1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eide liderlerle görüştü
Eide liderlerle görüştü

Eide liderlerle görüştü

Eide, Navtex’in 6 Nisan’da sona ereceğini hatırlatarak, güneyde ve kuzeyde yaptığı temaslar ve liderlerle görüşmeleri neticesinde müzakerelerin birkaç hafta içinde yeniden başlayacağına dair hissiyat edindiğini söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, büyük bir ihtimalle nisan ayının ilk haftalarında bazı açıklamalarla müzakere masasına dönüşün duyurulabileceğini söyledi.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye göre Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades’in masaya dönme niyetinde; kendisinin ise zaten masada muhatabını bekliyor durumda olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de hidrokarbon krizinin aşılmak üzere olduğunu ve müzakerelerin birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde yeniden başlayacağını düşündüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 11.30’da başlayan görüşme sonrasında Eide ile Eroğlu basına açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

EIDE: "ORTAK BİR HİS İÇİNDEYİZ"

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Eroğlu’yla yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.

Bu sabah Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiades’le de bir araya geldiğini kaydeden Eide, hem liderlerin, hem de kendisinin hidrokarbon krizinin aşılmak üzere olduğuyla ilgili ortak bir his içerisinde olduklarını, koşulların kısa süre içinde yeniden şekilleneceğini ve o zaman müzakerelerin yeniden başladığını duyurabileceklerini dile getirdi.

“İLKBAHAR, SONBAHARDAN DAHA UMUT VERİCİ OLACAK”

Eide, “Bunu şimdi yapmıyorum çünkü gerçekleşmesi gereken bazı şeyler var, ancak ilkbahar, sonbahardan daha umut verici olacak. İyi hava ve ilkbaharla bir iyimserlik edinebiliriz” diye konuştu.

“İKİ TARAFTA DA İSTEK HİSSEDİYORUM”

Müzakerelerin sadece yeniden başlamayacağını, görüşmeleri gerçekte planlanandan daha hızlı bir şekilde gerçekleştireceklerini kaydeden Eide, “Tekrar vurgulamak istiyorum, bunun onaylanması ve deklere edilmesi gerekiyor, ancak ben her iki tarafta da bunu mümkün kılacak bir istek olduğunu hissediyorum. Bu birkaç hafta gibi kısa bir süre içerinde olur, birkaç ay değil…” şeklinde konuştu.

Hidrokarbon krizinin nasıl aşılacağının sorulması üzerine ise Eide, Kıbrıs Türk tarafınca bazı aktivitelere karşılık olarak yayımlanan Navtex’in süresinin 6 Nisan’da sona ereceğini hatırlattı ve birkaç hafta içinde görüşmelerin tarafların baştaki pozisyonları temelinde başlamasının mümkün olacağına dair genel bir resim olduğunu ifade etti.

“MASAYA ORTAK İSTEKLE DÖNMELERİ İÇİN İTİCİ OLMAYA ÇALIŞIYORUM”

Tarafların masaya netice almaya yönelik, ciddi, hızlandırılmış müzakereler için ortak bir istekle dönmeleri yönünde itici olmaya çalıştığını dile getiren Eide, liderlerin en zor konulara bile göğüs germelerini sağlamaya çalıştığını belirtti.

Müzakereler başladıktan sonra birkaç ay içerisinde “geldiğimiz nokta bu ve mümkün olan şunlardır” şeklinde bir durum değerlendirmesi yapılacağını kaydeden Espen Barth Eide, ilgili tarafların ciddi bir uluslararası desteğinin söz konusu olduğunu da kaydetti.

Eide, tüm bunların henüz kesinleşmiş olmadığını, bunları hissettiğini söyledi ve baharın Kıbrıs’a yenilikler getireceği yönünde hissiyatı bulunduğunu ifade etti.

Birçok zorlukla karşılaşıldığını ve karşılaşılacağını ifade eden Eide, ancak her iki tarafta da istek olduktan sonra Kıbrıs’ta uzlaşma ve ortak anlayışla çözümlenemeyecek bir şey olmadığını düşündüğünü söyledi.

Özel Danışman Eide, ulaşmak zorlayıcı olsa da her iki tarafın da çözüm istediğine inandığını ve iyimser olduğunu da dile getirdi.

EROĞLU: “EIDE OLUMLU KONUŞTU”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Eide ve ekibiyle güzel bir görüşme yaptıklarını kaydetti ve  Eide’nin olumlu konuştuğunu söyledi.

Anastasiades’in müzakere masasına dönme niyetinde olduğunu ve çok kısa bir zaman içerisinde, belki seçimlerden önce, belki sonra bir araya gelme ihtimallerinden bahsettiğini ifade etti.

Kendisinin zaten müzakere masasında muhatabını bekliyor olduğunu söyleyen Eroğlu, Anastasiades’in masaya gelmesi ve müzakerelerin tekrar başlamasının en samimi arzuları olduğunu belirtti.

“NİSANIN İLK HAFTASI MASAYA DÖNÜŞ AÇIKLANABİLİR”

Büyük bir ihtimalle nisanın ilk haftalarında bazı açıklamalarla müzakere masasına dönüşün açıklanabileceğini, anladığını söyleyen Eroğlu, “Mühim olan müzakerelerin yeniden başlaması. Müzakereler başladıktan sonra masadaki başlıklar zaten belli. 6 başlık var, benden önce yapılan görüşmeler, benim Hristofyas ve Anastasiades’le yaptığım görüşmeler, tartışmalar vardır. Eskiden gelen yakınlaşmalar vardır. Bunları da değerlendireceğiz” dedi.

Kendileri için önemli olanın 17 Eylül’de Eide’nin başkanlık ettiği toplantıda 3. safhaya geçilmiş olması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Demek ki 3. safhada bıraktığımız yerden müzakerelere devam edeceğiz, bu önemli bir şey” diye konuştu.

Uzlaşma arayışları içerisinde müzakereleri sürdüreceklerini dile getiren Eroğlu, “Mümkün olur mu, olmaz mı bu müzakere masasında belli olur, müzakere masasında pazarlıklara başladıktan sonra bir sonuç alma niyetindeyiz. Mümkün olur mu olmaz mı bunu göreceğiz” diye konuştu.

Eide’nin konulara ve taraflara iyi niyetle yaklaştığını söyleyen Eroğlu, Eide’nin BM adına taraflar arasındaki gidiş dönüşlerini güzel bir şekilde yürüttüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Eide’nin önümüzdeki günlerde bir kez daha Kuzey ve Güney’e geçip tarafları bir araya getirmeye çalışmak için yaptığı çalışmaları devam ettireceğini söylediğini de dile getirdi.

Eide’nin kendisine yeni öneriler getirip getirmediğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu şunları kaydetti:

“Yeni önerilerden ziyade görüşmelerin nasıl başlayacağı, burada mı bir başka ülkede mi başlayalım diye konuştuk. Başta ‘benim için fark etmez’ dedim, Anastasiades de ‘Kıbrıs’ta yapalım’ dedi. Benim sonraki önerim ‘ilk toplantıyı BM Genel Sekreteri’nin başkanlığında yapalım, sonra biz müzakerelere devam edelim. Genel Sekreter’in de masaya koyacağı görüşler ışığında müzakereleri sürdürelim’ şeklinde oldu. Benim son üzerinde durduğum ve öneri olarak Eide’ye sunduğum müzakerelerin başlangıç şekli bu...”

 

ANASTASIADIS - EIDE GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmenin ardından açıklamada bulunan BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide görüşmelerin askıya alınmasına neden olan koşulların kısa süre içerisinde sonlandırılabileceğine dair artan bir hissiyata sahip olduğunu belirtti.

Sadece görüşmelerin yapılacağı değil, görüşmelerin hızlanıp hızlanmayacağına bakacakları bir atmosfere girilmesi yönündeki beklentisini dile getiren Eide, görüşmelerin ne zaman başlayacağı sorusu karşısında, Türk Navtex’inin 6 Nisan’da son ereceğine işaret ederek, bunun, görüşmelerin yeniden başlamasına yapıcı yönde katkıda bulunacak bir faktör olduğunu söyledi.

Eide ayrıca, doğalgaz alanındaki gelişmelerin, görüşmelerin yeniden devam edebileceği bir ortama sahip olunmasını sağlayacak bir yönde ilerlediğini söyledi.

Görüşmelerin askıya alınmasıyla ilgili sebepler yokken bir fırsat penceresinin oluşturulabileceğinden söz eden Eide, “Böyle bir dinamik olursa bunu kullanacağız” diyerek, şimdi yapmaya çalıştıkları şeyin, bunun mümkün olması durumunda ne yapacaklarını tartışmak olduğunu söyledi.

(tak)

Bu haber toplam 2048 defa okunmuştur