1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Eğitim Yılına Hazır Olmak
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Eğitim Yılına Hazır Olmak

A+A-

Yeni eğitim yılına sayılı günler kala; okullarda tamamlanamayan bina bakım ve alt yapı inşaatları, atanmak için sınav telaşı yaşan öğretmen adayları, eksik okul müdürü ve müdür muavinleri haberleri, geçtiğimiz hafta sonu neredeyse tüm basın organlarında yer aldı.

Hal böyle olunca da; “eğitim yılına hazır mıyız?” sorusu yanıtsız kalıyor. Ancak bir türlü göremediğimiz önemli bir unsur daha var: “Eğitim yılına hazır mıyız?” sorusuna yanıt vermek için, ondan önce anlamlı yanıtlar verilmesi gereken çok daha başka soruların olduğunu bir türlü göremiyoruz. İşte o sorular;

Eğitimin içeriği ve süresi eğitim yılına hazır mı? Yani; eğitim sistemimiz ihtiyaçlara yanıt veriyor mu? Süresi ve programlar, ihtiyaçlarla eşgüdümlü mü?

Eğitim- öğretim yöntemleri ve uygulamaları eğitim yılına hazır mı? Yani; Öğrenme-öğretme yöntemleri çağdaş mı? Bu yöntemler öğrencilere aktarılacak kazanımlara uygun mu?

Eğiticinin niteliği eğitim yılına hazır mı? Yani; ihtiyaç duyulan 82 yeni öğretmen için başvuruda bulunan 1300 öğretmen adayı içinden gerçekten nitelikli bir seçim yapıldı mı? Halen görev yapan öğretmenlerin yeni eğitim dönemine yönelik hizmet içi eğitimleri nitelikli olarak gerçekleştirildi mi?

Eğitim koşulları eğitime hazır mı? Yani; eğitimin mekanı, donanımı, ihtiyaç duyulan malzeme, cihaz ve materyaller hazır mı? Öğrenciye sağlanacak diğer olanaklar hazır mı?

Eğitim için ihtiyaç duyulan finansman hazır mı? Yani; eğitim için harcayacağınız paranın eğitime katkısının neler olacağını iyice öğrendiniz mi? Eğitim için ayrılan finansman gerçekten eğitim için mi kullanıyor yoksa başka alanlara mı harcanıyor?

İşte bütün bu sorulara anlamlı yanıtlar verebildiğimiz zaman, eğitim yılına hazırız sorusunun yanıtı da anlam kazanır… Yoksa okullarda yapılan alt yapı bina bakımlarının eksik ya da tamam olması çok fazla bir farklılık ortaya koymuyor… Eğitime hazır olmayı sadece bina ve öğretmenden ibaret olarak görmemizden dolayıdır ki; neredeyse her eğitim yılının başında aynı olaylar ve olgular tekrar tekrar yaşıyor ve bir türlü okulları eğitim yılına hazır bir biçimde açamıyoruz…

Bir de eğitim paydaşlarının durumlarına bakalım: Anne-babalar, “çocuğumu hangi okula göndereyim” telaşı yaşarken, eğitim sendikaları sistemi değiştirip geliştirmek yerine, mevcudu koruma, bir anlamda statükoyu güçlendirme boyutundalar… Eğitim yöneticileri ise vizyoner bir yaklaşımdan çok uzakta, günün getirdiği sorunları çözme uğraşındalar…

Şimdi gelelim esas soruya; Sizce yeni eğitim yılına hazır mıyız?

------------------------------------------


Aklınızda Bulunsun

 

15 Milyon Çocuk Okula Gitmiyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Kuruluşu’nun (UNESCO) ortak hazırladığı raporda 3 milyondan fazlası Suriye’de ve Irak’ta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 15 milyondan fazla çocuğun eğitimden mahrum olduğu belirtildi.

Rapora göre, çocukların eğitimden mahrumiyetinin temel sebepleri fakirlik, cinsel ayrımcılık ve şiddet olayları. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 20 farklı ülkeyi mercek altına alan raporda, 15 milyondan fazla çocuğun eğitim görememesinin yanı sıra 6 milyon çocuğun okulu terk etme tehlikesi yaşadığı ifade edildi…

Raporda, “Şiddetin yayıldığı bölgede milyonlarca çocuk 'kayıp bir jenerasyon' olma tehlikesi yaşıyor. Bu çocuklar, başarılı birer yetişkin olmaları için gereken bilgi ve beceriden yoksunlar” ifadeleri geçiyor…

 

-----------------------------


Sıra Dışı Okullar

 

Steve Jobs Okulu
 

Sıra dışı okullara devam ediyoruz. Bu hafta aktaracağımız okul Hollanda’dan… Amsterdam’da bulunan okulun adı oldukça tanıdık: Steve Jops School (Steve Jobs Okulu)…

Steve Jobs Okulu'nda bütün öğrencilere aynı şekilde muamele ediliyor. Bütün öğrencilerin kendine özgü bir öğrenme planı olması gerektiğine inanan bu okulda öğrenciler yeteneklerine, becerilerine ve ilgi alanlarına göre eğitim görüyor. Öğrenme planı 6 ayda bir öğrenci, veli ve rehber öğretmen tarafından yeniden gözden geçiriliyor. Okul, 4-12. sınıfa kadar öğrencileri kabul ediyor.

Bu yazı toplam 1947 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar