1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eide, liderlerle ayrı ayrı görüştü
Eide, liderlerle ayrı ayrı görüştü

Eide, liderlerle ayrı ayrı görüştü

Eide Kıbrıslı liderlerle ayrı ayrı görüştü

A+A-

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in yarın yapacağı görüşmeyi, büyük öneme sahip olarak nitelendirdi.

Kıbrıs Rum haber kaynaklarına göre, bu sabah Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis tarafından Başkanlık Sarayında kabul edilen Eide, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “yarın, uluslararası konferansa geri dönmeye hazırlanmak için, önümüzdeki birkaç günden en iyi şekilde nasıl yararlanacaklarını göreceklerini söyledi”.

12 Ocak’ta Cenevre’de gerçekleştirilen Kıbrıs’la ilgili konferansın, görüşmenin başlangıcı olduğunu da dile getiren Eide, bu kadar zor konuların bir veya iki günde tamamlanmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Eide, koşullar uygun olduğu zaman konferansın devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan Eide saat 12.00’de de Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile bir araya geldi.

İki saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Eide, yarınki liderler görüşmesinde, ileriye doğru atılacak adımların görüşüleceğini ifade ederek, Güvenlik ve Garantiler dâhil tüm konuların açık durumda olduğunu, aynı zamanda diğer konulardan da arta kalan bölümler olduğunu aktardı.

Eide, tüm konuların birbirine bağlı şekilde tartışılacağını söyleyerek, yarın, Kıbrıs Konferansının siyasi düzeyde ne zaman yeniden toplanabilineceğinin ele alınacağını, bu arada liderlerin buna paralel olarak görüşmelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Doğru zamanda doğru içerikle Konferansın toplanmasının önemine işaret eden Eide, gelecek hafta ve ayların en iyi şekilde ve maksimum verimlilikle ve yapıcılıkla geçirilmesi gerektiğini söyledi. Eide, çözümün halen mümkün olduğunu fakat yapılması gereken birçok iş bulunduğunu da belirtti.

Eide, tüm Güvenlik Konseyi üye ülkelerinin bir çözüme destek verdiklerini ve Adadaki mevcut durumun sürdürülemeyeceği görüşünü paylaştıklarını da ifade etti.

Eide, bir soruya karşılık Konferansın açık olup belli bir bitiş tarihinin de olmadığını kaydederek, başlıkların zor olduğunu ve hepsinin birbiriyle ilişkili olduğunu yineledi.

Bir konunun diğer bir konudan tamamıyla izole şekilde tartışılamayacağını, örnek olarak Güvenlik konusunun hem yerel hem de uluslararası boyutu bulunduğunu belirten Eide, bu nedenle liderler kendi aralarında görüşmelerini sürdürürken, hem yurtiçi hem uluslararası boyutta çalışmaların da beraber yürütüldüğünü aktardı.

 

Bu haber toplam 1713 defa okunmuştur