El insaf!

El insaf!

İnşaat işçileri kavurucu sıcakta güneş altında çalışıyor

A+A-

Levent ÖZDAĞ

Son günlerde Kıbrıs genelinde etkili olan sıcak hava dalgası hayatı yaşanmaz hale getirirken inşaatlarda çalışan işçilerin durumu gündeme geldi.
Aşırı sıcakların etkisinde kalan Kıbrıs’ta inşaatlarda çalışan işçiler için durum içler acısı…
YENİDÜZEN dün Lefkoşa'da rastgele bazı inşaatlara giderek durumu görüntüledi.
İşçilerin kask takmadığı, güvenli kıyafet giymediği görülürken, aşırı sıcak havadan bunalan işçileri üzeri çıplak şekilde çalıştığı izlendi. Söz konusu görüntüler; her yıl yüzlerce kişinin yaralandığını ve hayatını kaybettiği iş kazalarındaki artış, iş sağlığı ve güvenliğini sorgulatırken, ders alınmadığını da ortaya çıkardı. İşçilerin sıcak nedeni ile kask takmadığı görülürken bir yandan iş güvenliklerini tehlikeye atıyor. Öte yandan  konu ilgili YENİDÜZEN’e konuşan DEV-İŞ’e bağlı Devrimci Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Ömer Naşit  yaz aylarında aşırı sıcak saatlerde inşaatlarda işçi çalıştırmanın engellenmesi gerektiğinin altını çizdi. Naşit “Neo liberal sistem bugün işçilere 50 derecenin altında çalışmayı emreder pozisyonda” diye konuştu.

Naşit: “Vicdan dışı bir durum”
Ömer Naşit şunları söyledi: “Açıkçası bizim ülkemizde yasalar bir çalışanın kaç desibel sese maruz kalması gerektiği bile söyler ama bu yasaları uygulayacak ve sermaye kesimine kuralları hatırlatacak bir devlet ya da hükümet iradesi yok. Sıcaklarda en az diğer konular kadar işçi sağlığı ve güvenliği konusunda önemlidir. Zaten geçmişteki 13:00-16:00 arası dinlenme süresi bundan ötürü ortaya çıkan bir durumdu fakat neo liberal sistem bugün işçilere 50 derecenin altında çalışmayı emreder pozisyonda... DEV-İŞ bazı toplu sözleşmesi olan belediyelerde yaz aylarında çalışma saatlerinde farklı uygulamalar yaparak işçi sağlığını koruma çalışıyoruz. Aynı şekilde ülkede bu sıcaklarda dışarıda emek veren emekçilerin çalışma saatlerinde bu noktada çalışma yapılması gerekir. Hemen Güney Lefkoşa’da Ağustos ayı boyunca tatil verilmişken dışarıda çalışmak zorunda olan sektörlerde Kuzey’de 50 derece sıcakta insanların çalışmasını izlemek vicdan dışı bir durumdur.”

Vaiz: “Güneş çarpması tehlikesi”
Kardiyolog Dr. Gülgün Vaiz ise şunları söyledi: “Ülkemizde gölgede 40, güneşte 50 derece sıcak olur ve özellikle 13:00-16:00 saatleri arasında çalışan işçileri güneş çarpması tehlikesi var. Daha önce bu saatlerde işçiler çalıştırılmıyordu coğrafik olarak bir önemi vardı ki böyle bir uygulama vardı. Bu saatlerde çalışan işçiler naylon giysiler giymemeli ve teri vücuttan atabilecek giysiler giymeli, bol sıvı tüketmelidir. Özellikle baş kısmının korunması gerekir. Tansiyonu olan işçiler bol sıvı ve ayran tüketmelidir. Güneş çarpmasına maruz kalan bir işçi hemen soğuk ile yıkanmalı ve serin bir yere alınmalıdır.”

Bu haber toplam 2210 defa okunmuştur