1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Eide: “ Şimdiden referandumu düşünün”
Eide: “ Şimdiden referandumu düşünün”

Eide: “ Şimdiden referandumu düşünün”

Eide müzakereler devam ettiği sürece sondaj yapmama kararına açıklık getirdi: “Enerji konusu çok önceden çözüldü”

A+A-

 

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinin ardından Kıbrıslıları “referandumu şimdiden düşünmeye” çağırdığı belirtildi.
Kıbrıs Türk basınına yansıyan, iki liderin müzakereler devam ettiği sürece sondaj çalışması yapılmamasında anlaştığı ve yeni devletin adının “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti” olacağı yolundaki haberler, Kıbrıs Rum basınında da yorumlandı.

Güney’in isim görüşülmediğini söyleyerek yeni devletin ismiyle ilgili haberi yalanladığını belirten ancak enerji alanında araştırmaların durdurulması konusuna hiç değinmediğine dikkat çeken Kıbrıs Rum basını bu konuya, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinin ardından atıfta bulunduğuna dikkat çekti.

Gazeteler Eide’nin Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı “referandumu şimdiden düşünün” açıklamasını öne çıkardılar.

Simerini “Türkler Sondajlara Son Verildiğini İddia Ediyor... Eide Enerji Konusunun Çözülmüş Olduğunu New York’tan Açıklıyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde Eide’nin “Enerji meselesi yıllar önce çözüldü. Önceki müzakerelerde varılan mevcut yakınlaşmalarda hidrokarbonların gelecekteki Birleşik Federal Kıbrıs’a ait olacağı teyit edildi” dediğini yazdı.

Habere göre Lisa Buttenheim’in BM Barış Gücü ile ilgili konularda bilgilendirme yaptığı dünkü Güvenlik Konseyi toplantısında Eide’nin, Genel Sekreter’in raporu dışında, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin bölgedeki faaliyetleri nedeniyle yaşananları ve bunların nasıl halledildiğini anlattı. Eide meselenin, Anastasiadis’in müzakereler devam ettiği müddetçe enerji programını ertelemeyi teyit ettiği izahında bulundu.

Eide toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin her birinin özlü katkı koyduğunu ve liderlerin Pazartesi günkü görüşmesi için Kıbrıs’a çok cesaretlenmiş döneceğini söyledi.

“Küçük detaylara takılmayıp…”

Espen Bart Eide, “Bütün üyeler iki liderin çalışmasından çok cesaretlenmiştir ve küçük detaylara takılmayıp büyük resme bakma çabalarını teslim ediyorlar” ifadesini kullandı.

Gazete bir gazetecinin, hidrokarbonlarla ilgili sorusuna karşılık Eide’nin söylediklerinin kaygı yarattığına dikkat çekerek özetle şunları aktardı:
“BM yetkilisine göre gerçekte bu meseleler uzun yıllar önce çözüldü ve yeni aşamadan çok önce, mevcut yakınlaşmalarda hidrokarbonların gelecekteki birleşik Kıbrıs federasyonuna ait olacağı teyit edildi.

Eide ‘şu anda o kadar da büyük bir faaliyet yoktur, gerçekte görüşülecek bir şey de yoktur. Görüşmek istemediğimizden değil, gelecekteki çözüm ışığı altında halen çözülmüş olduğu için. Liderlerin, bu konuda önceden var olan yakınlaşmaların üzerine bina etmelerini diliyorum. Ne resmi ne de gayrı resmi takvim vardır’ dedi.

Gazete Eide’nin şu sözlerini de aktardı: “Finalden çok uzağız ve önümüzde, taviz ve uzlaşılar ve yakınlaşmaların yenilenmesiyle ilgili aylarca sürecek sıkı bir çalışma var. Güvenlik Konseyi’nin her bir üyesi, kaybedecek zaman olmadığını, bu dinamiğin yakalanması ve idame ettirilmesi gerektiğini söylüyor.”

Alithia’nın “Eide: ‘Referandumu Düşünmeye Başlayın’” başlıklı haberine göre Eide bir gazetecinin ortaya çıkacak çözüm planıyla ilgili sorusuna karşılık, Kıbrıs planı olacağı ümidini dile getirdi.
Eide “Yardım için buradayız. Kararları Kıbrıs’ın seçilmiş liderleri almalı ve kararlar her iki toplum tarafından da desteklenmeli. Her Kıbrıslı referanduma ve ertesi gününe katkısını şimdiden düşünsün” dedi. TAK

Bu haber toplam 1638 defa okunmuştur