1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. DOWNER 11 MART’TA GELİYOR
DOWNER 11 MART’TA GELİYOR

DOWNER 11 MART’TA GELİYOR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Kıbrıs Rum Yönetimi yeni başkanının da belirlenmiş olması nedeniyle temaslarda bulunmak üzere 11 Mart’ta Ada’ya geleceği haber verildi. Fileleftheros “Prosedür

A+A-



Eroğlu ve Anastasiadis’le ortak bir görüşme yapmaya çalışacak

BM ve Uluslararası camia Anastasiadis’in müzakerecisini atamasını bekliyor...

Anastasiadis’i telefonda kutlayan Ban, müzakerelerin en kısa zamanda başlaması ümidindi iletti

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Kıbrıs Rum Yönetimi yeni başkanının da belirlenmiş olması nedeniyle temaslarda bulunmak üzere 11 Mart’ta Ada’ya geleceği haber verildi. Fileleftheros “Prosedürü Yeniden Hareketlendirmeye Koşuyor... Downer ‘Yeni Çevrede’ Temaslarda Bulunmak Üzere 11 Mart’ta Geliyor” başlıklı haberinde Downer’ın gerek Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun gerek Rum Yönetimi yeni Başkanı Nikos Anastasiadis’in görüşlerini biliyor olmasına karşın yine de niyetlerini saptamak maksatlı temaslarda bulunacağını yazdı. Gazeteye göre BM’den bir kaynak, yakın zamanda Kıbrıs sorununda önemli hareketler beklenmediğini, Güney’de göreve gelen yeni hükümetin birinci önceliğinin Kıbrıs sorunundan çok farklı, ekonomi olduğunun bilincinde olunduğunu söyledi. Buna karşın BM, hali hazırda Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını devralması nedeniyle geçen Mayıs ayından beridir müzakereler durduğundan, prosedürün yeniden başlamasına kadar fazla bir boşluk olamayacağını değerlendiriyor.

DOWNER EROĞLU VE ANASTASİADİS’LE ORTAK BİR GÖRÜŞME İÇİN ÇALIŞACAK

Downer’ın hem KKTC’de hem de Güney Kıbrıs’ta ayrı ayrı yapacağı temaslar dışında Eroğlu ve Anastasiadis’le sosyal nitelikte de olsa ortak bir görüşme gerçekleştirmeye çalışabileceği değerlendiriliyor. Ancak bu, müdahil tarafların ortaya koyacağı niyetlere bağlı olacak.
Gazete Aleksander Downer’ın New York’a da gitmeyi planladığını ancak nihayetinde bu ziyareti gerçekleştirmeyeceğini, daha önce yaptığı gibi BM Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorununda telekonferans aracılığıyla bilgi vermesi ihtimali bulunduğunu yazdı. 

BM VE ULUSLARARASI CAMİA ANASTASİADİS’İN MÜZAKERECİSİNİ ATAMASINI BEKLİYOR...
Politis “Ban ve Eroğlu’nun Anastasiadis’e Mektupları Yolda... Müzakereciyi Beklerken” başlıklı haberinde BM’nin ve uluslararası camianın, Anastasiadis’in müzakerelerle ilgili kafasındakileri algılamak için müzakereci olarak atayacağı ismi beklediğini yazdı.
Habere göre, Anastasiadis’in müzakereci atayacağı kişiye vermeyi planladığı yetkilerden ve şahsının müzakere prosedürüne müdahil olma derecesinden çok şeyin ortaya çıkması ve Rum Ulusal Konseyi’nin Anastasiadis’in kararlarındaki rolünün de netleşmesi bekleniyor. 
Gazeteye göre Anastasiadis’in önceliğinin tamamen memorandum ve Troyka’nın yönetilmesi olduğu anlaşılmış olsa da önümüzdeki günlerde Kıbrıs sorunuyla ilgili ilk temaslar gerçekleştirilecek. Önümüzdeki 15 gün içerisinde Aleksander Downer’ın iki liderle ilk temaslarda bulunmak üzere Ada’ya gelmesi, ardından New York’a giderek BM Güvenlik Konseyi’ni Kıbrıs sorununda bilgilendirmesi bekleniyor. Gazete diplomatik çevreleri kaynak göstererek Downer’ın Ada’ya gelmesinden önce BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na ve Anastasiadis’e, BM’nin niyetlerine işaret edeceği mektuplarının beklenmesi gerektiğini de kaydetti. Gazete Kıbrıs Türk medyasını kaynak göstererek Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun Anastasiadis’i telefonla arayarak kutladığını, her ikisinin de en kısa sürede en azından sosyal bir görüşme arzusunu dile getirdiğini aktardı ve Eroğlu’nun önümüzdeki günlerde Anastasiadis’e ve Ban’a; müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin vizyonunu aktaracağı birer mektup gönderme niyetinde olduğunu yazdı. 

BAN Kİ MOON ANASTASİADİS’İ ARADI, MÜZAKERELERİN EN KISA ZAMANDA BAŞLAMASINI DİLEDİ

Fileleftheros Abu Dabi’de bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un geçtiğimiz gün, Kıbrıs Rum Yönetimi yeni Başkanı Nikos Anastasiadis’i telefonla arayarak kutladığı, görüşmede Kıbrıs sorununa da değinildiğini bildirdi. Habere göre Genel Sekreterlik Sözcülüğü’nden yapılan yazılı açıklamada Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik müzakerelerin mümkün olan en kısa sürede başlaması ümidini dile getiren Ban’ın hem Anastasiadis’e hem de Cumhurbaşkanı Eroğlu’na yardımcı olmaya hazır olduğu belirtildi. 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1590 defa okunmuştur