1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eide, Anastasides ile görüştü
Eide, Anastasides ile görüştü

Eide, Anastasides ile görüştü

Ciddi bir sorun var ortada, tüm dünyada bu böyledir, denizle ilgili sorunlar hep böyle, daha önce de vurguladım, petrol ve doğalgaz lütuf da olabilir baş ağrısı da olabilir

A+A-

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bu sabah Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya geldi.
Görüşme sonrasında Eide şu açıklamayı yaptı;

“Başbakan Anastasiades ile çok verimli, ilginç ve önemli bir görüşme gerçekleştirdik. Bugün ayrıca Kıbrıs Türk toplumunun lideri Eroğlu ile bir araya geleceğim.İki taraf ile Kıbrıs sorunun çözümü ile ilgili görüşmelerim sürecek.

Çok gergin bir noktada olduğumuzun bilincindeyim, çünkü denizde yaşanan son gelişmeler sonucunda durum daha karmaşık bir hal almıştır.
Bu son gelişmeler ayni zamanda size ve liderlere Adaya ilk gelişimde söylediklerimi vurgulamış oldu, mevcut statükonun devamının kabul edilemez olmasının stratejik nedenleri vardır. Bu iki lider tarafından da ifade edilmiştir. Son gelişmeler sadece çözüme bir an önce varmanın ne kadar gerekli olduğunun altını çiziyor.

Benim görevim değişmemiştir. İki taraf ile görüşmeye devam edeceğim. Görüşeceğimiz bir takım konuları bulmak durumundayız. Umarım liderlerin görüşmesini ileriki tarihte sağlayabiliriz ama bu arada ben onlarla görüşmeye devam edeceğim. Müzakerelerin hangi şartlarda devam edebileceğini görüşeceğim.

Ciddi bir sorun var ortada, tüm dünyada bu böyledir, denizle ilgili sorunlar hep böyle, daha önce de vurguladım, petrol ve doğalgaz lütuf da olabilir baş ağrısı da. İyi idare edilebilirse  tüm Kıbrıslılar için zenginlik kaynağı olur, gerginlik sebebi olursa, herkes için sorun olur ve lütuftan fazla baş ağrısı olur.

Şu anda herkesin sorumlu davranması çok önemli, tarafların gerginliğin tırmanışını engellenmesi lazım. Tarafların, bir an önce, petrol ve doğalgaz kaynaklarının, Başbakan Anastasiades’in de belirttiği gibi,  tüm Kıbrıslılara ait olduğu düşüncesine varması ve bu durumun anlaşılması için gerekli yöntemlerin uygulanması lazım.

Sürekli Türk hükümeti ile de görüşüyorum, kısa sürede Ankara’ya gitmeyi düşünüyorum.

Liderlerin ne zaman tekrar bir araya geleceğine kendileri karar verecek, ben kimseyi görüşmeye zorlayamam sadece umarım bu kısa sürede gerçekleşir. Görüşmedikleri süre içerisinde ben iki taraf ile de görüşmeye devam edeceğim.”

Bu haber toplam 1940 defa okunmuştur