1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Elektrik trafosuna yıldırım düştü
Elektrik trafosuna yıldırım düştü

Elektrik trafosuna yıldırım düştü

Geçitkale'de elektrik trafosuna bu sabah saatlerinde yıldırım düştü. Yıldırım nedeniyle trafoda yangın çıktı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

A+A-

Geçitkale'de bu sabah saatlerinde elektrik trafosuna yıldırım düştü. Yıldırım nedeniyle trafoda yangın çıktı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Güne kötü başladık. Bu sabah saat 06.30 civarında Geçitkale Elektrik Santrali’ne yıldırım düştü, santralde yangın çıktı. Geçitkale Belediyesi, Geçitkale İtfaiyesi ve Elektrik Kurumu’nun müdahalesiyle olası daha büyük bir tehlike bertaraf edildi. Tüm emekçi kardeşlerime teşekkür ederim...” dedi.

Öte yandan edinilen bilgiye göre, Geçitkale ve bölge köyleri, santralin devre dışı kalmasıyla elektriksiz kaldı.

Elektrilk Kurumu elektriği kesilen köylerle ilgili şu açıklamayı yaptı:

ARIZALI KESİNTİ (MAĞUSA VE İSKELE İLÇESİ)
14 Şubat 2019 Perşembe günü, Geçitkele Trafo Merkezi Kontrol Odası’nda meydana gelen yangın nedeniyle saat 07:58’den itibaren belirtilen bölgelere uzun bir süre elektrik verilemeyecektir; Alaniçi köyü, Dörtyol Köyü, Mutluyaka, Korkuteli, Dörtyol’daki Aluminyum Fabrikası, Dörtyol Ağıllar Bölgesi, Pirhan, İnönü Köyü, Muratağa, Sandallar, Atlılar, Alaniçi Ağıllar ve Yıldırım Ağıllar,Sütlüce, Pınarlı, Ulukışla, Aslanköy, Aslanköy Askeri Tesisler, Gönendere, Tirmen, Tirmen İçme Suyu Pompası ve Ergenekon Köyü, Akova köyü, Yıldırım Köyü, Akova Ağıllar, Cemer Su,Boğaziçi, Sınırüstü,Geçitkale köyü, Geçitkale Ağıllar, Çamlıca köyü, Yamaçköy, Mallıdağ, Çınarlı ve Baz İstasyonları, Tatlısu Köy içi, Köy Su Kuyusu, Anayol Seralar Bölgesi, Tatlısu Sahil, Sahil Benzin İst. Bölgesi, Eski Tavuk Çiftliği, Sahil Seralar Bölgesi, Mallıdağ Kavşağı-Küçük Erenköy arası sahil ve Küçük Erenköy, Altınova köyü ve Ağıllar Köyü. Çalışmanın seyrine göre elektrik enerjisi, belirtilen saatten erken veya geç verilebileceğinden şebekede her an elektrik varmış gibi davranılması önemle duyurulur.

 

g2-051.jpg

g4-016.jpg

g1-060.jpgg3-028.jpg

 

 Geçitkale Trafo Merkezi’ne bu sabah saatlerinde düşen yıldırım, 28 köyü elektriksiz bıraktı.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Çağrı Merkezi Sorumlusu Tuluy Kalyoncu, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamada, “Hasar çok ciddi. Elektrik enerjisinin yeniden ne zaman verilebileceğiyle ilgili kesin bir açıklama yapmak mümkün değil” dedi.

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş ise açıklamasında “Yıldırım trafo merkezini resmen patlattı. Ekiplerin erken müdahalesi felaketin büyümesini engelledi” bilgisini verdi.

KESİNTİDEN ETKİLENEN 28 KÖY VAR

Kıb-Tek Çağrı Merkezi Sorumlusu Tuluy Kalyoncu, kesintiden etkilenen köyleri şu şekilde sıraladı:

“Mağusa ilçe sınırları içinde: Akova, Yıldırım, Alaniçi, Dörtyol, Mutluyaka, Korkuteli, Pirhan, İnönü, Muratağa, Sandallar, Atlılar, Sütlüce, Pınarlı, Ulukışla, Aslanköy, Gönendere, Tirmen, Geçitkale, Çamlıca, Yamaçköy, Mallıdağ, Çınarlı, Tatlısu, Küçükerenköy ve Ergenekon.

İskele ilçe sınırları içinde: Boğaziçi, Sınırüstü ve Altınova.”

Kalyoncu,  “Bu trafo merkezinden beslenen 4 tane ana arter, orta gerilim elektrik şebekesinin çıkış noktasıdır. Yıldırım, 66/11 kilovolt ana hatlarının çıkış noktasına zarar verdi. Ekipler olay yerinde. Çalışmalar sürüyor” dedi.

“VATANDAŞLAR GELİŞMELERİ KIB-TEK’İN SOSYAL MEDYA HESABINDAN VEYA ÇAĞRI MERKEZİ’NDEN TAKİP EDEBİLİR”

Kalyoncu, vatandaşların bu konudaki gelişmeleri Kıb-Tek’in facebook ve Twitter hesabından takip edebileceğini, 6000960 çağrı merkezinin de 24 saat hizmette olduğunu söyledi.

ÖZTAŞ: “YAKLAŞIK 2 BUÇUK SAAT SÜREN ÇALIŞMALARLA YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI”

Öte yandan TAK’a konuşan Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, düşen yıldırımın, trafo merkezini resmen patlattığını söyledi.

Hasan Öztaş, trafo merkezinde yıldırımın düşmesiyle saat 06.30 civarında çıkan yangının yaklaşık 2 buçuk saat süren çalışmalarla kontrol altına alındığını ifade etti.

Sosyal medyadan da yaptığı “Büyük bir felaketten dönüldü” açıklamasını yineleyen Öztaş, “Belediye, itfaiye ve Elektrik Kurumu ekiplerinin erken sürede olay yerine gelmesi ve müdahalesi, felaketin büyümesini engeldi” dedi.


KIB-TEK Müdürü: “Bölge halkımızı Geçitkale bölgesindeki arıza sonrası çalışmalar bitene dek enerji tasarrufu yapmaya çağırıyoruz”

 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Genel Müdürü Ahmet Dargın, bu sabah Geçitkale Trafo Merkezi’ne yıldırım düşmesine bağlı olarak çıkan yangın  sonrasında meydana gelen ciddi arıza ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak, arızadan sonra yeniden elektrik verilen bölgelerdeki halkı, elektrik tasarrufu yapmaya çağırdı.

Dargın, meydana gelen arıza sonrası KIB-TEK ekiplerinin hemen müdahale edip gün boyu çalışmaları sürdürdüğünü vurgulayarak, bölgenin geneline elektrik verildiğini ancak Geçitkale, Geçitkale Ağıllar, Çamlıca ve Altınova Köylerine tekrardan elektrik verilmesinin ilerleyen saatlerde mümkün olacağını belirtti.

Dargın yazılı açıklamasında “Bu sabah 07:27’de Geçitkale Trafo Merkezi’ne yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangın nedeniyle  trafo merkezinde bulunan, 66 bin ve 11 bin kilovolt kumanda, kontrol ve kesici panoları ile kabloları kullanılamaz hale gelmiştir. Buna bağlı olarak ilgili trafo merkezinden elektrik alan Geçitkale, Çamlıca ve Altınova Köyleri haricinde kalan yerlere, KIB-TEK ekiplerinin gün boyu devam çalışmaları sonucunda alternatif trafo merkezleri ve hatlar üzerinden yeniden elektrik verilmiştir. Yine bu bağlamda Geçitkale, Geçitkale Ağıllar, Çamlıca ve Altınova Köyleri’ne de yeniden elektrik verilmesi için KIB-TEK ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Bu üç köyümüze yeniden elektrik verilmesinin sabahın erken saatlerini bulabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Dargın açıklamasında, Kurum olarak, Geçitkale Trafo Merkezi’nden elektrik alan yerleşim birimlerinin, sorun kalıcı olarak çözülünceye kadar alternatif hatlarla takviye edildiğini belirterek, “dolayısı ile tüketimin arttığı akşam saatlerinde gerilim düşümü meydana gelmemesi veya yeniden kesintiye gidilmek zorunda kalınmaması için aşağıda listesi bulunan yerleşim birimlerinde yaşayan yurttaşlarımızın elektrik enerjisini mümkün olduğunca tasarruflu kullanmaya çağırıyoruz” dedi.

Dargın’ın çağrıda bulunduğu yerleşim birimleri ise şöyle:  “Yeni Boğaziçi, Akova, Yıldırım, Boğaziçi, Sınırüstü, Mormenekşe, Alaniçi, Dörtyol, Mutluyaka, Korkuteli, Pirhan, İnönü, Muratağa, Sandallar, Atlılar, Turunçlu, Kurudere, Sütlüce, Pınarlı, Ulukışla, Aslanköy, Gönendere, Tirmen, Ergenekon,  Yamaçköy, Mallıdağ, Çınarlı, Tatlısu, Küçük Erenköy, Davutköy, Karaağaç, Esentepe   ve Bahçeli”

Bu haber toplam 3675 defa okunmuştur