1. HABERLER

  2. SPOR

  3. ‘Dostluk maçı’ oynanıyor, Akıncı katılmıyor
‘Dostluk maçı’ oynanıyor, Akıncı katılmıyor

‘Dostluk maçı’ oynanıyor, Akıncı katılmıyor

Pile’de yarın oynanması beklenen iki toplumlu ‘dostluk maçı’nın yeri ile ilgili belirsizlik sorun yarattı.

A+A-

Pile’de Peace and Sport (Barış ve Spor) organizasyonu ve dünyaca ünlü futbolcu Didier Drogba'nın katılımı ile salı günü oynanması beklenen iki toplumlu "dostluk maçı"na Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı katılmayacağını açıkladı. Akıncı, buna gerekçe olarak, etkinliğin "ara bölge" yerine "Kıbrıs Cumhuriyeti" sınırında yapılmasını gerekçe gösterdi.

Sözcü Barış Burcu tarafından yapılan açıklamada, "Maçın ara bölgede yapılması durumunda Mustafa Akıncı'nın etkinliğe katılması mümkün olacaktır" dendi.

Yine aynı açıklamada, maçın ara bölgede oynanmasına Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis'in de itirazı olmadığı, ancak, Birleşmiş Milletler'in "güvenlik gerekçesi" ile organizasyonu Pile'nin güney sınırına aldığı belirtildi.

Etkinlik;  Stelios Philanhropic Kuruluşu ve Kıbrıs’taki Birleşimiş Milletler Barış Gücü (UNFICP) işbirliğinde, Barış ve Spor’da devam eden çabalarda dünyada diplomasi ve diyalog için sporu araç olarak kullanma çerçevesinde düzenleniyor.

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ BARIŞ BURCU'NUN AÇIKLAMASI:

Anımsandığı gibi Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı 29 Ocak 2019 tarihinde Peace and Sport (Barış ve Spor) heyetini kabul ederek görüşmüştü. Söz konusu görüşmede konuk heyet, Pile’de ara bölgede Mağusa Türk Gücü - Nea Salamina arasında gerçekleşmesi planlanan dostluk maçına Cumhurbaşkanımız Sayın Akıncı ile Rum lider Sayın Anastasiadis’i izleyici olarak davet etmek istediklerini bildirdiler. Sayın Cumhurbaşkanımız ara bölgede, her iki tarafa eşit davranılacak şekilde yapılması öngörülen bu etkinliğe seve seve iştirak edeceğini kendilerine söylemiştir. Daha sonra ilgili maçın söylendiği gibi ara bölgede değil de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafındaki bir sahada oynanacağının bildirilmesi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız bunun önceden aktarılan bilgiyle uyumlu olmadığına dikkat çekerek, maçın işin başında planlandığı gibi ara bölgede oynanmasını talep etmiştir. Peace and Sport organizasyon sorumluları bu konudaki çalışmalarını tamamlayarak, dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı’na maçın ara bölge olarak tanımlanan Pile köyünün merkezindeki iki okul arasındaki sahaya alınmasına karar verdiklerini yazılı olarak bildirdiler. Bu kararla her iki takımın ve iki muhtarın da hemfikir olduğunu bildirdiler. Bu durumda etkinliğe Sayın Cumhurbaşkanımızın katılacağı kendilerine bildirildi. Konuyla ilgili olarak Sayın Anastasiadis’in talebi üzerinde bugün Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Anastasiadis ile telefonda görüştü. Kendilerine bu konudaki gelişmeler aktarıldı. Sayın Anastasiadis’in de dostluk maçının ara bölgede olmasına bir itirazının olmadığı anlaşıldı. Bütün bu gelişmelerden sonra Birleşmiş Milletler’in ara bölgede yapılması planlanan bu etkinliğin güvenliği konusunda önlem yönündeki açıklamaları üzerine, bu maçın tekrar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafındaki sahada oynatılması yönünde girişimler başlatıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız, Peace and Sport organizasyon sorumlularının bize ilettiği şekilde, maçın ara bölgede yapılması durumunda katılmaya hazır olacaktır. Kıbrıs Rum Yönetimi’nde yapılacak etkinliğe Sayın Cumhurbaşkanımızın bu koşullarda iştiraki ne yazık ki mümkün olamayacaktır. Cumhurbaşkanımız gelecekte, daha önce kültür etkinliklerinde yapıldığı gibi, biri kuzeyde, biri güneyde olacak şekilde karşılıklı spor etkinliği düzenlenmesi söz konusu olacaksa, bunu da iyi niyetle değerlendirip olumlu yaklaşmaya hazırdır.

Barış BURCU
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü

----


Daha önce Kıbrıslı Liderler’in de katılacağı açıklanan MTG – NEA Salamina maçının ‘yerinin değiştirildiği’, Pile’de oynanması planlanan maçın Kıbrıs’ın güneyine alındığı ifade edildi… Ancak kimi kaynaklar maçın yapılacağı yerin "aylar öncesinden" kararlaştırılan yer olduğunu söylüyor. 

Maçın, Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin birlikte yaşadığı tek köy olan Pile'de Salı günü saat 12:00’de oynanması bekleniyor.

MTG-Nea Salamina maçı, iki toplumlu etkinliklere katkı amacıyla Stelios Vakfı tarafından organize edilmiş ve ünlü Fransız futbolcu Didier Drogba da organizasyona davet edilmişti.

 

Bu haber toplam 17227 defa okunmuştur
İlgili Haberler