1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. DVD’li balonlu eylem
DVD’li balonlu eylem

DVD’li balonlu eylem

Güney Koreli eylemci, ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilime neden olan "Interview" filminin DVD'lerinin bulunduğu balonları Kuzey Kore'ye gönderdi.

A+A-

 

Güney Koreli eylemci, ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilime neden olan "Interview" (Röportaj) filminin DVD'lerinin bulunduğu balonları Kuzey Kore'ye gönderdi.

Eylemci Lee Min-bok, hafta sonu binlerce DVD'nin yanı sıra Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'u eleştiren broşürleri balonlarla Kuzey Kore'ye gönderdiğini söyledi.

Yarımadanın diğer kısmına balon göndermeye devam edeceğini belirten Lee, broşürlerin Kuzey Koreliler için dış dünyayla ilgili en önemli kaynak olduğuna dikkati çekti.

"Interview" filmini çok sevmediğini, bazı sahneleri son derece kaba bulduğunu anlatan Lee, "Yine de Kuzey Korelilerin tapındıkları liderlerinin ekranda bile olsa suikasta uğradığını görmeleri önemli" dedi.

Broşürleri hükümetine karşı saldırı olarak niteleyen Pyongyang yönetimi, Güney Kore hükümetinin eylemleri yasaklanmasını reddetmesi üzerine geçen yıl balonları uçuran eylemcilere ateş açmıştı. Seul hükümeti, eylemcilere iki ülke arasındaki ilişkileri daha da kötüleştirdiği ve sınırdaki yerleşim birimlerinde yaşayanları tehlikeye soktuğu için propaganda balonlarını uçurmaktan kaçınmaları çağrısında bulunmuştu.

Yetkililer de Pyongyang karşıtı eylemcilerin iyilikten yapmaktan çok zarar verdiğine işaret ediyor. Balonlardan kaçının Kuzey Kore topraklarına sağlam bir biçimde indiğinin bilinmediğini kaydeden yetkililer, Kuzey Kore halkının büyük bir kısmının evinde DVD'leri oynatacak cihazları olmadığına da dikkati çekiyor.

Sony firması, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a yönelik suikast girişimini konu alan komedi filmi nedeniyle kendilerini "Barış Muhafızları" (Guardians of Peace) olarak tanıtan bilgisayar korsanlarının siber saldırılarına ve tehditlerine maruz kalmıştı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Sony'ye yönelik siber saldırılardan Kuzey Kore'nin sorumlu olduğu sonucuna varacak yeterli bilgiye sahip olduklarını açıklamış, Barack Obama da Sony'ye yönelik siber saldırı nedeniyle Kuzey Kore'ye "orantılı ve zamanını kendilerinin belirleyeceği" bir yanıt vereceklerini söylemişti. Pyongyang yönetimi ise saldırının arkasında kendilerinin bulunduğu iddialarını reddetmişti.

(AA)

Bu haber toplam 1339 defa okunmuştur