1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Elektrik santrallerine sınırlama
Elektrik santrallerine sınırlama

Elektrik santrallerine sınırlama

% 1’i geçen kükürtlü yakıt ithal edemeyecekler!

A+A-

Bakanlar Kurulu, elektrik santrallerinin yüzde 1’in üzerinde kükürt içeren yakıt ithal etmelerine izin verilmemesi yönünde karar aldı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında dün yaklaşık 3.5 saatlik toplantı yapan Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlar, Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu.

Açıklamaya göre Bakanlar Kurulu, “ülkede faaliyet gösteren iki elektrik santralinde kullanılan yakıttan dolayı oluşmakta olan çevre kirliliğinin önlenebilmesi için bundan sonra ağırlıkça %1’in üzerinde kükürt içeren yakıt ithal etmelerine izin verilmemesini değerlendirerek karara bağladı.”
Bakanlar Kurulu ayrıca “‘çağdaş vakıf’ olarak nitelendirilen vakıfların daha işlevsel bir hale gelmesi ve toplum gereksinimini karşılayacak faaliyetlerini daha kapsamlı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için Vakıflar İdaresi’ne ödemiş oldukları harçlardan muaf tutulmaları” kararını da aldı.


-----------------------------------------------------

Bakanlar Kurulu’nun “Elektrik santrallerinde yüzde 1 kükürt oranlı yakıt kullanılması” kararı…

Dinçyürek: "İnsan sağlığı için çok önemli bir adım"

 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Bakanlar Kurulu’nda dün alınan karar doğrultusunda elektrik santrallerinde bundan sonra yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıtlara izin verilmesinin insan sağlığı için çok önemli olduğunu söyledi.

Dinçyürek, bu kararla maliyetin nispeten yükseleceğini, ancak insan sağlığının parasal karşılığı olmadığını kaydetti.

Bakanlık basın bürosundan yapılan açıklamaya göre Dinçyürek, göreve geldiği gündün itibaren bakanlık olarak Bakanlar Kurulu gündemine alınmasını sağladıkları yakıt oranıyla ilgili düzenleme kararı hakkında şunları söyledi:

“Şu anda kullanılan yakıtta kükürt oranı yüzde 3,5”

"Göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikli hedeflerimizden birisi elektrik üreten santrallerin kullandıkları yakıtın niteliğinin belirli bir kritere çekilmesi çalışmasıydı. Şu anda kullanılan yakıtın kükürt oranı yüzde 3,5 civarındadır. Bugün Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen öneri çerçevesinde ise en fazla yüzde 1 oranlı kükürt içeren yakıt girişine izin vereceğiz."

Yakıt olarak ülkeye gelen her ürünün yakıldıktan sonra verdiği zarar değerini ölçen, düzenleyen ve denetleyen kurumun Çevre Koruma Dairesi olduğunu anımsatan Dinçyürek, "Bakanlık olarak bundan sonra çevreye olan duyarlılığımız ve kararlılığımızın bir göstergesi olarak en yüksek yüzde 1 kükürt oranlı yakıta izin vereceğiz" diye konuştu.

Santrallerle ilgili kamuoyunda ciddi bir hassasiyet olduğunu ifade eden Dinçyürek, yakıt oranının yüzde 3,5'ten 1’e düşmesinin, santrallerden salgılanan atıkların doğaya saldığı zararın yüzde 70'in üzerinde azalma olacağı anlamı taşıdığını belirtti.

Dinçyürek, "Bu bence ülke sağlığı, çevrenin korunması ve daha sağlıklı bir çevrede yaşamak adına çok önemli bir adımdır. Sadece bununla tüm sorunları elbette çözmüş olmayacağız ama çok önemli bir adım atmış olacağız" dedi.

“AKSA santralına filtrenin 15 Aralık’a kadar takılması gerekir”

Dinçyürek, Kalecik'te bulunan AKSA elektrik santralinde daha önceki dönemde başlayan filtre takma çalışması olduğunu anımsatarak, 15 Aralık tarihine kadar tamamlanması gereken bir süreç olduğunu ve konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

Hakan Dinçyürek şöyle konuştu:"Yakıttaki kükürt oranının değişmesi önemli bir iyileştirme sağlayacak. Filtre ise santrali daha iyi bir konuma getirecek. Biz filtre takıldıktan sonraki verimliliğini de kontrol edeceğiz. Atmamız gereken başka adımlar varsa onu da atacağız. Teknecik Santralı’yla da görüşme yapılıyor.

"Santralin çalışma şartları ve çevreye verdiği zararın en düşük seviyeye çekilmesi için çalışmalar yapılacaktır."

Ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarının, tüketilen enerji kaynakları içindeki oranını dünyanın kabul ettiği yüzde 20-30 dilimi arasına çekebilmenin önemine işaret eden Dinçyürek, "Yapılması gereken bir çok çalışma vardır. Tabi ki bu çalışmaların tamamı bize ait değildir. Enerjiden sorumlu bakanlık asıl muhataptır. Ama yapılacak her çalışmanın da dolaylı olarak çevreye bir etkisi vardır" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu’nun bugünkü kararının, bundan sonra çevre hassasiyetiyle atılacak adımların da bir göstergesi olacağını ifade eden Dinçyürek, "Mutlaka başka adım ve tedbirlerle bu yol genişletilecektir" dedi.

Dinçyürek, ilk etapta uygulamada kısa süreli de olsa bir takım sıkıntılar yaşanabileceğine işaret ederek, santrallerin mevcut yakıtları kullanması ve sipariş edilen yakıtlar varsa bunların gelişine izin verileceğini ama bundan sonraki süreçte yalnızca yeni değerlere uygun yakıtların ülkeye girebileceğini söyledi.

Maliyetin nispeten yükseleceğini ancak insan hayatının parasal karşılığı olmadığını ifade eden Dinçyürek, kanser ve kalp-akciğer hastalıklarındaki oranın arttığına dikkat çekti.

(tak)

Bu haber toplam 1359 defa okunmuştur