1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Eğitim Bakanı için GÖZLER BAŞKANDA
Eğitim Bakanı için GÖZLER BAŞKANDA

Eğitim Bakanı için GÖZLER BAŞKANDA

Serdar Denktaş’ın kabinenin yeni ismini belirlediği ama ‘sır gibi saklandığı’ konuşulurken, 8 Ekim Çarşamba günü son kararını duyuracağı aktarıldı

A+A-

H. TAÇOY: “Herhangi bir kişiye ya da bana teklif sunulmadı. 8 Ekim Çarşamba günü görüşülerek belirlenecek”

M. GÜNDÜZ: “Kesin isim açıklanmadan herkes adaydır. Kim olacağını en son başkan netleştirecek.”

 

Didem MENTEŞ

Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun istifasının ardından boşalan bakanlık görevine kimin atanacağı konusunda gözler DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’a çevrildi. Serdar Denktaş’ın kabinenin yeni ismini belirlediği ama ‘sır gibi saklandığı’ konuşulurken, 8 Ekim Çarşamba günü son kararını duyuracağı aktarıldı. YENİDÜZEN’E konuşan DP-UG’li milletvekilleri kendilerine herhangi bir bakanlık ‘teklifi’ olmadığını söyleyerek, takdirin Genel Başkan Serdar Denktaş’ta olduğunu söyledi. Çarşamba günü Denktaş’ın kararını açıklayacağını söyleyen vekiller, verilecek karara saygı duyulacağını ifade etti.

Bu arada, yeni atama için Anayasa’ya göre 10 günlük süre bulunuyor. Bu göreve atanacak kişi, Başbakan tarafından Cumhurbaşkanı’na sunulacak ve Cumhurbaşkanı’nın onaylamasıyla göreve başlayacak. Kabinede bir değişiklik olacağı için hükümetin yeniden güven oylamasına başvurması gerekmiyor.

Konuşulan ihtimaller…

Öte yandan Kabinenin yeni ismi için kulislerde konuşulan birçok alternatif var.
İsmi en çok geçen isim DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy olsa da, Taçoy’un bakanlığına karşı olanlar olduğu ve DP tabanının ‘rahatsız’ olacağı konuşuluyor.

Buna karşın bölünmeyi önlemek için Denktaş’ın aklında ‘Taçoy’un bakanlığı’nın olduğu da söyleniyor.

Kabine’de DP-UG’li İskele Bölgesi’nden ve Mağusa Bölgesi’nden bakan olduğu için Hakan Dinçyürek ve Hüseyin Avkıran Alanlı’nın ismi geçse de, bu iki simin bakanlığa getirilmesinin ancak Ahmet Kaşif ve Hamit Bakırcı’nın bakanlıktan alınmasıyla mümkün olabileceği konuşulanlar arasında.
‘Göreve hazırım’ diyen Güzelyurt’tan Menteş Gündüz’ün bakanlığa ‘istekli’ olduğu’, Girne Milletvekilleri’nin adının ise pek geçmediği kulislerde konuşulanlardan.

Bir bakanlık koltuğunun boşalmasıyla kabinede bir ismin daha değişeceği de konuşulan ihtimaller arasında. Bu ihtimallerde en çok geçen isimlerse Hamit Bakırcı’nın görevden alınarak Hüseyin Avkıran Alanlı ve Menteş Gündüz’ün veya Alanlı ile Hasan Taçoy’un atanması.


Milletvekilleri ne dedi?  Milletvekilleri ne dedi?

DP-UG Genel Sekreteri ve milletvekili Hasan Taçoy :

“Şu anda eğitimin bakanlığı için belirlenen bir isim yok. Herhangi bir kişiye ya da bana bakanlık konusunda sunulan bir teklif yoktur. Sayın genel başkanın parti meclisinde yapmış olduğu bilgilendirmede 8 Ekim Çarşamba günü görüşülerek belirlenecek. Bu yetki sayın genel başkana verilmiştir, ataması başkanın yetkisinde olur. Sayın başkan kendi kararını verip ismi ilan edecektir.”

DP-UG Girne milletvekili Özdemir Berova :

“Yeni atanacak eğitim bakanı ile ilgili belirli bir isim henüz yok. Bize sunulan bir isimde yok şimdilik. İsimler konuşulur ama bakanları atama yetkisi genel başkana aittir. Onun dışında her türlü konuşma boşunadır.”

DP-UG Girne milletvekili Ergün Serdaroğlu :

“Henüz bilgimiz yok bu konuda. Genel başkan bayramdan sonra görüşüleceğini söyledi. Karar verecek olanda başkandır. Bu konuda benim bilgim dahilinde herhangi bir teklifte bulunulmadı. Şimdilik yeni atanacak eğitim bakanı için belli bir isim yok. Bayramdan sonra belirlenecek.”

DP-UG Mağusa milletvekili Hakan Dinçyürek :

“Bu konu ile ilgili konuşmak çok doğru değil. Halk sizi vekil olarak seçer meclise gönderir bakanlık ise parti başkanının yetkisindedir. 8 Ekim çarşamba günü sayın genel başkan ile kararını, takdirini bekleyeceğiz. Anahtar tek başına genel başkandadır”

DP-UG Mağusa milletvekili Fikri Ataoğlu:

“Ben yurt dışında olduğum için herhangi bir konuyu görüşmem mümkün olmadı. Yeni eğitim bakanını belirlemek zaten Genel Başkanının ukdesinde olan bir konudur. Dolayısıyla bu konuda fazla yorum yapmak istemiyorum. Genel Başkanının takdirinde olan bir konudur ve bu takdire de herkesin saygı göstereceğini düşünüyorum”

DP-UG Güzelyurt milletvekili Menteş Gündüz: 

“Eğitim bakanlığı için yeni atanacak isim bayramdan sonra belirlenecek. Sanırım sayın başkan bir isim belirledi. Çarşamba günüde mutlaka açıklayacaktır. Kesin isim açıklanmadan herkes adaydır. Kim olacağını en son başkan netleştirecek.”

Bu haber toplam 1849 defa okunmuştur