1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Eide’yi topa tuttular
Eide’yi topa tuttular

Eide’yi topa tuttular

Güney Kıbrıs Rum yönetimi BM’den izahat istemeye hazırlanırken siyasi partiler Eide’yi topa tuttu.

A+A-


BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin hidrokarbonlar hakkında tek yanlı uzun vadeli kararlar aldığını açıklaması Güney’de rahatsızlık yarattı. Güney Kıbrıs Rum yönetimi BM’den izahat istemeye hazırlanırken siyasi partiler Eide’yi topa tuttu.

Simerini “Özel Danışman’ın ‘Tek Yanlı Faaliyetler’ Açıklaması Yangın Çıkardı... Espen Barth Eide Hükümetle Görüşmesinde, Tercüme Hatasından Söz Etti” başlıklı haberinde Eide’nin RİK’e mülakatında Güney Kıbrıs Rum yönetiminin hidrokarbonlar konusunda uzun vadeli etkileri olacak tek yanlı kararlar aldığı söyleminin Güney’de yarattığı gerilim üzerine dün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le telefon görüşmesi yaptığını yazdı.

Gazete Anastasiadis’e RİK’e mülakatında tek yanlı kararlar ifadesini kullanmadığını, bu izlenimin tercüme hatasından kaynaklandığını söyleyen Eide’nin, mülakatın bant kaydını Başkanlık Köşkü’ne göndermeyi de teklif ettiğini ancak dün geceye kadar bunu yapmadığından, tercüme hatası olup olmadığının denetlenemediğini belirtti.

Eide’nin yapıldığını söylediği tercüme hatasına işaret edilen herhangi bir yazılı açıklama da yayımlamadığına dikkat çeken gazete, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in de RİK aracılığıyla Eide’ye cevap verdiğini kaydetti.

Hristodulidis: “Sorun Eide’nin neden burada olduğunu anlamamasıdır”

Habere göre Eide’nin o ifadeyi, müzakerelerin yeniden başlamasına gösterdiği aşırı hevesten kullandığı görüşünü ortaya koyan Hristodulidis “Eide’yle yüz yüze de görüştük ve sorunun, Türkiye’nin neden burada olduğunu anlamaması olduğuna ve müzakerelerin yeniden başlaması çabaları çerçevesinde bu tür soru işareti yaratan görüşler belirttiğine inanıyoruz” dedi.

“Bir BM temsilcisi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını değerlendirmesini ‘tek yanlı faaliyet’ olarak nitelerse, sorun vardır” diyen Hristodulidis “müzakerelerin ertelenmesinin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden kaynaklandığı” tezini savundu.

------------------------------

“BM’den izahat isteyeceğiz”

Fileleftheros “Lefkoşa BM’den Eide’nin Sözleri İçin İzahat İsteyecek” başlıklı haberinde Sözcü Hristodulidis’in, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin BM ile irtibata geçerek Eide’nin Kıbrıs Rum tarafının tek yanlı hareketleri ifadesi için izahat isteyeceğini açıkladığını bildirdi.

Gazeteye göre Hristodulidis RİK’e yaptığı açıklamada “Sayın Eide Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin değil kendi çıkarlarını korumaya çalıştığını anlamamış olabilir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal kaynaklarını kullanması ilk kez bu şekilde konu oluyor” iddiasında bulundu.


Tornaridis: “Önce Barbaros çekilsin”

DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis, Eide’nin tarafları müzakere masasına getirmeye çalışarak iyi yaptığını ancak bunun olması için önce Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin Doğu Akdeniz’den çekilmesi, ardından da Türkiye’nin “korkutmaktan” vazgeçmesi gerektiğini savundu. Tornaridis “Türkiye tehdit ve şantaj yaparken Kıbrıs sorununda doğru bir çözüme varmak için müzakere etmemiz mümkün değildir” iddiasında bulundu.

EDEK: “Görev ve yetkisini aşıyor”

EDEK Basın Sözcüsü Kostis Evstethiu, Eide’nin açıklamasının “çok büyük mesele olduğu” görüşünü ortaya koyarak özetle şunları söyledi:
“Tek yanlı faaliyetler ifadesi aslında Eide’nin görev ve yetkilerinin dışına çıkması meselesidir. Hükümetten, süratle BM’den, Eide’nin görev ve yetkisini kesin şekilde yinelemesini istemeye çağırıyoruz. Downer davranışlarının tekrarlanması bu sefer kabul edilmemelidir.”
Haravgi haberi “Eide’nin ‘Kıbrıs Rum Tarafının Tek Yanlı Faaliyetleri’ Açıklaması Daha Önce De Duyuldu Ne Görüldü... AKEL Başkan’ı Hareketlerin İnisiyatifini Almaya Çağırdı... Hükümet Özel Danışman ile İletişim Kurmak ve Kendisinden İzahat Almakla Yetindi” başlığıyla aktardı. TAK

Bu haber toplam 1653 defa okunmuştur