1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ekinlerde ‘mantar’ hastalığı
Ekinlerde ‘mantar’ hastalığı

Ekinlerde ‘mantar’ hastalığı

Aşırı yağışa karşın, nem oranının yüksek seyretmesi ekinleri bir tür mantar hastalığı olan ‘fungal’ ile karşı karşıya bıraktı.

A+A-

Ayşe GÜLER

Aşırı yağışa karşın, nem oranının yüksek seyretmesi ekinleri bir tür mantar hastalığı olan ‘fungal’ ile karşı karşıya bıraktı.

Gerekli ilaçlama yapılmaması halinde, verim düşüklüğünü de beraberinde getiren hastalık, üreticileri harekete geçirdi. 

Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana, söz konusu hastalığın tüm bölgelerde görüldüğünü ancak özellikle sık ekin yapılan, tohumun daha fazla atıldığı yerlerde karşılaşıldığını belirtti.

Vurana, üreticilerin bu konuda bilinçli olduğunu da kaydederek, hem uygulama hem de kullanılacak ilaçlarla ilgili bölge dairelerden bilgi alabileceklerini belirtti.

Öte yandan Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ise ilaçlama dönemi öncesinde ekin yapılacak arazilerin iyi tespit edilmesi gerektiğini belirtti, üreticilerin ihtiyaca göre ilaçlama yapmasının şart olduğunu söyledi.

 

Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana:
“Her yıl yaşanıyor, üreticiler bilinçli”

Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana, ‘fungal’ hastalığına yağış ve nemin fazla olduğu her yıl rastlandığını, üreticilerin bu konuda bilinçli olduğunu söyledi.

Vurana, söz konusu hastalığın tüm bölgelerde görüldüğünü ancak özellikle sık ekin yapılan, tohumun daha fazla atıldığı yerlerde karşılaşıldığını belirtti.

Üreticilerin ekinlerde görülen hastalığa karşı hiçbir mücadele yapmamasının verim düşüklüğüne neden olabileceğini de dile getiren Vurana, “Bu konuda hangi tür ilaçların kullanabileceğini açıkladık. Bölge tarım dairelerine ilettik. Üreticiler, hem uygulama hem de ilaçlarla ilgili bilgi alabilir “dedi.

 

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle:
“Üreticiler, ziraat mühendislerinden yardım almalı”

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, aşırı yağış ve hava sıcaklığının 17-18 derece arasında seyretmesinin ekinlerde bir tür mantar hastalığı olan ‘fungala’ yol açtığını söyledi.

Hastalığın, özellikle yağışların fazla yaşandığı Orta Mesarya’da görüldüğünü belirten Kelle, hem verim düşüklüğü ve hem de farklı bölgelere yayılması tehlikesi bulunduğunu da ifade etti.

Kelle, ‘fungal hastalığının’ ekinlerin yapraklarında kahverengi lekelerle anlaşıldığını belirtti.

Üreticilere çağrıda bulunan Kelle, ilaçlama dönemi öncesinde ekin yapılacak arazilerin iyi tespit edilmesi gerektiğini, neye ihtiyaç varsa ona göre ilaçlama yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Kelle, hastalığa karşı mücadelede üreticilerin ziraat mühendislerinden yardım almasının önemine de değinerek, bu konuda hem Tarım Bakanlığının hem de birliğin çalışması olduğunu sözlerine ekledi.

 

nn-020.jpg

Fotoğraflar: MEHMET ERCİLASUN

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181231125735.jpg

Bu haber toplam 6291 defa okunmuştur