1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DİNİ LİDERLERDEN ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK
DİNİ LİDERLERDEN ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK

DİNİ LİDERLERDEN ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK

Adadaki siyasi liderlerin dini liderlerle yaptığı tarihi toplantıda, dini mekanlara erişim ele alındı ve çözüm sürecine dini liderlerin desteği vurgulandı.

A+A-

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, bugün, ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de Kıbrıs’taki dini liderlerle bir araya geldi.

Kıbrıs’taki 5 dini lider, Akıncı ve Anastasiadis ile saat 12.00’de yer alacak görüşmeleri öncesinde Ledra Palace Otel’de bir araya geldi. Görüşmeye Din İşleri Başkanlığı adına Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Rum Ortodoks Kilisesi adına Başpiskopos II. Hrisostomos, Kıbrıs Maronit Kilisesi adına Başpiskopos Soueif, Kıbrıs Ermeni Ortodoks Kilisesi adına Başpiskopos Narek, Kıbrıs Latin Katolik Kilisesi adına Jerzi Kraj ile İsveç Büyükelçisi Klas Gierov katıldı.

Dini liderler, saat 11.30’da basının önüne çıkarak aile fotoğrafı çektirdi.

 

 

 

-----------------------------------------------

DİNİ LİDERLERDEN ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK

Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’taki en üst düzey din adamları, adada sürdürülebilir bir çözüm bulunması yönünde siyasi liderlere yönelik desteklerini teyit etti.

Ara bölgede, Ledra Palace Oteli’nde Kıbrıslı Türk lider  Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in Kuzey Kıbrıs  ve Güney Kıbrıs’taki en üst düzey din adamları ile yaptığı görüşme, adadaki siyasi liderlerin dini liderlerle görüşmesi açısından bir ilk olduğu belirtildi.

Görüşmede adanın Kuzey ve Güney’indeki dini mekan ve anıtlara  erişimde yaşanan bazı sıkıntılar ele alındı.

ÖNEMLİ MESAFELER KAT EDİLDİ

İsveç Büyükelçiliği himayelerinde Kıbrıs Barış Sürecindeki “Dini Liderler Diyaloğu”nda görev yapan Peter Weiderud, toplantıdan sonra yaptığı basın toplantısında, Din İşleri Başkanlığı, Kıbrıs Kilisesi, Kıbrıs Maronit Kilisesi, Kıbrıs Ermeni Ortodoks Kilisesi, Kıbrıs Latin Katolik Kilisesi yetkililerinin görüşmeye başladığı 2009 yılından itibaren önemli mesafeler kat edildiğini belirtti.

Adadaki en üst düzeydeki din adamlarının adada toplumlararası çatışmaların başladığı tarihten itibaren birbiri ile görüşmediğini, ancak birbirleri hakkında konuştuklarını kaydeden Weiderud,  Kıbrıs sorununun kaynağının din olmadığını ancak din ve din özgürlüğünün çatışmaların kurbanı olduğunu, dinin zaman zaman çatışmaları körüklemek için de kullanıldığını ifade etti.

Weiderud, dini liderlerin toplumların özgürlükler ve uluslararası hukuk gibi ortak sorunlarına dikkat çekmek için birlikte çalıştığında, uluslararası toplumun da desteğini aldığının bilincine vardığını ifade etti.
Weiderud, ayrıca Kıbrıs sorununun, dini özgürlüğün adanın her iki kesiminde iyice anlaşılmasını engellediğini belirtti.

TOPLANTI GÜNDEMİ

Siyasi liderlerin ara bölgede adadaki tüm üst düzey din adamları ile görüşmek istemesinin adada kalıcı bir çözüme ulaşılması yönünde umut verici bir gelişme olduğunu kaydeden Weiderud, din adamları arasındaki diyaloğun kalıcı bir çözüme katkısının toplantının birinci gündemi olduğunu belirtti.

Weiderud, görüşmenin diğer öncelikli gündem maddelerinden birinin de adanın Güney ve Kuzey’indeki dini mekanlara “bakım, tadilat ve ibadet için serbest erişim” olduğunu kaydetti.
İhtiyaç duyulduğu takdirde dini liderler ile siyasi liderlerin yeniden görüşebileceğini kaydeden Weiderud, yılda bir kez toplantı yapılması önerisinin de görüşüldüğünü, yeni bir toplantının olacağına inandığını ancak ne zaman yer alacağını söylemesinin mümkün olmadığını söyledi.

PRATİK SORUNLAR

Dini mekanlara serbest erişimle ilgili pek çok pratik sorunun bulunduğunu belirten Weiderud, “Bu sorunların çözümü zaman alacak. Bunun  için doğru mekanizmanın da bulunması gerek. Bu sorunların bazıları toplantıda görüşüldü. Bu konuda detay veremem ancak bazılarının yakın zamanda açıklanacağından eminim” dedi.
Toplantıda ele alınan belli başlı bazı konuların siyasi lider veya din adamları tarafından açıklanması gerektiğini belirten Weiderud, “Kıbrıs’taki çatışmalardan dolayı ibadet yerleriyle ilgili olarak pek çok pratik sorun bulunuyor, burada her iki tarafta erişim sorunu yaşanan birkaç yüz tane ibadet yeri ve anıttan bahsediyoruz. Bu ciddi bir konu ve kalıcı bir şekilde ele alınmalı” dedi.

MÜLTECİLER

Kıbrıs Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un; “Hristiyan Suriyeli mültecilerin” kabul edilebileceği yönündeki açıklamasının toplantıda ele alınıp alınmadığının sorulması üzerinde de Weiderud, görüşmede konunun görüşülmediğini ancak din adamlarının “insan hayatının öncelikli olduğu” konusunda ortak görüşte olduğunu kaydetti.

DİN VE SİYASET

Bazı üst düzey dini yetkililerin müzakere süreciyle ilgili açıklamalarda bulunmasının toplantıda görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Weiderud,  adadaki üst düzey din adamlarının 2009’dan beri din ile siyaset arasındaki ilişkiyi görüştüğünü, kendisine göre din insanlarının önemli konularda açıklama yapmasının doğru olduğunu ancak önemli konularda siyaset yapmasının yanlış olduğunu kaydetti.

LİDERLERE DESTEK

Weiderud son olarak ise dini liderlerin toplantıda kalıcı bir çözüme olan desteklerini teyit ettiklerini ifade etti.
Görüşmeye Akıncı ile Anastasiadis’in yanında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum Ulusal Konseyi Genel Sekreteri Pantelis Pantelides, Din İşleri Başkanlığı adına Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ve Hala Sultan Tekkesi İmamı Şakir Alemdar, Rum Ortodoks Kilisesi adına Başpiskopos II. Hrisostomos ve Piskopos Porfyrios Neapolis, Kıbrıs Maronit Kilisesi adına Başpiskopos Soueif ve Piskopos J.Orphanou, Kıbrıs Ermeni Ortodoks Kilisesi adına Başpiskopos Narek ve Fr. Momig Habeshian, Kıbrıs Latin Katolik Kilisesi adına Jerzi Kraj ve Fr Zacheus Mariusz Dulniok, İsveç Büyükelçisi Klas Gierov, görüşmeyi düzenleyen Kıbrıs çözüm süreci çerçevesindeki “Dini Liderler Diyaloğu”ndan Peter Weiderud ve Koordinatör Salpy Eskidjian katıldı.

(tak)

Bu haber toplam 3428 defa okunmuştur