1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. DİSİ’nin önerisi meclis komitesine sunuldu
DİSİ’nin önerisi meclis komitesine sunuldu

DİSİ’nin önerisi meclis komitesine sunuldu

Güney Kıbrıs’ta okullarda kutlanan yıldönümlerinin düzenlenmesi yetkisinin Kıbrıs Rum Meclisi’nden alınarak Kıbrıs Rum Eğitim Bakanlığı’na devredilmesine ilişkin DİSİ tarafından hazırlanan yasa önerisi, ilgili komiteye sunuldu

A+A-

Güney Kıbrıs’ta okullarda kutlanan yıldönümlerinin düzenlenmesi yetkisinin Kıbrıs Rum Meclisi’nden alınarak Kıbrıs Rum Eğitim Bakanlığı’na devredilmesine ilişkin DİSİ tarafından hazırlanan yasa önerisinin, ilgili komiteye sunulduğu, görüşülmek için sıra beklediği bildirildi.
Simerini ve diğer gazeteler, Kıbrıs Rum Meclisi Eğitim Komitesi Başkanı Kiriakos Haciyannis’in, DİSİ tarafından hazırlanan yasa tasarısının geçtiğimiz Cuma günü komiteye sunulduğunu, incelenmekte olduğunu ve uygun zamanda, komitenin de programına göre, ele alınacağını söylediğini yazdılar.
Haciyannis, komitelere çok fazla sayıda yasa tasarısı veya düzenleme önerisi geldiğini, partilerinin sayılarının çok olmasından ötürü bazen bunların derinlemesine ele alınmadıklarını ifade ederek bu sebepten ötürü bu düzenlemelerin “tehlikeli ve yıkıcı olabilecekleri” uyarısında bulundu.

 

Tepki…

Diğer yandan Kıbrıslı Türk Lider Akıncı’nın liderler görüşmesine katılmama kararı almasına siyasi partilerinden tepki geldi.
Simerini gazetesi: “Akıncı’nın Tavırları Arkasındaki Art Niyetler – Muhalefet Partileri Türk Tarafının Uzlaşmazlığını Kınıyor ve Başkanın Tavır Değiştirmesini İstiyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, Akıncı’nın gerçekleştirilmesi planlanan liderler görüşmesine gitmeme kararı almasını eleştirdiklerini yazdı.
Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs Rum Meclisi’nin kararının “zamansız ve gereksiz olduğunu ancak asıl sebep Türkiye’deki referandumken bunun yerine bahane olduğunu” söyledi.
Neofitu, “Kıbrıs Rum toplumundaki bazılarının yapabileceklerinin sınırı var ve aşırıya da kaçtılar ancak Kıbrıslı Türkler de bunu fazla ileri götürdüler” şeklinde konuştu.
Kıbrıslı Türklerin Türkiye’yle uyum sağlamak için saat değişikliğine gittiklerini Anastasiadis’in müzakereleri terk etmediği ve saat değişikliği kararının alınmasını şart koşmadığını örnek olarak veren Neofitu, “Bizim onurumuz var. Çünkü başkalarından emir almıyoruz” ifadesini kullandı.
Neofitu, plebisit konusunun Kıbrıs Rum Meclisi’ne girmemesi gerektiğini belirterek “hata yapıldığını ve bunu ne zaman ve nasıl değiştireceğimizi biliyoruz” şeklinde konuştu.

Neofitu ayrıca, “partisinin oylamada çekimser kalmasının da hatalı bir karar olduğunu” sözlerine ekledi. AKEL’in partisinin tutumuna yönelik eleştirisini de değerlendiren Neofitu, Kasım 2016 tarihinden beridir AKEL Milletvekili Yorgos Yeorgiu’nun “Ekim olaylarının” (Ekim 1931 Enosis talebiyle ayaklanma) da okul etkinliklerine eklenmesi yönünde talebi bulunduğunu belirterek “Bizi, 67 yıl sonra bir olayı hatırlamakla suçlarlarken kendileri nereden çıktı da bu olayı 86 yıl sonra hatırlama gereği duydular” şeklinde konuştu. Gazete, DİSİ’den parti olarak da bir açıklama geldiğini ve açıklamada “Sn. Akıncı, AKEL’in 1931 Enosis ayaklanmasının okullarda kutlanması ve sahte devletin 15 Kasım’da kınanması yönündeki girişimleri yerine neden 1950 referandumundan rahatsız oldu” sorusunun dile getirildiğini aktardı.

 

 

Bu haber toplam 2614 defa okunmuştur
Etiketler : , ,