1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Eğitimde Neden Başarısız Oluyoruz?
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Eğitimde Neden Başarısız Oluyoruz?

A+A-

 

Eğitime hangi pencereden baktığınıza bağlı olarak, yazının başlığındaki soruya anlamlı farklı yanıtlar vermek mümkün… Ancak ben, özellikle bugünkü koşullarda -pek öyle olmasa da- en temel başarı kriteri olarak kabul edilen LYS sonuçları bağlamında ortaya çıkan büyük bir başarısızlık göstergesine dikkat çekmek istiyorum…

2015 LYS sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından yapılan açıklama ve yayımlanan “2015-LYS Sonuçları” dokümanına göre, eğitimde kabul edilemez bir başarısızlığın yaşandığı gözler önüne seriliyor… Bu sonuçlar içerisinde KKTC özel bir başlık altında değerlendirilmiyor. Ancak ülkemizde, özellikle lise kademesindeki eğitim yapılanmasının bire bir Türkiye Eğitim Sistemi’nden transfer edildiği gerçeğinden hareketle burada yaşanan başarısızlığın bizi de çok yakından etkilediği ve ilgilendirdiğini söyleyebilirim.

Öncelikle sonuçlara şöyle bir bakalım: 2015 LYS’de yer alan 50 soruluk Matematik testinin ortalaması 9.72 olurken, 30 soruluk Geometri testinin ortalaması 3.78 oldu… 30’ar soruluk Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinde de durum farklı değil. ÖSYM tarafından 2 sorusu iptal edilerek bu soruları tüm öğrencilerin doğru yaptığı kabul edilen Kimya testinin ortalaması ise 8.75 oldu. Biyoloji testinin ortalaması 9.78 olurken, Fizik testinin ortalaması ise 6.48 oldu…

Sosyal Bilimlere ait alanlarda da benzer sonuçlar var. 44 soruluk Tarih testinin ortalaması 13.12 olurken, 24 soruluk Coğrafya testinin ortalaması 10.21 oldu… 56 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı testinin ortalaması ise 20.98’ de kaldı…

Ana dilindeki bir teste, doğru yanıt olarak soru sayının yarısına bile ulaşılamayan, sosyal bilimler ortalamasının 11, matematik ortalamasının 9, fen bilimleri ortalamasının 8,  geometrinin de 3 olduğu bir grupta yer alan öğrencilerle bilim ve teknoloji yaratan bir toplum oluşturmak pek kolay olmasa gerek…

Hiç kuşku yok ki, LYS gerçek anlamda başarı ya da başarısızlığı gösteren bir araç değildir. Ancak öğrencilerimizi buralardan geçirterek yükseköğretime taşıdığımız için ister istemez bu ölçümleri de dikkate alma durumunda kalıyoruz…  Ve ne yazık ki eğitim sistemimizdeki öğrencileri, başarısızlığı önceden kesinleşmiş bir sistemin içerisine doğru yuvarlayıp duruyoruz… Sınıflarda, okullarda öğrenciye düşünmeyi ve problem çözmeyi öğretemiyoruz, onlara sadece seçenekler arasında dolaşmayı öğretiyoruz…

Eğitim Bilim insanı Tony Wagner’in “Çocuklarımız için istediğimiz okulların, bizim kendi deneyimlerimizi ya da isteklerimizi yansıtmasını istiyoruz. Bu, farklı bir eğitim için yaratıcı düşünme becerimizi kısıtlıyor. Hiç değişmeyen bir eğitim sisteminin 21. yüzyıl dünyasının ihtiyaçlarına cevap veremeyeceği kesin. Gerçekten çok büyük bir değişime ihtiyacımız var” ifadesi, içinde bulunduğumuz durumu özetliyor diyebilirim…

Bir başka eğitim bilimci Schleicher; “Dünyanın en başarılı eğitim kültürlerinde, öğrencilerin başarılarından sistem sorumludur” diyor. Yani sadece aile, sadece öğrenci ya da sadece öğretmen değil. Bir bütün olarak o ülke kültürünün yarattığı eğitim sisteminin kendisi…

Ülkemizdeki eğitim sistemini odağına alan birçok eğitim bilimi araştırmasının sonuçları da yukarıdaki ifadeleri destekler niteliktedir… Okullarımızdaki öğrenci ve öğretmenlerin veri kaynağı olduğu birçok eğitim araştırmasının sonuçları; “öğrencilerimizin ilk defa karşılaştıkları bir durumla ilgili olarak problemi tanımlamada zorluk çektiklerini gösteriyor”… Bu durum öğrencilerin okulda günlük yaşamla veya ortaya çıkması muhtemel problemlerle ilgili çözüm stratejisi öğrenmediklerini sadece bir takım kaynaklarca belirlenmiş şablon çözümlere odaklandığını gösteriyor… 

Bu anlayışla gerçek başarıyı yakalamanın mümkün olamadığı ortada… Bütünlüklü bir anlayışla, eğitimi sistemini oluşturan unsurların tamamında reform nitelikli dönüşüm sağlanmalıdır. Eğitimdeki başarısızlığın giderilmesi için başka bir çıkış yolu yok gibi…

-----------------------------------------------------------------

Eğitim Gündeminden Haberler


LYS Tercih Başvuruları Başladı

ÖSYM'nin resmi web sitesinden yaptığı duyuruya göre; 2015-LYS tercih başvuruları 6-14 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılacak. Tercih işlemleri, 14 Temmuz 2015 tarihinde saat 23.59'da sona erecek. Tercih süresi uzatılmayacak. Tercih yapacak adayların, ÖSYM’nin resmi web sitesinde yayımlanan 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekecek...

Adayların, kılavuzda yer alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bölümünü mutlaka okumalarını, bu koşul ve açıklamaları dikkatle incelendikten sonra tercihlerini yapmalarını öneririm…

KKTC kontenjanları da kılavuzda yer almaktadır ve KKTC kontenjandan yararlanmak isteyen adayların bu kontenjanlarla ilgili program kodunu tercihleri arasına yazmaları gerekmektedir. Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde tercihlerde değişiklik yapabilecekler ancak tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik ve düzeltme yapılamayacağını unutmayınız…

------------------------------------------------------------------------

 

Atatürk Öğretmen Akademisi Sınav Duyurusu

Atatürk Öğretmen Akademisi’nin 2015-2016 öğretim yılı giriş sınav duyurusu Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yayımlandı. Duyuruya göre sınav, 8 Ağustos 2015 Cumartesi günü, saat 10:00 – 12:30 saatleri arasında yapılacaktır…

Sınıf Öğretmenliği programına 20, Okul Öncesi Öğretmenliği programına 15 olmak üzere toplam 35 öğrencinin kabul edileceği sınavın başvuru işlemleri 27 Temmuz – 6 Ağustos 2015, tarihleri arasından Atatürk Öğretmen Akademisi’nde yapılacaktır.
 

------------------------------------------------------------------------------

19 Mayıs TMK’nın 25. Yıl Kutlama Etkinliği Bu Akşam Yapılıyor

19 Mayıs Türk Maarif Koleji’nin 25. Yıl Kutlama Etkinliği bu akşam (6 Temmuz 2015 Pazartesi) gerçekleştiriliyor. Saat 18:30’da okulun spor sahasında gerçekleştirilecek etkinliğin gecenin geç saatlerine kadar sürmesi öngörülüyor… Sadece 30 TL’lik Giriş Ücretinin alınacağı etkinlikte, bu ücret karşılığında yemek ve içecek, diğer ikramlar, tanıtım ve anılar CD’si, piyango çekiliş bileti verilecek. Katılımcılar, gece boyunca sürecek etkinlikler arasında; konserler, dans gösterileri, anı anlatım ve daha birçok keyifli programlara katılabilecekler…

Bu yazı toplam 2916 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar