1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Döviz mevduatlara 'STOPAJ' hamlesi
Döviz mevduatlara  'STOPAJ' hamlesi

Döviz mevduatlara 'STOPAJ' hamlesi

Döviz mevduatlarının gelir vergisi stopajı % 10'dan % 18'e çıkarıldı. TL’nin mevduat faiz stopajında ise değişikliğe gidilmedi

A+A-

Bakanlar Kurulu’nun 14 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararına göre, döviz mevduatlarının gelir vergisi stopajı % 10'dan % 18'e çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı, Bankalar Birliği’ne gönderdiği yazı ile ‘Döviz cinsinden gerçek ve tüzel kişilerde tahvilat faizleri ile banka veya kooperatif kredi şirketlerinin tahakkuk ettirdikleri mevduat faizi üzerinden kesinti yolu ile ödenen stopaj oranının 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren %18 olduğunu duyurdu.

Bu karar uyarınca vadesi 1 Ekim itibarıyla sona eren döviz cinsinden tahvilat faizleri ve mevduat faiz stopajları %18 oldu.

TL mevduatlarda değişiklik yok…

Karar uyarınca, Türk Lirası mevduat faiz stopajı ise gerçek kişilerde %10, tüzel kişilerde ise %12 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ,  döviz mevduatlara ilişkin stopajı artırma kararının  ‘dövizden caydırma’ maksatlı olduğu düşüncesini belirtirken, maliyet artırıcı bir unsur olarak değerlendirilebilecek bu kararın ülkemiz adına fiiliyatta başarıya ulaşmasının zor olduğunu da ifade etti.

 

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ:
“Karar doğru ancak fiiliyatta başarıya ulaşması zor”

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ,  döviz mevduatlara ilişkin stopajı artırma kararının  ‘dövizden caydırma’ maksatlı olduğu düşüncesini belirtirken, maliyet artırıcı bir unsur olarak değerlendirilebilecek bu kararın ülkemiz adına fiiliyatta başarıya ulaşmasının zor olduğunu da ifade etti.

Devletin bu kararı ‘gelir elde etme’den çok, dövizden caydırma maksadıyla aldığı görüşünü belirten Müdür Erçağ, özellikle döviz karşısında TL’nin sürekli değer kaybetmesi nedeniyle dövizin insanlar tarafından ‘sigorta’ olarak görüldüğüne işaret etti, mevduatlarını TL’ye çevirmeyi tercih etmediklerini belirtti.

“Bakanlar Kurulu’nun kararı gelişmiş ekonomilere göre doğru bir karar ancak ülkemiz şartlarında fiiliyatta başarıya ulaşması zor” Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ,  her şeyin dövizle alınıp satıldığı ülkemizde bu uygulamanın başarıya ulaşmasının zor olduğu görüşünü belirtti.

 

Oranı artırılan verginin, döviz mevduatlarının faizleri üzerinden alınan bir vergi olduğuna işaret eden Kıbrıs İlim Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı, Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, alınan kararın ‘Döviz yerine TL mevduatına yönelme çağrısı” anlamına geldiğini ifade etti, “Etkili bir politika aracı olmayacak” dedi.

 

 

Kıbrıs İlim Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı- Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay:
“Etkili bir politika aracı olmayacak”

Oranı artırılan verginin, döviz mevduatlarının faizleri üzerinden alınan bir vergi olduğuna işaret eden Kıbrıs İlim Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı, Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, alınan kararın ‘Döviz mevduat yapmasın, TL mevduat yapın’ anlamına geldiğini ifade etti.

“Bence alınan kararın hiç tutar yanı yoktur çünkü TL’nin güvensiz bir para pirimi olduğu zihinlerde kazılı olduğu sürece hiç kimse döviz mevduatını TL’ye döndürmez” diyen Doç. Dr. Erdal Güryay, insanların bankalardaki mevduatlarının büyük oranda döviz cinsinden olduğunu belirtti.

Devletin bu oranı artırması ile maliyetin bir miktar artacağına işaret eden Güryay, satın aldığımız her şeyin fiyatının dövizle hesaplandığına değindi, bu nedenle alınan kararın etkili bir politika aracı olmayacağı düşüncesini yineledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-965.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 5789 defa okunmuştur
İlgili Haberler