1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Doğa terörü
Doğa terörü

Doğa terörü

Nesli tehlike altında olan ‘Gökçe Tuygun’ kuşu avcılar tarafından vuruldu. 

A+A-

Kalkanlı bölgesinde nesli tehlike altında olan ‘Gökçe Tuygun’ kuşu, avcıların hedefi oldu.

Yine bir başka avcı tarafından bulunan ve “1190 Yaban Hayat Destek Hattı”na bildirilerek rehabilitasyonuna başlanan kuşun kanadında kırık olduğu ve vurulmaya bağlı yarası olduğu bildirildi.

Kuşun tedavisine Taşkent Doğa Parkı Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde devam ediliyor. 

Taşkent Doğa Parkı’nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“Doğa terörünün hedefindeki Gökçe Tuygun yaşam mücadelesine devam ediyor...
Kalkanlı’da duyarlı vatandaş Gökhan Kibar kuşu fark eder etmez Merkezimize çağrıda bulundu. Biz gelene kadar da kuşun başında bekleyerek uzmanlarımızın direktifleri doğrultusunda ona umut oldu. Kurtarma ekiplerimiz Gökçe Tuygun’u teslim aldı ve Rehabilitasyon Merkezimize ulaştırdı. Yapılan sağlık müdahalesinde vurulmaya bağlı olarak açık yarası ve kanadında kırık var. Tedavisi başladı. Gökçe tuygunu ve bizleri zorlu bir süreç bekliyor...”

kus.jpg

Gökçe Tuygun kuşunun özelikleri

Gökçe Tuygun aynı zamanda gök doğan olarak da bilinen, atmacagiller (Accipitridae) familyasının tuygunlar alt familyasına ait bir yırtıcı kuş türüdür.

Özellikle erkeklerin kanatlarındaki mavilikler havada diğer yırtıcılardan ayırt edilmesini sağlamaktadır. Kanatların bir şahine kıyasla zarif yapısına ve V şeklindeki uçuş formuna dikkat çeker. Erkek bireyler alttan bakıldığında gövde beyaz, kanat uçları siyah ve kafa gri renkte görülür.

Yüzlerindeki baykuşu andıran oval bölge, avlarını ses dalgaları yardımı ile bulduklarını anlamamıza yardımcı olur.

Nesli tehlike altında

Avcılardan ve yuvalarını ağaçlar yerine toprak üzerine yaptıkları için tarımsal faaliyetlerden ve meraklı hayvanlardan dolayı soyları dünyanın birçok yerinde tehlike altındadır.

Bu haber toplam 4026 defa okunmuştur