaştırdık. Çünkü birbirimizle bağlantılı olmak demek elektriğin arzında temel konu olan arz güvenliğini sağlamak demektir. Biz riskleri dikkate aldığımızda, birbirimizden elektrik almamız gerektiği sonucuna vardık.

Oturup çok uzun boylu konuşmadık, hatta bakışarak bile anlaşabileceğimiz noktadaydık çünkü sıkıntılar benzer sıkıntılardır” diye konuşmuştu.

Akim: “İki tarafın da riskleri azalır, süreklilik sağlanır”

İki tarafın elektrik şebekelerinin bağlanmasıyla iki tarafın risklerinin azalacağını, elektrikte süreklilik sağlanacağını kaydeden Akim, bunun arz güvenliğine de faydası olacağına dikkat çekmişti.

Akim’in açıklamaları devamla şöyleydi:
“Bu bize arızalarda vatandaşımıza hissettirmeden tamir etme imkanı sağlayacak. Örneğin yüksek gerilim hatlarımızda bir kopma olması durumunda, akmayan elektriği takviye etmek bir başka bacaktan mümkündür, o da Rum tarafından olabilir veya onlarda aynı durum söz konusu olabilir, bizden oraya elektrik akıtarak o açığı kapatmak gibi bir katkımız olabilir. Bunlar başlangıçta sıfır ticari ilişki bağlamında gerçekleşecek, zaman içinde belki gerek bize, gerekse onlara bir takım başka avatantajlar getirme olasılığı da olabilir. Güney’le yapacağımız işbirliği iki tarafın yararınadır, iki tarafın risklerini azaltır, frekans ayarlarını dengede tutar. Elektrikte süreklilik sağlanır. Güney’deki santraller güney sahilinde, Kuzey’deki santraller de kuzey sahilindedir. Santrallerden üretilen enerjinin dağıtılması sırasında uzak mesafelere ulaşma noktasında kayıplar meydana gelir. Güney’le Kuzey’in elektrik sisteminin bağlı olduğu dönemde mesafelerin nispeten daralmasının kayıpları azaltma yönünde iki tarafta da olumlu etkisini yaşadık. Bağlı olduğumuz dönemde ölçek büyüdüğü, santral sayısı arttığı için devredeki santrallerin oluşan açığı abzorbe etme kapasitesi daha da arttı. O sürede santrallerin devre dışı kalmalardan dolayı elektrik kesintileri yaşanmadı. O anlamda da arz güvenliğine faydası olacak. Atıl kapasite de ortadan kalkacak, kapasite daha verimli kullanılacak.”

----------------------------------------------------------

Rum Basını… ‘İlerleme var’

Rum Basını da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in güven yaratıcı önlemler çerçevesinde ilan ettiği, adanın her iki tarafındaki elektrik şebekelerinin bağlanmasıyla ilgili çalışmalarda ilerleme kaydedildiği bildirildi.

Güzey Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesi, Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Geliştirme Müdürü Leonidas Pashalidis’in, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, şebekelerin birleştirilmesi çerçevesinde, özellikle altyapıyla ilgili teknik çalışmalarda ilerleme kaydedildiğini söylediğini yazdı.

Habere göre Pashalidis, mevcut aşamada iki bağlantı olacağını kaydederken, daha önce kamuoyuna açıklanan Peristerona ve Athalassa bölgesi istasyonlarına değindi.

Pashalidis, “Mari” (Tatlısu) köyündeki “Evangelos Florakis Deniz Üssü”nde 11 Temmuz 2011’de meydana gelen patlama nedeniyle Vasiliko Elektrik Santrali’nde meydana gelen hasarın akabinde KKTC ile geçici elektrik bağlantısı kurulduğunu da anımsatırken, bu bağlantının iptal edildiğini, ancak daha güvenli bir yöntemle yeniden bağlanacağını söyledi.

-----------------------------------------------------------

Rum Elektrik İdaresi (AİK) Özel Aktarım Sistemi Müdürü Kostas Gavriilidis: “Biri ötekini elektrik akımıyla besleyebilecek”

Politis Gazetesi’nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberinde ise Rum Elektrik İdaresi (AİK) Özel Aktarım Sistemi Müdürü Kostas Gavriilidis’in açıklamalarına yer verilmişti.

Gavriilidis, “Vasiliko’daki santralin tahrip olduğu 2011’deki ve Kuzey’de üretim sıkıntısı yaşanan 2006’daki gibi ihtiyaç durumlarında taraflardan biri ötekini elektrik akımıyla besleyebileceğini açıklamıştı.

Gavriilidis, bu bağlantının, her iki tarafta elektrik sistemindeki istikrarın artırılması gibi teknik faydaları da olacağını da ifade etmişti.

Bu haber toplam 3358 defa okunmuştur