1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Döviz asgari ücreti de eritti!..
Döviz asgari ücreti de eritti!..

Döviz asgari ücreti de eritti!..

2015 için bugüne kadar 2 kez toplanan komisyonda ‘uzlaşı sağlanamamış’ yeni asgari ücret belirlenememişti… Sendikalar ‘bilimsel verilerle’ saptanacak, ‘insan onuruna yaraşır’ bir asgari ücret için bekliyor.

A+A-

 

Meltem SONAY

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu bugün saat 11.00’de İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Toplantı Salonu’nda toplanıyor.
Türk Lirası’nın döviz karşısında günden güne eridiği bugünlerde, binlerce çalışanın daha da büyük umutla beklediği ‘yeni asgari ücret’in saptanması için Temmuz ayında toplanan ancak ‘uzlaşı sağlayamayan’ komisyondan ne sonuç çıkacağı merakla bekleniyor.

En son 2014 Kasım’da belirlenmişti…
En son 2014 yılı Kasım ayında 115 TL artışla bin 675 TL olarak belirlenen asgari ücret, 2015 yılı için henüz saptanmadı.
Sendikalar ‘bilimsel verilerle’ saptanacak, ‘insan onuruna yaraşır’ bir asgari ücret için bekliyor.

DÖVİZ ASGARİ ÜCRETİ ERİTTİ!
11 Eylül 2013’te asgari ücret 1,415 TL yani 442 STG’den, 17 Ağustos 2015 tarihi itibari ile asgari ücret 1,675 TL yani 377 STG… 2013’ten bu yana Asgari Ücret 260 TL artmış olsa da, 65 sterlin geriledi…
Eylül 2013’e göre asgari ücret artmış olmasına karşın, dövizin o tarihten bu yana çok yükselmesi nedeniyle aylık 65 STG yani 290 TL, yıllıksa 3 bin 463 TL kayıp var.
Yıllık 3 bin 463 TL kayıp, 2 asgari ücrete denk geliyor.

HÜR-İŞ Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu: “İyileştirme dendi, ama nasıl bir iyileştirme net değil…

Komisyonun ‘işçi temsilcisi’, HÜR-İŞ Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu, yeni Hükümet’in asgari ücretle ilgili pozisyonunun henüz bilinmediğini ifade ederken, Devlet Planlama Örgütü’nün de ‘Geçim indeksini’ açıklamadığına değindi.
Bundan önceki toplantılarda masada asgari ücretin ‘iyileştirilmesi gerektiği’nin söylendiğini ama ‘nasıl bir iyileştirme’ konusunun net olmadığını kaydeden Latifoğlu, “Sonucu masada göreceğiz” dedi.

‘EN AZ 144 TL ARTIŞ’ beklentisi…

‘Çarşı fiyatlarına göre’ yaptıkları hesaplamalara göre, ‘Geçim indeksi’ne bağlı olarak olması gereken asgari ücretin 2 bin 256 TL olması gerektiğine işaret eden Latifoğlu, buna karşın ekonominin ve ülkenin de içerisinde bulunduğu durumu bildiklerini ifade etti.
Latifoğlu, devletin en azından kamu çalışanlarına yansıtılan Hayat Pahalılığı konusundaki çizgiyi, asgari ücrette de sürdürmesi gerektiğini kaydetti, “EN AZ 144 TL ARTIŞ’ beklentisiyle devlet kanadının masaya gelmesi beklentisini paylaştı.

DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek: “Gerçek veriler, hayat pahalılığı ve dövizin artışı göz önünde bulundurulmalı”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugünkü toplantısını ‘geç kalmış’ bir toplantı olarak nitelendiren DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek, 2014 yılı Kasım ayından bu yana asgari ücret için adım atılmadığını anımsattı.
Bu durumun da dikkate alınarak dört kişilik bir ailenin, insanca yaşayabileceği bir ücret için çalışılması gerekliliğine vurgu yapan Felek, asgari ücretin ‘gerçek verilerle’, hayat pahalılığı ve dövizin artışı da göz önünde bulundurularak, özel sektör çalışanlarının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlemesi gerektiğinin altını çizdi.
Daha ucuz olan Türkiye’de bile açlık sınırının 2 bin 200 TL olarak açıklandığına işaret eden Felek, “Asgari ücret, artık gerçek veriler ve kriterlerle belirlenmelidir” dedi.


Türk-Sen Başkanı Bıçaklı: “Alım gücü %40 azaldı”

“Yıllardır ülkemizde her yılın Ocak ayından itibaren Yeni Asgari Ücret günün koşullarına uygun olarak yeniden belirlenip uygulamaya konulurdu.
Ancak bu yıl sayısız çağrı yapmamıza rağmen Ocak ayında belirlenmesi gereken Asgari Ücret henüz belirlenmemiştir.
Son aylarda Dövizin de patlama yaptığı bir dönemde gerek çalışanların gerekse emeklilerin özellikle de özel sektörde sendikasız olarak çalışanların alım gücü ortalama %40 oranında azalmıştır.
Yeni hükümetin İVEDİ olarak Asgari Ücreti günün koşullarına uygun olarak yeniden belirlemesi ayrıca  diğer çalışan  ve emeklilerin alım gücünde  gerçekleşen kayıpları gerçekçi olarak telafi etmesi için gerekli çalışmaları başlatmasını bekleriz.
TÜRK-SEN emekçilerin daha fazla bu şekilde sömürülmelerine sesiz kalmayacak ve bu konuların takipçisi olacaktır”.

Bu haber toplam 1565 defa okunmuştur