1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Dövize Türkiye bile müdahale edemiyor”
“Dövize Türkiye bile müdahale edemiyor”

“Dövize Türkiye bile müdahale edemiyor”

Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, Türkiye’nin bile şu anda dövize müdahale edemediğine işaret ederken, “Önümüzdeki senaryo daha da kötü görünüyor” dedi…

A+A-

• YENİDEN YAPILANDIRMA SONSUZA KADAR SÜREMEZ… Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, döviz borçluları ile ilgili geçtiğimiz hükümet döneminde, ‘yeniden yapılandırma’ya ilişkin bir karar çıktığını anımsatarak, “yeniden yapılandırma da sonsuza kadar süremez çünkü döviz durmuyor” şeklinde konuştu.

• İTHAL MALLARDA VERGİLER BİRAZ DÜŞÜRÜLEBİLİR… Kuzey Kıbrıs’ın ‘ithal mallar’la yaşadığına işaret eden Güryay, ithal mallarda verginin biraz düşürülerek hayat pahalılığını önleme yoluna gidilebileceğine ancak bunun da devlet için ‘vergi geliri kaybı’ anlamına geldiğine dikkat çekti.

• TL DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDECEK… Türkiye’nin ‘Kalkınma Modeli’nde sona gelindiği görüşünü de paylaşan Doç. Dr. Güryay, “Türkiye’de hükümet kurulsa, Orta Doğu’da Suriye problemi kapansa dahi Türk Lirası değer kaybetmeye devam edecek” dedi.

• DAHA DA KÖTÜLEŞECEK!.. Doç. Dr. Güryay, “Önümüzü çok iyi göremiyoruz ama görebildiğimiz kadarıyla da senaryo kötü… Yanılmayı da diliyorum ama senaryo daha da kötüleşecek diye düşünüyorum” dedi.

Meltem SONAY

Ekonomist Doç. Dr.Erdal Güryay, Türkiye’nin bile şu anda dövize müdahale edemediğine işaret ederken, “Önümüzü göremediğimiz gibi gördüğümüz kadarıyla da senaryo kötü” dedi.

Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, döviz borçluları ile ilgili geçtiğimiz hükümet döneminde, ‘yeniden yapılandırma’ya ilişkin bir karar çıktığını anımsatırken, “yeniden yapılandırma da sonsuza kadar süremez çünkü döviz durmuyor” şeklinde konuştu.

“Döviz borçluları için yapacak bir şey yok…”

Kuzey Kıbrıs’ın özellikle de ‘döviz borçluları için’ elinde bir şey yapabilecek aracı olmadığını ifade eden Doç. Dr. Güryay, hayatı kolaylaştırmak, pahalılığı önlemek adına bir şeyler yapılabileceği görüşünü belirtti.

“İthal mallarda vergi biraz düşürülebilir…”

Kuzey Kıbrıs’ın ‘ithal mallar’la yaşadığına işaret eden Güryay, ithal mallarda verginin biraz düşürülerek hayat pahalılığını önleme yoluna gidilebileceğine ancak bunun da devlet için ‘vergi geliri kaybı’ anlamına geldiğine dikkat çekti.

‘Gelir artışı’nın da alınabilecek tedbirler arasında olduğunu ifade eden Güryay, asgari ücrette bu artışın yapılmadığına da işaret etti.

“Türkiye de müdahale edemiyor”

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın da bir önlem alamadığına işaret eden Doç. Dr. Güryay, Türkiye’nin de önünü göremediği, Amerika Merkez Bankası’nın gideceği bir faiz yükseltmesinde, Dolar’ın yeniden yükseleceği görüşünü belirtti.
Ekonomik ve siyasi konjonktürün, Türkiye’nin de zayıf olduğunu ortaya koyduğu gibi bunun bize yansımasının da büyük olduğuna işaret eden Güryay, Türk Lirası’nın değer kaybetmeye devam edeceği görüşünü belirtti.

“Türk Lirası değer kaybetmeye devam edecek”

Türkiye’nin ‘Kalkınma Modeli’nde sona gelindiği görüşünü de paylaşan Doç. Dr. Güryay, “Türkiye’de hükümet kurulsa, Orta Doğu’da Suriye problemi kapansa dahi Türk Lirası değer kaybetmeye devam edecek” dedi.
Esas meselenin, Türkiye’nin, temeli devlet bütçesini özelleştirmelerle güçlendirip yapısal değişikler yapmak olan kalkınma planının işlemez duruma gelmesi görüşünün altını çizen Güryay, yapısal değişikliklerin gerçekleştirilememesinin Türkiye’yi ‘sorunlu’ yaptığını belirtti.

“Senaryo daha da kötüleşecek”

Dövizdeki artışın süreceği buna bağlı olarak da ithalat ülkesi Kuzey Kıbrıs’ta temel girdilerdeki fiyat artışlarının süreceği öngörüsü paylaşan Doç. Dr. Güryay, “Önümüzü çok iyi göremiyoruz ama görebildiğimiz kadarıyla da senaryo kötü… Yanılmayı da diliyorum ama senaryo daha da kötüleşecek diye düşünüyorum” dedi.

Bu haber toplam 2143 defa okunmuştur