1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Dribidez Biddası Veya Delikli Bidda
Dribidez Biddası Veya Delikli Bidda

Dribidez Biddası Veya Delikli Bidda

Dribidez Biddası Veya Delikli Bidda

A+A-

Zekai Altan

Kıbrıs Mutfağı veya Ada Mutfağı. Yüzyıllardır sürdürülmekte. Bu süreç içerisinde unutulanlar, yok olanlar yanında değişime uğrayan ve bir de çeşitli nedenlerle Kıbrıs Mutfağına farklı tatların da girmeye başladığı mutfaklar vardır. Kıbrıs mutfağındaki yiyecek ve içeceklerin bir öyküsü vardır, hikâyesi vardır. Yani kökeninde bir kültür yatır. Kıbrıs mutfağında bulunan ve unutulmaya yüz tutan bir biddamız da ‘dribidez’ veya ‘delikli bidda’dır. Bir tür Kıbrıs mutfağı krepi gibi.   

BADEM TAŞINDA DRİBİDEZ

Kıbrıs’ta Türk ve Rumların yaptığı ve unutulan bir biddadır. Eskiden yapılan bu bidda tatlı olarak da yenirdi. Delikli Bidda özel bir taş üzerinde pişirilir.
Badem Taşı olarak da bilinen ve her yerde bulunmayan bir taştır.
Taşın özelliği ateşe dayanıklı olmasıdır.
‘Badem Taşı’ olarak bilinen taştan kesilen bir parça, yuvarlak olarak şekillendirilir.
Delikli Bidda’nın malzemesi, mayalı hamurdur.
Gevşek yoğrulur...
Hazırlanan hamurun girmesi, yani kabarması için bir kenarda bekletilir. Hamur kabardığı zaman ateş yakılarak, taş, ateş üzerine konur ve ısıtılmaya başlanır. Isınmaya başlayan taş üzerine zeytinyağı sürülür. Kısa bir değnek üzerine sarılan bez parçası zeytinyağına batırılarak ıslatılır ve dökülecek hamurun yapışmaması için taşın üzeri yağlanır. Isınan taşın ortasına gevşek olarak hamur dökülür ve taşın üzerinde yayılması sağlanır.
Isınan hamur üzerinde delikler açılmaya başlar.
Adını, bu deliklerden alır.
Türkçede ‘delik’, Rumcada ‘dribi’ anlamına gelir.

ADA MUTFAĞINDA BİR TAT

Böylece Rumların dribidez, Türklerin de delikli adını verdikleri bidda’dır. Hamur üzerine açılan deliklerden sonra hamurun alt kısmı üstüne çevrilerek diğer yüzünün de pişmesi sağlanır. Pişen bidda taştan alınır ve yenisi dökülerek pişme işlemi devam eder. Pişen biddaların üzerine şeker konularak yenir. Sıcak olan biddalar üzerine şeker konulduğu zaman bidda üzerindeki delikler de dolmuş olur. Çok lezzetli bir bidda olan dribidez veya delikli bidda aynı zamanda üzerine bal veya harnıp betmezi de dökülerek yenmektedir.
Genellikle kışın yapılıp yenen bir biddadır.
Aksilu köyünde dribidez taşına Dribidoblogo denilmektedir.

Bu haber toplam 4979 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 286. Sayısı

Adres Kıbrıs 286. Sayısı