1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. ECO-BİO NİTOVİKLA, KÜÇÜK ELÇİLERİ YETİŞTİRİYOR
ECO-BİO NİTOVİKLA, KÜÇÜK ELÇİLERİ YETİŞTİRİYOR

ECO-BİO NİTOVİKLA, KÜÇÜK ELÇİLERİ YETİŞTİRİYOR

Eco-Bio Nitovikla işletmesinde sürdürülen işletmecilik anlayışı ile Kıbrıs mutfağı kültürü ve lezzetleri  sunuluyor, öğrencilerimiz eğitiliyor.

A+A-

Zekai Altan

Lezzet mekanlarımızı değerlendirme ve Kıbrıs mutfağının sürdürülmesini sağlamak için durmak yok. Ve ilkokul öğrencilerine ve yabancı turistlere verilen hizmetler ile bu işletmecilik misyonunu sürdürüyor. Eco-Bio Nitovikla işletmesinde sürdürülen işletmecilik anlayışı ile Kıbrıs mutfağı kültürü ve lezzetleri  sunuluyor, öğrencilerimiz eğitiliyor. Proje bu yıl da yoğun ilgi ile devam ediyor.

KIBRIS KÜLTÜRÜ PROJESİ

Eco-Agro Turizm prensip ve ilkelerine bağlı olarak Kıbrıs kültürü, doğa ve çevre konularında sürdürülebilir işletmecilik anlayışı ile geçen yıl ilkokul öğrencilerine yönelik başlatılan projede 2100 öğencimiz Kıbrıs Mutfağı, ekolojisi ve kültürüne yönelik eğitim aldı. En büyük katkıyı Şener Elcil ile yürütme kurulu olarak KTÖS ile Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu verdi.

 KIBRIS MUTFAĞI

Öğrenciler yarım gün içerisinde unutulmuş Kıbrıs mutfağını uygulamalı olarak öğreniyorlar ve çevre-doğa ilişkisini kurarak farkındalığı yaratıyorlar.  Her öğrenci Kıbrıs çörek ekmeğini yaparak öğreniyor. Sonra da yaptıları ekmeklerini evlerine götürüyorlar. El makarnasını çöpte yapıyorlar. Gullurugya, yapılış yöntem ve şekillerini öğrendikleri gibi kullanılan isimleri de öğreniyorlar. Dribidez veya delikli bitta. Baf yöresi mutfağı. Taş üzerinde yapıyorlar ve sonra da betmez ile tadıyorlar. Formada Kıbrıs keyiği. Unutulan çok lezzetli ve aynı zamanda da Kıbrıs kültüründe yılbaşı eğlencesi olan içerisinde madeni paranın saklandığı bir tatlımız.  Formada Kıbrıs keyiğini yapıyorlar ve sonra öğle mönüsünde tatıyorlar. Forma’da keyk içerisine konan parayı bulan çocuklarıız da kral ve kraliçe seçilerek eğitime ayrı bir renk katıyorlar.  Eski geleneklere bağlı kalarak Dibek kahvesi ve el değirmeni yani şeromillo çevirerek, buğday öğüterek un çıkarıyorlar. Kıbrıs mutfağında Kıbrıs insanının üretken bir toplum ve ürettiğini tüketen bir toplum olduğunu yaşayarak ve yaparak öğreniyorlar. İslim. Hepimizin hayatında hep vardı. Ve islimin de yakılmasından kullanımına kadar ayrıca öğreniyorlar. Ve günün sonunda da Kıbrıs kültürü ve mutfağına yönelik aldıkları bu eğitim İngilizce bir belge ile taçlandırılyor.

KTÖS DESTEK VERİYOR

Ayrıca tarafımdan yazılan Kıbrıs Mutfağını ve Kültürünü Öğreniyorum kitabı da özetlenerek KTÖS Tarafindan basılarak öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtılıyor. Eğitime katılan çocuklarımızın o heyecanını, çoşkusunu kültür öğrenme istek ve arzularına tanık olmak gerekir. İşte bu proje ile yüzlerce binlerce çocuğumuz bu kültürün farkına vardı ve varacaklardır. Amaç,  Kıbrıs Mutfağı ve Kültürü elçilerini yaratmak. Nitovikla Eco-Bio işletmesi Kıbrıs mutfağı ve kültürünü inanarak yürütme kararlılığındadır ve bu modelin gereğini ve misyonunu sürdürmeye devam ediyor. Hedef tüm okullarımızın yılda bir gün Kıbrıs Mutfağını ve kültürünü öğrenmek için bu eğitimi almalarını sağlamak. Bu projenin bir eğitim politikasına dönüştürülmesi gerektiği için gerekli çabalar verilmektedir. Bu projenin en büyük ve en önde gelen destekcisi de KTÖS’tür. Kıbrıs mutfağı lezzetlerini ve kültürünü her türlü engele ve duyarsızlığa rağmen birlikte yaşatalım, sürdürelim ve geliştirelim.

 

 

Bu haber toplam 1712 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 343 Sayısı

Adres Kıbrıs 343 Sayısı