1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Döviz yükseldi, piyasalar alt üst oldu
Döviz yükseldi, piyasalar alt üst oldu

Döviz yükseldi, piyasalar alt üst oldu

KKTC Merkez Bankası kurlarına göre dün Euro 2.81 TL, dolar 2,52 TL, Sterlin ise 3,88 TL’den işlem gördü.

A+A-

Ayşe GÜLER-Feray YALÇUK

Türkiye siyasetinde yaşanan olumsuz gelişmeler dövizin TL karşısında yükselmesine neden oldu.

Dolar, son 11 yılın en yüksek seviyesine çıkarak 2.52 TL’ye ulaşırken, KKTC Merkez Bankası kurlarına göre Euro dün 2.81 TL, Sterlin ise 3,88 TL’den işlem gördü.

Türk Lirası’nın günden güne değer kaybetmesi iş dünyasında tedirginliğe neden oldu, altın piyasasını etkiledi. Kuyumcular, vatandaşın alım gücünün eridiğini söyleyerek, satışların neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti.

Ekonomist, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Bölüm Dekanı Doç Dr Mustafa Besim ise küresel bazda ve özellikle Türkiye’de yaşanan gelişmelerin piyasaları etkilediğini dile getirdi.

Doların dün itibariyle son 11 yılın en yüksek seviyesine çıktığını vurgulayan Besim, Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve hükümet arasında ekonomi yönetimi ile ilgili süren tartışmaların dövizin yükselmesine neden olduğunu, dövizin daha da artmasının beklendiğini kaydetti.

Altın satışları durma noktasında

Dövizde yaşanan artış altın satışlarını etkiledi. Vatandaşların alım gücünün durma noktasına gelmesiyle deyim yerindeyse satışlar eridi. 
YENİDÜZEN’e konuşan kuyumcular, piyasasının durma noktasına geldiğini, satışlarda ciddi geriliğin yaşandığını söyledi.
Kuyumcular, son 20 yılın en durgun yılını yaşadıklarını belirterek, sadece kendi sektörlerinde değil, diğer sektörlerde de durumun ayni olduğunu savundu.

“İhtiyaçtan öte lüks oldu”

Altının gram fiyatının son 3 yıl içerisinde 30 ile 40 TL’lik artış gösterdiğini söyleyen kuyumcular,
“Altın ihtiyaçtan öte lüks oldu. Altın bozmaya gelenler, satın almaya gelenlere oranla daha çok” dedi.
Kuyumcular, kar marjını aşağıya çekerek vatandaşa daha ucuz fiyata altın satmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

“Siyasi istikrarsızlık, dövize yansıdı”

Öte yandan döviz işletmesi sahipleri ise Türkiye’de yaşanan siyasi istikrarsızlığın dövize yansıdığını savundu.
Kuzey Kıbrıs’ın kendi borsasının bulunmadığını bu yüzden de Türkiye’deki yetkililerin 1 sözünün her şeyi etkilediğini dile getiren işletme sahipleri, “Bizde kur sabitlemesi olması imkansız. Bugün sabahtan beridir 5 kez kurları değiştirdik, sürekli yükseliyor” dedi.
İşletme sahipleri ayrıca dövizde her sene yaz döneminde artış yaşandığını, bu şekilde devam etmesi halinde dövizin ‘tavan fiyatına’ ulaşacağını dile getirdi.

----------------------------------------------------------------


EKONOMİST NE DÜŞÜYOR?

Ekonomist Mustafa Besim: “Böyle devam ederse döviz yükselişi sürecek”

Ekonomist, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)İşletme ve Ekonomi Bölüm Dekanı Doç Dr Mustafa Besim, dövizdeki dalgalanmanın ‘bizim’ dışımızda geliştiğini ifade ederek, küresel bazda ve özellikle Türkiye’de yaşanan gelişmelerin piyasaları etkilediğini dile getirdi.
Doların dün küresel bazda son 11 yılın en yüksek seviyesine çıktığını vurgulayan Besim, Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve hükümet arasında ekonomi yönetimi ile ilgili tartışmaların yaşandığını belirtti.
YENİDÜZEN’e konuşan Besim, bazı yetkililerin Merkez Bankası’nın faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini savunurken, bazılarının ise tam ters olarak yükseltilmesi gerektiğini savunduğunu ifade etti.
Türkiye’de üst yönetimde yaşanan görüş ayrılığının piyasalarda belirsizliğe ve tedirginliğe neden olduğunu dile getiren Besim, bu şekilde devam etmesi halinde de dövizde yaşanan yükselişin devam edeceğini söyledi.

“Hangi para cinsinden gelir elde ediyorsak, o para cinsinden harcama yapmalıyız”
Besim, “bizim dışımızdaki olumsuzlukları minimanize edebilmek için hangi para cinsinden gelir elde ediyorsak, o para cinsinden harcama yapmalıyız” dedi.
Aksi halde sabit gelirli vatandaşların risk altında olduğuna dikkat çeken Besim, kurların sabitlenmesinin kolay olmadığını dile getirdi.

“Uzun vadeli döviz borçları, TL’ye geçirilebilir”
Besim, döviz borçları ile ilgili de konuşarak, uzun vadeli döviz borcu bulunanların borçlarını Türk Lirası’na geçirebileceğini vurguladı.
Bunun yanı sıra Besim, diğer döviz borçlarının ise yapılacak analiz ve değerlendirmelerin ardından TL’ye geçip geçmeyeceğinin kararlaştırılması gerektiğini ifade etti.

“Dövizdeki dalgalanma fiyatlara yansıyacak”
Kuzey Kıbrıs ekonomisinin dövize bağlı bir ekonomi olduğunu, yüzde 45 oranında ithalat gerçekleştirildiğini ifade eden Besim, dövizdeki dalgalanmanın fiyatlara yansıyacağını, sabit gelirlilerin alım gücünü olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

“Türkiye’nin ciddi cari açığı var”
Öte yandan Amerika Merkez Bankası (FED) Başkan Yardımcısının doların faiz oranlarını yaz aylarına doğru artırılacağına dair açıklama yaptığını hatırlatan Besim, “FED’in faiz artırması ile ucuz dolar Amerika’ya yönelecek, piyasada yükselen dolar maliyeti artacak” dedi.
Bunun yanı sıra Türkiye’de ciddi cari hesap açığı bulunduğunu belirten Besim, Türkiye’de faiz indirimine gidilmesi halinde ciddi sermaye çıkışının olacağını kaydetti.

-----------------------------------------------------------


KUYUMCULAR NE DEDİ?

'Altın piyasası da durağanlaştı'

Tan Amber (Lefkoşa Taşkınköy bölgesindeki Moonstar Gold Kuyumculuk çalışanı ): “Doların yükselişi ile altın satışları dengesiz oldu. Dövizin artması, TL’nin alım gücü düşürdü.  Bu nedenle altın piyasası da durağanlaştı. Özellikle ay sonlarında vatandaş elindeki altınları satmaya başlıyor. Piyasadaki durgunluğa rağmen yeni yıl sevgililer günü gibi ‘özel’ günlerde satış yapabiliyoruz.”

Göksel Macila (Macila Kuyumculuk) : “Bitti! Piyasa tamamen durdu. Başka sektörlerde de iş yapıyorum ve dövizin son durumu sadece altın piyasasını değil diğer sektörleri de kötü etkiledi. İçerisinde bulunduğumuz yıl, son yirmi yılın en durgun yılı desek hiç de abartmış olmayız fakat en azından kendini çevirebilen bir sermayemiz var. Esasen bu durum kuyumculuk sektörüne girecek olan yeni yatırımcıların kabusudur.”

Murat Zif (Saten Kuyumculuk yetkilisi):  “Dövizin yükselişi altın satışlarımıza direkt değilse bile dolaylı bir etki gösterdi. Vatandaş genellikle dövizle borç ödüyor ve bu maddi çöküntü altın satışlarına da yansımakta. Vatandaşlar harcamalarını kısıtladı. Altın ihtiyaçtan öte lüks oldu. Son 3-4 senede altının gram fiyatında yaklaşık 30-40 liralık bir artış oldu ama biz kar marjımızı aşağıya çekerek vatandaşa daha ucuz altın satmaya çalışıyoruz.”

Ali Saygın ( Saygın Kuyumculuk) : “Dövizin yükselişi ile altın satışları neredeyse 20% oranında düştü. Altın bozmaya gelenler, satın almaya gelenlere oranla daha çok . Yine de birkaç aya kadar satışların daha iyiye gideceğini tahmin ediyorum çünkü vatandaş yükselen kurlara alışıp bu durumu normalleştirecektir.”

Mustafa Yüksekbaş (Pırlant Kuyumculuk) : “Döviz borçlanan vatandaş, yükselen döviz nedeniyle mağdur durumda ve bu da iç piyasayı kötü etkiliyor. Ayrıca satışlardaki düşüşün nedeni sadece döviz odaklı değildir son dönemlerdeki ekonomik buhranlarla da ilişkilidir.”

-----------------------------------------------------------

DÖVİZCİLER NE DEDİ?

'Türkiye’de yaşanan istikrarsızlık dövize yansıdı'

Taçam Sancar: “Dolar rekor üstüne rekor kırıyor. Türkiye’de yaşanan istikrarsızlık dövize yansıdı. Kendi borsamız olmadığı için İstanbul borsasına bağlıyoruz. Türkiye’deki yetkililerin 1 sözü her şeyi etkiliyor. Türkiye’de Merkez Bankası Başkanı ile Erdoğan arasında yaşanan uyuşmazlık, dövize yansıyor. Bizde kur sabitlemesi olması imkansız. Bugün sabahtan beridir 5 kez kurları değiştirdik, sürekli yükseliyor.”

Emir Yılmaz: “Euro’ya göre dolar ve sterlin de ciddi yükselme yaşanıyor. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından piyasalarda artış görüldü. Dolar ve sterline oranla Euro’da pek fazla yükselme olmadı. Türkiye’de politikasında yaşananlar dövizi etkiliyor. Her sene yaz döneminde dövizde artış yaşanır. Bu şekilde devam ederse döviz tavan fiyata ulaşacak.”

Ahmet Özkılıç: “Kurlar gün içerisinde sürekli değişiyor. Dolar 2.85 TL iken, 2.86 TL oldu. Sterlin 3.91 TL iken 3.93’e yükseldi. Döviz Mart ayı başından itibaren yükselişe geçti, bu şekilde de devam edecek. İşler oldukça durgun”

Bu haber toplam 3379 defa okunmuştur