1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. ‘Edep-Siz’ce başkaldırdılar!
‘Edep-Siz’ce başkaldırdılar!

‘Edep-Siz’ce başkaldırdılar!

“Edep-Siz /In-Decent Projesi, çıplaklık, cinsellik ve erotizm karşısında erdem ve geleneğin sorgulanması, toplumun cinsellik karşısındaki ikiyüzlülüğünün ve tutarsızlığının eleştirisidir.

A+A-

Art Rooms Galeri, koordinatörlüğünü Oya Akın ile Oya Silbery’nin birlikte yürüttüğü Edep-Siz / In-Decent sergi-performans projesinin ikincisine sahne oldu.
Edep-Siz / In-Decent Projesi, performans, edebiyat, resim, fotoğraf, enstalasyon ve video gibi sanatın farklı disiplinlerini bir araya getirdi.

Niçin?

“Edep-Siz /In-Decent Projesi, çıplaklık, cinsellik ve erotizm karşısında erdem ve geleneğin sorgulanması, toplumun cinsellik karşısındaki ikiyüzlülüğünün ve tutarsızlığının eleştirisidir. Bunları, eleştiri ve estetiğin farklı kademelerini birleştirerek, bu sürece insan vücudunu da dahil ederek ve tek boyutu üç boyuta taşıyarak yapıyor.”

Nasıl yola çıkıldı?

“Sanatçılardan eserlerini Rooftop Theatre Grubu’yla paylaşmaları istenmiş, Rooftop ekibi ise bu eserleri “uyarıcı bir dürtü” olarak kullandıkları atölye çalışmalarının ardından, her bir eser ekseninde performanslar geliştirerek canlı performanslarıyla sergiye katılmışlardır.”


Projenin kimlik kartı

Rooftop Theatre Grubu: Yönetmen Maria Varnakkidou, performans sanatçıları Oya Akın, Vasiliki Andreou, Lyda Karayianni, Leda Koumidou, Despina Michaelidou ve Themida Nicolau’dan oluşmaktadır.
Projeye eserleriyle katılan sanatçılar: Kemal Ankaç, Emin Çizenel, Çiğdem Emir, Orhan Eskiköy, Ergenç Korkmazel, Gürgenç Korkmazel, Fatoş Miralay, Hüseyin Özinal, Burçin Pehlivan, Jenan Selçuk, Oya Silbery ve Seçkin Tercan.

 


 

Despina Michaelidou;
“İçimizdeki masum, oyunbaz çocuğumuzdur çıplaklık”

 

Neden çıplak bir performans? Muhafazakâr topluma karşı bir tepki mi, yoksa bir çeşit beyan mı?
Her seferinde değişen pek çok nedenden ötürü, çıplak performans sergiliyorum. Sergilediğim ilk çıplak performans, İspanya'nın Madrid şehrinde, amacı sanat aracılığıyla kamusal kentsel alanda (çıplak) vücudu ve cinsiyeti keşfetmek olan "Urban drag" isimli video performansı içindi.

Ancak, Madrid'de çıplak bir performans sergilemekten, Kıbrıs'ta çıplak bir dans performansı sergilemeye geçmek, kendi bedenini sevme ve onunla barışık olma konusunda çok da rahat olmayan benim gibi birisi için, çıplaklık ve performansın arkasındaki gerekçelerim açısından, oldukça zorlu bir yolculuktu.

Çıplak bir beden, genellikle erotizm ile ilişkilendirilir, ancak benim için mesele sadece bu değildir. Hepimiz çıplak doğarız, içimizdeki masum, oyunbaz çocuğumuzdur çıplaklık ve bu performanslar bunun iyi birer hatırlatıcısı oldu.

 

Performans sonrasında neler hissettiniz?
Performansınızdan keyif aldıkları için gülümseyen, mutlu olan izleyicilerden böylesine olumlu hisler ve enerji almak, inanılmaz bir duygu. Kadının birisinin benimle, özellikle kilolu bir insan olarak katılmış olmamdan ve sergilediğim performanstan ne kadar etkilendiğini ve bunun kendisi için nasıl güç verici ve özgürleştirici olduğunu paylaşmasını, asla unutmayacağım.

Kendimi fazlasıyla özgürleşmiş ve mutlu hissetmiştim! İçimdeki oyunbaz ve masum çocukla bir olmuştum. Ondan sonrası, izleyici önünde çıplak olmak ve bu şekilde bir performans sergilemek, birçok açıdan sadece olumlu bir durumdu.

Bu çıplak gösteriler aracılığıyla insanlara ulaşabildiğim, onları etkileyebildiğim için kendimi minnettar, mutlu ve sevilen birisi olarak hissettim. Oradayken, sanki kendi gerçekliğim içerisinde ıslak ve çıplakmışım gibi hissettim, bu da beni diğer insanlarla daha da yakınlaştırdı.

Korkusuz hissettim. Saklayacak bir şeyim olmadığını... Kendim ve vücuduma karşı daha fazla sevgi ve kabullenme, barışıklık hissettim.

Bu haber toplam 2709 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 307 Sayısı

Adres Kıbrıs 307 Sayısı