1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'DURDURULSUN'
DURDURULSUN

'DURDURULSUN'

YENİDÜZEN'in günlerdir sürdürdüğü ısrarlı yayınlarından sonra Şehir Planlama Dairesi hareket geçti, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki kaçak yapı inşaatının durdurulması için girişim başlattı. Daire Müdürü Ertan Öztek, söz konusu çalışmanın Planlama Onayı

A+A-

Meltem SONAY

Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki alanda izinsiz onaysız olarak sürdürülmekte olan ‘çevre düzenlemesi’ çalışmaları ile ilgili YENİDÜZEN’e açıklama yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, orada herhangi bir ‘yapım inşaatı’ olmadığını savundu.

“İzinler alınmadı diye bir şey yok” diyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, söz konusu bölgedeki binaların yıkımı için önceden izinlerin alındığını, şimdi orada ‘bahçe tanzimi’ yapıldığını söyledi.

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, söz konusu çalışmanın Planlama Onayı ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan onayı olmadığını açıkladı, projeyi yürüten Planlama ve İnşaat Dairesi’ne çalışmayı durdurması ve gerekli yasal işlemlerin yapılması için bugün resmi bir yazı gönderileceğini açıkladı.

“İlgili daire önceki izni varsayarak izin almayı tercih etmedi”
“Orada bir bahçe tanzim pozisyonu var ve bu bahçe tanzimi de her yerden gerekli tedbir alınarak yapılmıştır” diyen Taçoy, yasal olarak “nedir ne değildir henüz bakmadığını ve yasaları bugün(dün) inceleyeceğini” belirtti.

Gün içinde yeniden YENİDÜZEN’e açıklama yapan Bakan Taçoy, projenin 2007-2009 yılları arasında ortaya konmuş ve o dönemde de Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izinlendirilmiş bir proje olduğunu belirtti.

Projedeki Cumhurbaşkanlığı İdari Binası’nın, şimdi Maliye'nin maddi imkansızlığı nedeniyle yapılamadığını belirten Taçoy, proje doğrultusunda çevre düzenlemesine gidildiğini ifade etti.

Yapımı devam eden çevre düzenlemesinde, ‘Bir bahçe telinden, yani 120 santimetreden yüksek olmayacak şekilde bahçe duvarı’ yapıldığını belirten Taçoy, “İlgili daire önceki izni varsayarak izin almayı tercih etmedi” şeklinde konuştu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, “Şimdiki Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü’nün kararı farklı olabilir, önümüzdeki hafta tüm paydaşları çağırıp konuyu detaylı görüşeceğim” dedi.

“Yapılacak düzenleme için de izin gerekmez diye bir düşünce var”
Taçoy, “Bana aktarılana göre herkesin haberi var, yapılacak düzenleme için de izin gerekmez diye bir düşünce var” şeklinde konuştu.
Taçoy, Surlariçi’nde yapılacak binaların bölgenin çehresini, dokusunu bozmama adına, dokuya uygun olması gerektiğini ifade ederken, Cumhurbaşkanlığı önünde yapılanın sadece ‘peyzaj’ çalışması olduğunu, bu bahçe çalışması için de çıkan tüm planların Eski Eserler, Çevre, Planlama İnşaat Daireleri ile görüşülerek başladığını söyledi.

İmar Yasası ne diyor?
55/89 sayılı İmar Yasası açıkla Lefkoşa Surlariçi’ini ‘KORUMA ALANI’ olduğunu belirtirken, yasanın ‘Koruma Alanları’ başlıklı 25. Maddesine göre de, bu alanlarda emirnamede  belirtilecek  kurallara  aykırı  hiçbir gelişme ve/veya inşaat faaliyeti yapılamaz; yapılması halinde suç işlenmiş sayılır.
‘Geliştirme’yi de, ‘Yasaya göre bir taşınmaz  mal  üzerinde  veya  altında   veya   içinde   yer  alan   yapı  ve   inşaat, mühendislik, madencilik, tarım  faaliyetleri   veya   üzerindeki   binada   yapılan herhangi bir nitelik ve kullanım değişikliği, yıkım’ olarak kabul eden İmar Yasası, Koruma Alanları’nda Planlama  Makamı’nın ‘Planlama Onayı’   verirken Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile işbirliği içinde çalıştığı hükmünü de içeriyor. İmar Yasası, belediyeyi de sorumlu tutuyor.

Anıtlar Yüksek Kurulu, Şehir Planlama ve LTB’den onay lazım…
Lefkoşa Surlariçi’ndeki eski eser olan veya olmayan binaların yıkım, inşaat ve tadilatı ve geliştirme çalışması için önce Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı, Şehir Planlama Dairesi’nin Planlama onayı, ardından da Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yıkım izni ve inşaat ruhsatı vermesi ile yapılabiliyor.
55/89 sayılı İmar Yasası’na göre, söz konusu bölgede yapılacak herhangi bir çalışma için öncelikle Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı gerekiyor.

------------------------

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Öztek: “İzin, onay alınmadı!”

Konuyla ilgili ‘izin ve onay’ mercii Şehir Planlama Dairesi’nin Müdürü Ertan Öztek, yapımı devam eden çalışmayla ilgili Planlama Onayı olmadığını, Anıtlar Yüksel Kurulu’na da herhangi bir izin başvurusu yapılmadığını açıkladı.

Söz konusu projeyi yürüten Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Planlama ve İnşaat Dairesi’nin, izin, onay almadan ihaleye çıktığını ve projeyi başlattığını ifade eden Müdür Öztek, çalışmanın durdurulup gerekli yasal izinlerin alınması için bugün Planlama ve İnşaat Dairesi’ne yazı gönderileceğini belirtti.

Öztek, Surlariçi’nin listelenmiş Koruma Alanı olması nedeniyle bölgede yapılacak her türlü çalışmayla ilgili yetkinin Anıtlar Yüksek Kurulu’nda olduğunu belirten Öztek, Şehir Planlama'ya gelen projelerin Anıtlar Yüksek Kurulu’na gönderildiğini ve kurulun kararına göre “planlama onayı” verildiğini aktardı.

“Mühürleme yetkimiz yok” diyen Şehir Planlama Dairesi Müdürü Öztek, çalışmanın durdurulup gerekli yasal izinlerin alınması için bugün Planlama ve İnşaat Dairesi’ne yazı gönderileceğini yineledi.

----------------------------------------

Şehir Plancıları Odası: “Yasa dışı, suç işleniyor”

Şehir Plancıları Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki alanda şu anda izinsiz onaysız olarak sürdürülmekte olan inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması için yetkili merci Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ni dün yeniden göreve çağırdı.

Açıklama şöyle: “2007 yılında, Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’yle işbirliği içinde düzenlediği Cumhurbaşkanlığı İdari Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda birinci gelen ve 2008 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan projenin uygulanabilmesi için Salahattin Sonat Sokak ile Tanzimat Sokak arasında bulunan alan kamulaştırılmış olmasına rağmen, kaynak bulunmadığı gerekçesi ile proje bu güne dek uygulanmamıştır.”

“Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararı sadece yıkımla ilgili”
“Bu alandaki binaların, kötü görünüm arz etmesi nedeni ile yıkılması için Anıtlar Yüksek Kurulu Haziran 2014’de karar almıştır.
Ancak, bu karar yalnızca yıkımla ilgili olmasına rağmen, yarışma ile belirlenmiş projenin kaynak bulunsa bile uygulanmasını göz ardı eden bir anlayışla, Eski Eserler Yasası’na göre, yetki alanına giren konularda aldığı kararlar kesin olan Anıtlar Yüksek Kurulu hiçe sayılarak, izin ve onay almamış ve Suriçi dokusuyla bağdaşmayan bir proje uygulanarak suç işlenmektedir.

En yüce Makam olan Cumhurbaşkanlığı’nın, yasaların eksiksiz uygulanması konusunda Kıbrıs Türk Halkına örnek olması gerekirken, yasalara aykırı bir uygulamanın Cumhurbaşkanlığı bünyesinde gerçekleştirilmesi büyük bir talihsizliktir.

Yasalara aykırı inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması, burada yapılacak olan düzenlemenin, İdari Bina projesi uygulanıncaya kadar ihtiyaçlara cevap verecek bir biçimde projelendirilmesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulmasını talep ediyoruz."

Bu haber toplam 1765 defa okunmuştur