1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. ELAUSA MANASTIR RESTAURANT
ELAUSA MANASTIR RESTAURANT

ELAUSA MANASTIR RESTAURANT

Agro Turizm Pansiyonu. Tipik bir çiftlik yaşamı. Aile işletmesi. Mustafa bey ve eşi burada kalıyor ve restorant ile pansiyonu çalıştırıyor.

A+A-

Zekai Altan

Elausa Manastırı benim için çok ama çok özel bir yer. Elausa Manastırı Dipkarpaz köyüne giderken yüksek bir tepe üzerinde. Yol üzerinde tabelalar sizi yönlendirir. Dipkarpaz köyüne giderken yol üzerinde göreceğiniz piknik sahasının hemen karşısında Elausa yazılı tabelanın yanından tepeye, zirveye doğru devam eden asfalt yolu takip ederek buraya varırsınız. Sık ağaçlar arasında devam eden yol oldukça temiz ve sürüşün keyfini yaşamanızı sağlar. Zirveye vardığınızda çok geniş bir alan. Ağaçlı, temiz ve bol oksijenli. Burada harika bir doğa ve tarihi bir miras iç içe. Çok eski Elausa manastırı kilise kalıntıları ve Osmanlı dönemi han izleri. Ve aynı alan içerisinde restorant. Geniş bir bahçesi ile. Serin ve ferah. Sade bir görünüm. Dokuma masa örtüleri ve etnografik eşyalarla dekore edilmiş.

AGRO TURİZM PANSİYONU

Restorant binasının etrafı asma talvarları ve yeşillik içerisinde. Hemen yanında da konaklama amaçlı odalar bölümü. Agro Turizm Pansiyonu. Tipik bir çiftlik yaşamı. Aile işletmesi. Mustafa bey ve eşi burada kalıyor ve restorant ile pansiyonu çalıştırıyor. Buradaki doğaya zarar vermeden bu doğayı ve bu doğanın gereklerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Yapılan herşey de doğal ve doğal hayata uygun diyebilirim. Yiyeceklerin hemen hemen tümü kendi üretimleri. Sebzeden ete kadar. Mustafa bey ve eşi burada ayrıca birşeyler yaratmaya çalışyorlar.  Halk mutfağı yani yöre mutfağı ile ilgili. Hem de o geliştirilmemiş Dipkarpaz’da. Ve geliştirilmemişliğin faturasını suçlu olarak doğaya  kesenlere rağmen. Direnerek gerekeni yapmaya çalışıyorlar. Ve ciddi bir örnek. Buraları yaşatmak ve buraya ciddi katkı koyan bu örnek aileyi de desteklememek elde mi!

MÖNÜ VE LEZZET

Mönüye gelince. Tipik bir yöre mutfağı. Mezesinden ana yemeğine kadar. Bahçede ters yüz olmuş ve etrafında yanan ateşteki tenekenin içerisinde tavuk kızarmakta. Tavuğu göremezsiniz. Ve biraz ötede de Karpaz usulü harnıp kebabının nefis kokusunu da alamazsınız. Fırının yanına gitmediğiniz sürece. Çok taze görünümlü meze girişlerle başlayan yemekte semizotlu salata. Gabbar ve gazayağı turşusu. Karadenize özgü taze fasulye turşusu. Fasulye haşlandıktan sonra soğumaya bırakılır ve sonra da sirkeye konur. Yöntem Karadeniz ancak uygulamada kullanılan gereç de Kıbrıs yöntemi ile sirke. Pilav ve kızartılmış patates ve yoğurt. Herşey taze ve kendi üretimleri.

TOKAT MUTFAĞI TENEKEDE TAVUK IZGARA

Bu nefis ortam ve temiz havada alınan yemek herşeye değer. Serpme mezeleri aldıktan sonra Mustafa bey ve eşinin çok sıcak bir dostluk ve misafirperverlik hizmeti içerisinde sundukları ana yemekler tadılmaya değer. Önce teneke içerisinde kızarmış bütün tavuk servis edildi. Tokat mutfağı bir tavuk ızgara. Teneke içerisinde pişirilmiş. Tavuk o kadar güzel kızardı ki tavuğu gördükçe ye beni diyordu. Hemen yanında da  bütün parça olarak servis edilen harnıp kebabı. Harnıp dallarında fırında kızartılan oğlak eti. Bunları böyle çatal bıçakla yerseniz fazla zevk almazsınız. Ben ellerimle yedim. Parmaklarımı yalayarak. Harnıp kebabı Karpaz yöresine özgü. Harnıp dalları içerisinde pişirilir. Altı aylık veya bir yaşında oğlak. Toprak fırında. Teneke kebabı da Karadeniz yöresine özgü. Özellikle tarlaya gidenlerin çok basit bir yöntemle yirmi otuz dakikada kızarttıkları bir ova kebabı diyebiliriz. Her iki yemek de otantik değer taşıyor. Otantik tat. Elausa Manastırı Restoran’ta bu tatları alabilirsiniz. Buraya mutlaka gidin. Teneke veya harnıp kebabı için de önceden sipariş verin. Tabii kebap türü mönüler de vardır. Ama spesiyalleri bunlar. Gerçek anlamda da bir misfirperverliği yaşayın. Mustafa bey ve eşinin sıcak ve sempatik ilişkileri sizleri son derece memnun edecektir. Aile işletmesinde aile mutfağı. Sundukları mezeler arasında gününe ve mevsimine göre de köy yemekleri, humus, cacık, hellim ızgara, siyah zeytin, çakızdes ve patates salatası servis edilir. Tüm mönüler kendi üretimleri. Ve final olarak da mevsim meyvesi. Genelde o da maksıl.

 

TEL: 0542 855 85 53 – 0533 876 82 91-0392 372 23 92
ADRES: DİPKARPAZ
KAPASİTE:
İÇ ALAN. 100
DIŞ ALAN: 50
SERVİS SAATLERİ: 08.00-24.00
KAPALI GÜNLER: HER GÜN AÇIK      

Bu haber toplam 6201 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 331 Sayısı

Adres Kıbrıs 331 Sayısı