1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. EL-SEN eylem yaptı
 EL-SEN eylem yaptı

EL-SEN eylem yaptı

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Maliye Bakanlığı önünde eylem düzenleyerek basın açıklaması yaptı.

A+A-

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Maliye Bakanlığı önünde eylem düzenleyerek basın açıklaması yaptı.

Yöneticiler düzeyinde gerçekleşen ve Sendikal Platform’un da desteklediği eylemde Maliye Bakanlığı’nın dış kapısına Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) sağılmasına izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, eylemcilerden oluşan heyeti kabul ederek bir süre görüştü.

BIÇAKLI

Sendikal Platform adına konuşan Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, bugünkü eylemle Maliye Bakanlığı ve hükümete mesaj vermeye çalıştıklarını, uyarıların dikkate alınmasını istediklerini aksi halde daha kalabalık eylemleri gündeme alacaklarını belirtti.

Elektriğe ve akaryakıta yapılan zamların halkın alım gücünü yok ettiğini kaydeden Bıçaklı, dün Kıb-Tek’in kurtarılması için eski hükümete çareler sunanların, bugün iktidarda tek çareyi zam yapmakta bulduklarını ifade etti.

Kıb-Tek’in kurumsal alanlardan 200 Milyon TL üzerinde alacağı bulunduğunu söyleyen Bıçaklı, kurumların kullandığı elektriğin parasını ödemediğini, bunu ödemesi halinde vatandaşın elektriksiz kalmayacağını ileri sürdü.

Bıçaklı, devletin veya kurumların geçmiş borçları için 2014 bütçesine para konulmamasının aslında “Borçlar ödenmeyecektir” demek olduğunu, fakat bu noktadan sonra vatandaşa borcunu ödemediğinde ne yapılıyorsa devlet kurumlarına da aynının yapılacağını bildirdi.

“Kıb-Tek hayır kurumu değildir. Elektrik üretir, satar, parasını alır. Parasını ödemeyen de alamaz” diyen Bıçaklı, yaptıkları eylemlerde polisin eylemcilerden fazla olmasını da eleştirdi ve bunun tahrik edici olduğunu söyledi.

CESURER

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer de, bugün Maliye Bakanı Zeren Mungan’a Kıb-Tek’in finansman boyutunda çözüm önerilerini sunacaklarını kaydederek, El-Sen’in daha önce de ilk yapılması gerekenin zam olmadığını açıkladığını ifade etti.

Alım garantili anlaşmalar nedeniyle biriken borçla, kamusal alanda kullanılan elektriğin borcunun ödenmemesinin Kıb-Tek’i zora soktuğunu savunan Cesurer, önümüzdeki Cuma gününe kadar Meclis’te görüşülecek 2014 bütçesine bu borçlar için ödenek konmaması durumunda, olacaklardan sendikanın sorumlu olmayacağını söyledi.

Kıb-Tek’e belediyelerin yaklaşık 122 Milyon, Kamu kurumlarının yaklaşık 100 Milyon olmak üzere 220 milyonu aşkın borcunun söz konusu olduğunu iddia eden Cesurer, bunlara önlem alınması gerektiğini ve “özelleştirme” söylemi adı altında kurumun birilerine peşkeş çekilmesine asla izin vermeyeceklerini vurguladı.

Cesurer ayrıca hükümetin “kaynak yok” söyleminin sorunu çözmek istememesinden kaynaklandığını savundu.

ALTAY

Cesurer’in konuşmasının ardından El-Sen Genel Sekreteri Toprak Altay hazırlanan basın bildirisini okudu.

Altay, devlet mahsuplaşma hesabı sonrasında Ekim 2013 itibarıyla maliyenin borcunun 68 Milyon, Belediyelerin borcunun yaklaşık 120 Milyon, ve özel bütçesi olan kamu kurumlarının borcununsa yaklaşık 37 Milyon olmak üzere KIB-TEK’in toplam alacağının 225 Milyon TL üzerinde olduğunu açıkladı.

Altay, hükümetin elinde Cuma gününe kadar inandırıcı adım atma ve 2014 yılı bütçesinde gerekli önlemleri alma imkanı bulunduğunu söyleyerek, Maliye Bakanlığı’nı uyararak gerekli mesajın verildiğine inandıklarını belirtti.

BAKANLA GÖRÜŞTÜLER

Açıklamanın ardından, Sendika yetkilileri Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın çağrısı üzerine bakanla basın önünde bir süre görüştü.

Burada konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, önceki hükümet döneminde CTP, DP ve TDP ile varılan Kıb-Tek’in ancak özerkleştirme yoluyla kurtarılabileceği yönündeki mutabakata atıfta bulunarak, konuyla ilgili hazırlanıp meclise sunulan yasa tasarısının akıbetini sordu.

Bıçaklı, bakana geçmiş döneme ait borçların ödenmesi için 2014 bütçesine kaynak konulması talebini de yineledi ve borçların ödenmemesi durumunda Pazartesi gününden itibaren devlet kurumlarının elektriğinin kesileceği uyarısında bulundu.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise elektrik kurumu ile ilgili hassasiyetleri birinci ağızdan dinleme fırsatı yaratıldığı için teşekkür ederek, kurumun kamusal yapılanmasının ancak kurum içinde yapılabileceğini ve bu konuda belirli bir noktaya gelindiğini söyledi.

Önemli olanın arz güvenliği yani herkesin en uygun fiyatla kesintisiz elektrik alabilmesi olduğunu vurgulayan Mungan, bunu sağlamak için kullananların zamanında ödeme yapması gerektiğini kaydetti.

Devlet bütçesinde yer almayan kurumların ve yerel idarelerin kuruma borçları olduğunu ifade eden Mungan, devlet bütçesine dahil olan kurumların çok ciddi borçları olmadığını söyledi.

Mungan, 2014 yılına yönelik her devlet kurumunun elektrik harcaması için bütçe ayrıldığını da anlatarak, ayrılan bütçenin yetmemesi olasılığına karşı 5 milyon TL de yedek ödenek konduğunu söyledi.

Mungan, “Devlet vaktinde borcunu ödeyecektir, diğer kurumların ödemesi için de gerekli çabayı gösterecektir” dedi.

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis’in, ekonomik programın uygulanması ile ilgili sorusuna karşılık ise Mungan, ekonomik programla ilgili tek başına söz söyleme hakkı bulunmadığını söyledi.

Mungan, programa yönelik zamanlama ve gözden geçirilmesi ile ilgili çalışma ve görüşmelerin devam ettiğini de kaydetti.

Sendikacılar Maliye Bakanı’na “Bugüne kadar ne bir bakanlığı işgal ettik, ne bir araç yaktık ne de bir bakan dövdük” diyerek, eylemde kendilerinden daha çok polis olmasını da eleştirdiler.(tak)

Bu haber toplam 2027 defa okunmuştur