1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Eco/Agro Nitovikla’da Dünya lezzetleri yarıştı
Eco/Agro Nitovikla’da Dünya lezzetleri yarıştı

Eco/Agro Nitovikla’da Dünya lezzetleri yarıştı

Nitovikla, konukları yarıştırdı. Yarışmaya katılacak olan misafirleri bir heyecan sardı. Herkes farklı saatte mutfakta yarışmaya katılacakları yemeğin hazırlığına başladılar. Bir taraftan da markette bir koşuşturma.

A+A-

Zekai Altan

Her ülkenin coğrafyası ile oluşan alışkanlıklar, yeme–içme, örf adet ve gelenekler. Tüm bunlar süre zaman içerisinde bir yaşam biçimine bir kültüre dönüşür ve bu yaşam biçimi, bu kültür nesiller boyu devam eder. Bu kültüre sahip çıkıldığı sürece o ülkenin değerleri artar ve hem ekonomik hem de kültürel bir varsıllığa ulaşır.

Bunu yaşatan ülkelerdeki gelişim daha hızlı ve ülkelerin tanıtımını çok olumlu yönde etkiler. Eco/Agro Nitovikla’da konaklayan yedi farklı ülkeden misafirler arasında bir dünya mutfağı yemek ve tatlı yarışması düzenledik. Yarışma heyecan verici idi. Yemek yarışmasının formatını hazırladık. Puanlama tablosunu seçkin jüri üyelerine dağıttık. Jüri üyeleri Galatya Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, üyeler Ali-Nurcan Çelebi ile Nurcan-Osman Mamulli. Tüm bölgenin değerli sımaları. Öğretmen. Yarışmaya katılacak olan misafirleri bir heyecan sardı. Herkes farklı saatte mutfakta yarışmaya katılacakları yemeğin hazırlığına başladılar. Bir taraftan da markette bir koşuşturma. Yemek için ihtiyaç duydukları doğru malzemeyi bulmak için. Genelde aradıkları malzemeleri buldular.  Mutfakta bir heyecan, bir çoşku ve bir koşuşturma. Herkes yemeğine özen gösteriyor.  Yarışmaya katılan ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri, Nijerya, Hindistan, Güney Afrika, Tacikistan, Kırgızistan ve Brezilya oldular.

Jüri yerini aldı ve hazırlanan yemekler görsel olarak jüriye tanıtıldı. Görsel olarak. Ve sonra da her jüri üyesi yemeğin adı ve rumuzu hakkında bilgilendirilerek  servis yapıldı. Uzun bir tadımdan sonra jüri puanlamlarını vererek yarışmayı sonuçlandırdı. Özellikle jüri üyesi Osman Mamulli’nin hassas ve titiz tadımı ile dengeli puanlaması  jüri başkan ve üyelerini oldukça zorladı. 

yy-020.jpg

YARIŞMA SONUÇLARI

Gece boyunca süren yarışma sonrası birinciliği Brezilya Mutfağı aldı. Yarışmacı Leandro Almeida, Beef Barbeque yemeği ile aldı.  Beef Barbeque bir mangal yemeğidir. Brezilya'da mangal yemekleri  3-5 saat sürer. Mangaldaki etler yavaş yavaş pişer ve piştikçe yenir. Yendikce de sohbet devam eder. Kullanılan malzeme ise çok basit. Et, genelde dana eti kullanılır. Üzerine hardal, tuz ve karabiber ilave edilerek mangalda pişirilir. Ancak şiş kullanılmaz. Izgara teli üzerine konan parka etler daha sonra dilimlenerek kesilir ve servis edilir.

İkinciliği Hindistan mutfağı aldı. Chicken Korma adlı yemeği ile David Mosers. Geleneksel bir Hindistan mutfağı tadını sundu.

Üçüncülüğü  Nijerya aldı. Biberli boyun, Peppered Gizzard adlı yemek ile. Nijerya’da meze olarak  yenmektedir.
Yarışmacılar John Ogbegba ile Esther Akobo. Kullandıklları malzemeler ise tavuk boynu, baharatlar, yeşil, kırmızı ve sarı biber, soğan… Şiş kebabı gibi hazırlandı. Ancak oldukça lezzetli. Ara sıcak gibi. Tatlı yarışmasında ise birinciliği yine Brezilya aldı. Leandro Almeida. Çok basit ve nefis bir tat olarak banana kullandı. Kızartılmış Banana. Bananalar kabukları ile mangalda ızgara edildi. Izgara edilen bananalar  daha sonra soyularak üzerine kutu sütü ve tarçın dökülerek yendi. Çok güzel bir tat. Hafif. Sizlerin de yapabileceği bir Brezilya tatlısı ancak mangalda. Leandro’nun ailesinin sürekli yaptığı ve Leandro’nun sürdürdüğü bir geleneksel tat.

DERECEYE GİREMEYEN DİĞER YEMEKLER

Diğer yemeklere gelince; Derece alamasalar bile dereceye giren yemekler arasındaki puan farkları oldukça az. Bir iki puan ile kaybettiler. Bu da şunu gösteriyor. Tüm mutfakların çok başarılı olduğudıur. Diğer yemekler ise, Amerika Birleşik Devletlerine ait Meatloaf ve püre edilmiş patates.
Yaygın bir yemek. Evlerde ailelerin yediği bir yemek. Özellikle kışın yenir.
Malzemeler: Kıyma, barbekü sosu, ekmek kırıntıları, yumurta, tuz, kara biber ve patates.
Plov, Tacikistan ve Kırgızistan’aa it bir yemek.
Çok özel bir yemektir. Eve misafirliğe gelenlere yapılan bir yemek.  Bir ikram yemeğidir misafirler için.
Kullanılan malzeme, havuç, pilav, soğan, nohut, yağ, dana, sarımsak, zeytin yağı, kimyon, tuz.
Boğursok,Kırgızistan mutfağı.
Bayramlarda yapılan özel bir yemektir.  
Kullanılan Malzemeler: Hamur (yumurta, su, un, tereyağı, tuz) ve yağ.
Pap Relish ile Babouti, Güney Afrika Mutfağı.

Genellikle öğlen veya akşam da yenir. Genellikle çiftçiler ve ailelerinin yaptığı bir yemektir. Genelde mangal yakıldığı zaman bu yemek de yapılır.

Kullanılan Malzemeler: Kıyma, yumurta, zeytin, kimyon, köri, tereyağ, sarımsak, mısır unu, soğan ve tatlı mısır.

Evet, Eco/Agro Nitovikla eco/agro turizmin gereklerini yerine getiriyor. Ve damak tadında çok güzel bir Dünya Mutfağı yemekleri yarışmasını tarihe not düştü.

 

 

Bu haber toplam 2460 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 369 Sayısı

Adres Kıbrıs 369 Sayısı