1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eide: Cenevre'de “ucu açık” görüşme
Eide: Cenevre'de “ucu açık” görüşme

Eide: Cenevre'de “ucu açık” görüşme

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, New York’ta basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, New York’ta basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eide, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ve Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile dün görüştüklerini ve ana gündem maddesinin Cenevre’de düzenlenmesini planladıkları Kıbrıs Konferansı olduğunu söyledi. Uzun süren toplantı sonrasında her iki tarafın da tutumundan mutluluk duyduklarını ifade eden Eide, “Cenevre’de Kıbrıs Konferansı konusunda mutabakata vardık. İki liderin tutumundan mutluyuz. Haziran aynıda olacak şekilde anlaştık, bu noktada görüşülecek birçok nokta vardır.”dedi.

 

“Ucu açık diyebiliriz”

Espen Barth Eide, Haziran ayının ortasından sonra konferansın başlamasını beklediğini belirterek, “Toplantının süresi konusunda ‘ucu açık’ diyebilirim, ancak ben iki hafta kadar sürmesini bekliyorum.”dedi.

Daha önceki konferanslar hakkında bilgi de veren Eide, toplantıda net tarihin belirlenememesinin nedeninin dünkü toplantıda sadece Kıbrıslı Türk ve Rum tarafının bulunduğunu ve garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık’ın olmadığını söyledi. Eide, garantörlerle de görüşüp tarih konusunda karar verileceğini kaydetti.

 

Güvenlik ve Garantiler konusu

Cenevre’de yapılması planlanan Kıbrıs Konferansı’nın ne kadar süreceğine dair açıklamalarda bulunan Eide, “Belli bir tarihte biter diye bir şey söyleyemiyoruz ancak zaman alacağına inanıyoruz. Burada iki haftalık bir süreden bahsedebiliriz.”diye konuştu. Özel Temsilci Espen Barth Eide, bugüne kadar Yönetim ve Güç Paylaşımı, Mülkiyet, Ekonomi ve AB konularında iki tarafın da uzlaşıya vardığını ifade ederek, Toprak konusunda da liderlerin kafasında nasıl sonuçlanacağına dair fikirlerin olduğunu belirtti. Buna rağmen 6 önemli başlık içerisinde Güvenlik ve Garantiler konusunda özel bir önem verilmesi gerektiğini kaydeden Eide, her iki tarafın da aralarında bu başlıkla ilgili ayrı fikirleri olduğunu söyledi.

 

“Son her zaman daha zordur”

BM’nin de, kendisinin de, Kıbrıslı liderlerin ve halkın da uzun yıllardır süren bu problemin çözülmesini umduğunu kaydeden Eide, bu konuda ilerlenmesi gereken bir yol olduğunu söyledi. Kıbrıs Özel Temsilcisi, yüzde 80-90’lık bölümün halledildiğini ancak geriye kalan kısmın kolay olmadığını ifade ederek, bu tür durumlarda sonun her zaman daha zorlu olduğunu kaydetti. Buna rağmen çözüme yakın olduklarını belirten Eide, “Bunu başarabilmek için gerekli her şey şu anda mevcut.”diye konuştu.

Bu haber toplam 2127 defa okunmuştur