1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Eğitim yine sorunlu başlayacak”
“Eğitim yine sorunlu başlayacak”

“Eğitim yine sorunlu başlayacak”

KTOEÖS Başkanı Gökçebel eğitimdeki sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi

A+A-

 

Devlet okullarında 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı yarın başlıyor.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı’nın her yıl olduğu gibi yine sorunlarla başlayacağını söyledi.

Kamusal eğitimin bilinçli olarak çökertildiğini savunan Gökçebel, sorunların çözümü yerine sürekli çıkmazlar yaratılarak, eğitimin kaosa sürüklendiği görüşünü belirtti.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel bugün KTOEÖS lokalinde basın toplantısı düzenleyerek, eğitim yılı başlarken yaşanan en önemli sorunlar ve hataları ana başlıklar halinde aktardı.

Eğitimin sorunlarla başlaması ve sürekli kaos yaşanmasının rastlantı değil, tercih olduğunu iddia eden Gökçebel, şöyle konuştu:

“ÖĞRETMEN DEĞERSİZLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR”

“’Kamu verimsizdir, işe yaramaz, kamusal haklar fazladır’ düşüncesinin sermayeye yeni kaynak yaratma amacı taşıdığı bir gerçekliktir. Dolayısıyla isteyerek metalaştırılan eğitim hizmetinin sürekli niteliksizleştirilmeye çalışılması, kamusal olmaktan çıkarılarak özelleştirilmesi niyetindendir. Eğitim hizmetini veren öğretmen de aynı zamanda değersizleştirilmek istenmektedir.”

KTOEÖS olarak eğitimin; bilimsel, demokratik, çok kültürlü, laik, nitelikli ve her çocuğa eşit fırsat tanıyan parasız ve kamusal olmasının mücadelesini yaptıklarını kaydeden Gökçebel, kamusal olması gereken eğitimin her geçen gün hükümetlerin de katkısıyla piyasa malına çevrilmek için yoğun çaba harcandığını belirtti.

ÖZEL OKULLARIN ORANI YÜZDE 25

“Kâr amacıyla, albeni yaratan, popülist anlayışlarla davranan, denetlenmeyen özel okulların, yurttaş yetiştirme görevi yaptığının sanıldığını” ileri süren Gökçebel, özel okulların devlet okullarına rakip yapıldığını ve sınırlı sayıda olması gereken özel okulların bugün yüzde 25 oranına geldiğini kaydetti.

Eğitim yılı başında yaşanan en önemli sorunlar ve hataların yanlış giden anlayışlara CTP-UBP Hükümetinin de aynı şekilde devam etmesi olduğunu ileri süren Gökçebel, Türkiye Cumhuriyeti ile paralel giden bir eğitim sisteminin tercih edilmesi ve eğitimin bir devlet politikasına dönüştürülememesinin birçok olumsuzluğa sebep olduğunu belirtti.

“DEVLET OKULLARINA TEK KURUŞ BÜTÇE TAHSİS EDİLMİYOR”

Devlet okullarına tek kuruşluk bütçe tahsis edilmediğini iddia eden Gökçebel, eğitim bütçesinin yüzde 75’inin özel okullara aktarıldığını ileri sürdü.

Devlet okulları ve Eğitim Bakanlığı’nın kadrolarının sürekli eksik olduğunu söyleyen Gökçebel, torpille yapıldığını öne sürdüğü geçici istihdamlar ve hizmet alımlarının okullarda daha çok sorun yarattığını kaydetti.

Hükümet ve Eğitim Bakanlığı’nın bilimsel kararlar yerine sürekli siyasi kararlar alması ve öğretmenlik mesleğinin önemsizleştirilmesini eleştiren Gökçebel, “Türkiye Cumhuriyeti’nden siyasi olarak getirilip istihdam edilen öğretmenlerin hem problem yarattığı hem de işsiz öğretmenlerin hakkını gasp ettiğini” savundu.

Bilimsel tartışmalar ve katılımcılıkla alınan şura kararlarının hiçe sayılarak yerine siyasi kararların uygulandığını ileri süren Gökçebel, “öğrencilere destek ve yönlendirmenin hiç olmadığını, okul altyapılarının ergonomik ve çağdaş eğitime imkân vermediğini, yasa ve tüzüklerin hem çağdışı, hem de sürekli siyasilerce ellenerek içinden çıkılamaz hale gelmesine artı bir dur denmesi gerektiğini” belirtti.

Mesleki Teknik Öğrenim’deki sistemin tamamen iflas ettiğini söyleyen Gökçebel, el yordamıyla yapılan düzeltmelerin artık çare olmadığını kaydetti.

Yüksek öğrenimin sadece kâr amaçlı olmasını da eleştiren Gökçebel, YÖDAK’ın “paralı üniversitelerin kurumu gibi faaliyet gösterdiğini” ileri sürdü.

“BAKANLAR KURULU 1200 ÖĞRENCİYE SINIF ATLATTI”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, öğrencilerin sınıfta kalmasına kendilerinin de karşı olduklarını dile getirerek, Bakanlar Kurulu’nun tüzük değişikliği yaparak yaklaşık 1200 öğrenciye sınıf atlatmasını eleştirerek, yapılan uygulama ile sistemde yeniden kaosa sebebiyet verileceğini kaydetti.

Her öğrencinin başarısına göre nitelikli kamusal eğitim alması gerektiğini söyleyen Gökçebel, Bakanlar Kurulu’nun eğitime yaptığı siyasi müdahalelerin sistemsizlikteki birçok aksaklığın üstünü örtme gayreti ve siyasi rant gailesi taşıdığını ileri sürdü.

“PLANSIZLIK VE İŞ BİLMEZLİK”

Başarısızlığın siyaseten desteklenmesi öğretmen ve öğrencilerin, çalışma motivasyonunu bitirdiğine dikkat çeken Gökçebel sözlerine şöyle devam etti:

“Her yıl geleneksel bir şekilde Bakanlar Kurulu Kararı ile yasa ve tüzükler hiçe sayılarak atılan adımlar, hiçbir sorunu çözmediği gibi öğretmenlerin titizlikle yaptığı değerlendirmelere saygısızlık ve öğretmenlik mesleğine taciz anlamı taşımaktadır. Öğrencileri sistemin mağduru ve kurbanı yapan anlayış siyasi rant beklentisi ile devam ettirilmektedir. Devlet okullarında kaos ve güvensizliği artırmaktadır. Tüm okullar kayıtlarını bitirmiş, Meslek liseleri yönlendirme sınavı yapılmış, yerleştirmeler bitmiş, okullara kayıtlar tamamlanmıştır. Bir yıldır çaba harcayan ve başarılarına göre yerleşen, tüm öğrenciler kayıt yaptırmıştır. Okul ve sınıf yerleştirmeleri tamamlanmış, buna göre öğretmen, muavin ihtiyacı belirlenmiş ve ihtiyaçlara göre nakiller yapılmıştır. Uygulama sonrası okullarımızı yeni bir kaos beklemektedir. Yapılan plansızlık, iş bilmezliktir.”

“BAZI SEÇMENLER MEMNUN EDİLSİN DİYE…”

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün, “bütün öğretmenlerin ölçme-değerlendirmesini sıfırlayacak, iradesini yok edecek, Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nü ortadan kaldıracak, sınıfını doğrudan geçen öğrencilere adaletsizlik sağlayacak, emek harcamadan da başarılı olan öğrencilerde ahlaki olumsuzluklar yaratacak, öğretmen ihtiyaçlarını çoğaltacak, plansızlığı, yığılmayı yaratacak, öğrencileri paralı üniversite müşterisi ve işsiz yapacak şekilde Bakanlar Kurulu kararı ile sınıf geçme sistemini ders yılı sonunda yeniden değiştirdiğini” öne sürerek bunu eleştiren Gökçebel, “Bazı seçmenler memnun edilsin diye tüm toplum, eğitim katledilmiştir” dedi.

Her yıl son kez denilmesine rağmen öğrenciler ve velileri öğretmenin ve sendikanın üzerine kışkırtılarak, ek bütünleme ve sorumlu geçme talebinin yaptırıldığını iddia eden Gökçebel, Bakanlığın veli ve öğrencilerin arkasına saklandığını ileri sürdü.

SENDİKA BUGÜN SAAT 15.00’TE TÜM OKUL MÜDÜRLERİ İLE TOPLANTI YAPACAK

Sendika olarak, bugün saat 15.00’te tüm okul müdürleri ile toplantı yapacaklarını ve asla kabul etmediği ve etmeyeceği oldubittilerin bir daha yaşanmaması için harekete geçeceklerini söyleyen Gökçebel, yaşanacaklardan sorumlunun öğretmen değil, eğitimi siyasi rüşvet kapısı olarak gören, gerçekte nitelikli kamusal eğitim gailesi taşımayan Eğitim Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu olacağını savundu.

EKSİK KADROLAR

Gökçebel basın toplantısında okullardaki eksik kadrolarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Müdür: 4, Müdür Muavini: 15, Bölüm Şefi: 210, Atölye Şefi: 41,Öğretmen en az ihtiyaç: 25 olması gereken:80, münhal çıkılan: 55, PDR öğretmenliği ilkokullarda olması gerektiği halde bu alana herhangi bir kadro açılımı yapılmayarak TC’den öğretmen getirilmektedir. İhtiyaç en az: 10, Köy Kadın Kursu Öğretmeni: 4, Sekreter: 12, Hademe: 44, Özel Eğitim Öğretmeni (Genel Ortaöğretim ve Mesleki Teknik Öğretimde kadrosu dahi yasada yeri yoktur): 10.”

(tak)

Bu haber toplam 1520 defa okunmuştur