1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eıde, Kıbrıs'ta istişarelere devam edecek
Eıde, Kıbrıs'ta istişarelere devam edecek

Eıde, Kıbrıs'ta istişarelere devam edecek

Eide, BM parametrelerinde bir çözüme olan inancının sürdüğünü vurguladı.

A+A-

BM Genel Sekreteri Özel Kıbrıs Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı liderlerle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından basın açıklaması yayınladı.

Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansından sonra yaşanan sürece değinen Eide, önümüzdeki hafta yeniden Kıbrıs’a geleceğini ve istişarelere devam edeceğini açıkladı.  

Eide, BM Güvenlik Konseyi’de gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının ardından,  iki Kıbrıslı liderle istişare ettiğini, New York’ta olduğu süre içerisinde, Genel Sekreter Guterres, BM’nin en üst düzey yetkilileri, garantörler ve geniş diplomatik çevrelerle detaylı müzakereler gerçekleştirdiğini belirtti.

Liderlerle toplantılarında, New York ziyaretinin sonuçlarını aktardığını bildiren Eide, Crans Montana’nın sonuçları hakkında da iki liderden bilgi ve görüş aldığını açıkladı.  

Eide, açıklamasında, Kıbrıs’taki diplomatik çevreler yanında, Lefkoşa’daki Avrupa Birliği Temsilcileri, süreci destekleyen uluslararası finans kuruluşları ve diğer paydaşlarla da görüşme gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Kıbrıs konferansına da değinen Eide, açıklamasına şöyle devam etti,  “Crans Montana’da, çözüm için gerekli kilit unsurlar yoğun ve zorlayıcı bir ortamda belirlendi. Konferansın tüm yönlerini, yarattığı fırsatlar ve zorlukları ve ayni zamanda ikili görüşmelerde taraflar arasında tartışılan çeşitli konuları değerlendirmek zaman alacak. Genel Sekreter’in tavsiyesi üzerine iki taraf düşünme sürecindedir.”

Eide açıklamasını şöyle tamamladı, "Son bir haftadır Kıbrıs’ta gerçekleştirdiğim geniş çaplı görüşmelerin ardından, Kıbrıs için en iyi çözümün üzerinde karşılıklı anlaşılan, BM parametrelerinde olacağına ilişkin inancım devam ediyor. Genel Sekretere iki tarafın bugüne kadarki düşüncelerini aktaracağım. Önümüzdeki hafta ise istişarelerime devam etmek için Kıbrıs’a döneceğim.”

Bu haber toplam 2066 defa okunmuştur