1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Dördüncü kişinin kalıntılarına ulaşıldı”
“Dördüncü kişinin kalıntılarına ulaşıldı”

“Dördüncü kişinin kalıntılarına ulaşıldı”

Gülden Plümer Küçük: “Kalıntılarına ulaşılan kayıp sayısı dörde çıktı... sayı konusunda bir şey söylemek için erken”

A+A-

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Merkezi Cezaevi arkasında başlatılan kayıp kazılarında, dördüncü kişinin kalıntılarına ulaşıldığını açıkladı.

Küçük, TAK’a yaptığı açıklamada, çalışmalara başlayalı kısa bir zaman olduğunu ve henüz bölgede bulunabilecek kayıp sayısı konusunda bir şey söylemeyi erken bulduğunu kaydetti. Küçük, ancak 1974’te çatışmalarda ölen ve BM aracılığıyla Rumlara gönderilmesine rağmen Rumların teslim almayarak geri gönderdiği 2 kamyondaki Rum asker cenazelerinden ilkine ulaşıldığına inandıklarını söyledi.

"RUM ASKERLERİ, RUM TARAFI KABUL ETMEYİNCE BÖLGEYE DEFNEDİLDİ"

Gülden Plümer Küçük, dün yaptığı açıklamada, söz konusu bölgede gömülü olduğu bilinen kişilerin 1974’de Lefkoşa’da yer alan çatışmalarda ölen Kıbrıslı Rum askerler olduğunu, bu askerlerin o zaman Birleşmiş Milletler vasıtasıyla iki kamyon içerisinde Güney Kıbrıs’a verilmek istendiğini ancak Güney Kıbrıs bunu reddedince, bir gece beklettikten sonra söz konusu bölgeye defnedildiklerini söyledi.

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne göre, 1508’i Kıbrıslı Rum, 493’ü de Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam 2 bin 1 kayıp var. Gömü Yerinden Çıkarma, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi kapsamında şu ana dek 451 Kıbrıslı Rum, 144 de Kıbrıslı Türk kayıp, kimlikleri saptanarak ailelerine teslim edildi. Komite 999 kazı yerinde 969 kişiye ait kalıntıları buldu.

(tak)

Bu haber toplam 1450 defa okunmuştur