1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Eğitim, İşgücü ve İstihdam
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Eğitim, İşgücü ve İstihdam

A+A-

Kalkınmış bir ekonomik ve sosyal yaşama sahip olamamamızda önde gelen nedenlerden birisidir Kıbrıs Türk Toplumu’nun maruz kaldığı izolasyonlardır.  Ne var ki en az onlar kadar önemli bir etki de eğitimdeki yapısal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Vizyonsuzluk, plansızlık, iş bilmezlik, uyumsuz ve etkisiz siyasi kadrolaşmanın beceriksizliği bu durumu da daha da körüklemektedir.

Oysa eğitim, her anlamdaki kalkınmanın en önemli dinamiklerinden birisidir. Bu nedenle nitelikli, beceri düzeyi yüksek işgücü ihtiyacının karşılanmasında eğitim ile istihdam arasındaki ilişkinin sağlam bir şekilde kurulması oldukça önemlidir.

Dahası iş gücüne dahil olmayan %50 insanımızın, işgücüne katılması için de işe koşulması gereken yegane unsur da eğitimdir. Bu nedenle ekonomik ve sosyal kalkınma için eğitim en önemli öğedir… Hiç kuşku yok ki herkes için, her yaş için üretime dönük, fırsat eşitliğini içeren nitelikli bir eğitim sistemi kurmalıyız.

İşte tam da yukarıda söylediklerimizi destek, yapılması gerekenler için ortaya konulanlarla örtüşür uluslararası bir bakış açıla karşılaştım. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2017 raporunda eğitimde eşitsizliği azaltmak için ülkelere üç öneride bulundu:

  1. Yoksulların eğitimine destek olun: Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı çocuklar, okul öncesi eğitimden yararlanamıyor. Okul öncesi eğitimin çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal becerilerinin gelişmesindeki etkileri birçok araştırmayla belirlendi. Yoksul ailelere, çocuklarının ihtiyacı olan kaliteli eğitimi verilmeli. Ülkelerin önünde maliyet, eğitimle ilgili bilgi eksikliği, iyi eğitim kurumlarının azlığı ve eve uzak olması gibi engeller var.
  2. Dezavantajlı okullara destek olun: Eşitsizliğin azaltılmasında diğer adım, yoksul ve başarısız öğrencileri desteklemek. Ülkeler öncelikle düşük performanslı öğrencileri tespit etmeli. Dezavantajlı okullara destek programları sunulmalı.
  3. Sürekli eğitime destek olun: Birçok insan temel okuma ve sayısal becerileri edinemiyor. Bu, iş dünyasına adım attıklarında yetişkinlerin karşısına büyük engeller çıkarıyor. Temel becerilerinden yoksun olanlara, gelişim için sürekli eğitim imkânları sağlanmalı. Ayrıca dezavantajlı yetişkinler için istihdam şartları geliştirilmeli.

Bütün bunlar ülkeyi yönetme iddiasında olanların eğitim adına ne söylediklerine bakmak gerekliliğini ortaya çıkartmaktadır. İşte tam bu noktada Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ortaya koyduğu “Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Programı” daha bir anlam kazanıyor. Programın eğitim başlığı altında kaliteli eğitim, nitelikli işgücü ve istihdam edilebilirlik şiarıyla verilenler tam da bugün ihtiyacımız olan çözüm ta kendisidir.

 


Aklınızda Bulunsun

 

YÖK’den Son Değişiklikler

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili sıkça sorular soruları yeniledi. Buna göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat gören adaylar TYT sınavında ilave Felsefe, ikinci oturumda ise ilave Felsefe Grubu sorularını yanıtlayacak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını yanıtlamayacak. Puanlar 100-500 puan aralığında hesaplanacak. Diğer değişiklikler ise şöyle:

  • Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulabilecek. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da en az 150 ve üzeri olması gerekiyor.
  • YGS’de 6 puan türü vardı YKS’de ise sadece bir puan hesaplanacak. Bu puan, Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı).
  • Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın tarihi MEB’in eğitim-öğretim takviminde okulların kapanış tarihi dikkate alınarak belirlendi. Sınavın birinci oturumu (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Yabancı Dil oturumu ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılacak.

Biliyor muydunuz?

En Yeşil Üniversiteler

Dünyanın en yeşil üniversiteleri belli oldu. Endonezya Üniversitesi’nin hazırladığı ‘Yeşil Üniversiteler 2017’ sıralamasında yer alan 619 yükseköğretim kurumu 62 kategoride değerlendirildi. ‘Yeşil projeler’, ‘enerji ve iklim değişikliği konusunda yapısal değişikler’ ve ‘israf’ gibi birçok başlık altında incelenen kurumlar arasında Hollanda’dan Wageningen Üniversitesi en yeşil yükseköğretim kurumu seçildi. İlk 20’yi ağırlıklı olarak ABD, İngiltere ve İrlanda üniversiteleri aldı. Türkiye’den ilk 10’a giren olmadı ama 24 kurum sıralamaya girmeyi başardı. Bunlar arasında en iyi dereceyi ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yaptı. İşte dünyanın en yeşil ilk 10 yükseköğretim kurumu:

  1. Wageningen Üniversitesi (Hollanda)
  2. Nottingham Üniversitesi (UK)
  3. California Davis Üniversitesi (ABD)
  4. Bradford Üniversitesi (UK)
  5. Nottingham Trent Üniversitesi (UK)
  6. Oxford Üniversitesi (UK)
  7. Connecticut Üniversitesi (ABD)
  8. Bangor Üniversitesi (UK)
  9. University College Cork (İrlanda)
  10. Umwelt-Campus Birkenfeld (Almanya)

 

Bu yazı toplam 2275 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar