1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Din İşleri Yasası Azınlık Hükümeti oyuyla!..
Din İşleri Yasası Azınlık Hükümeti oyuyla!..

Din İşleri Yasası Azınlık Hükümeti oyuyla!..

Erhürman: “Hayır diyeceğiz, değişiklik getireceğiz”

A+A-

Meltem SONAY

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 10:45 sıralarında toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin getirdiği Seçim ve Halkoylaması (DEĞİŞİKLİK) Yasa Tasarısı’na ilişkin İVEDİLİK İSTEMİ’nin görüşüldü…

Muhalefet, Başbakan’ın ‘seçimlerin daha kolay yapılabilmesine yönelik teknik düzenleme’ dediği Yasa Tasarısı’nın ivediliğine olumlu oy verdi, Seçim ve Halkoylaması (DEĞİŞİKLİK) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi onaylandı

Erhürman: “Erken seçimin ivedilikle yapılması adına oyumuz olumlu”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Sabah ulaştı elimize, okuyup yorumlama şansı bulamadık Erken seçimin ivedilikle yapılması idaremiz olduğu için ivedilik istemine oyumuz olumlu olacak” şeklinde konuştu.

Başbakan Özgürgün: “Seçimlerin daha kolay yapılabilmesi için teknik düzenleme…”

Seçim yapılabilmesine yönelik TEKNİK DÜZENLEME’ler olduğunu ifade eden Başbakan Hüseyin Özgürgün, “Yaptığımız sadece seçimlerin daha kolay yapılabilmesine yönelik teknik düzenlemedir. İçerikle ilgili bir şey yoktur. Komitede irade konur, istenirse yapılabilinir” dedi.

TDP’de ivediliğe olumlu oy verdi.


Erhürman ‘Ercan Havaalanı sözleşmesinin uzatılması istemi’ni Meclis Genel Kurulu’na taşıdı…

“HATA ÜZERİNE HATA”

Ercan Havaalanı sözleşmesinin uzatılması istemi üzerine Meclis Genel Kurulu’nda söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, basında yer alan haberlere ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadığına işaret etti.

Bu konuda çalışan bir komite olduğuna da işaret eden Erhürman, çalışmanın rapor aşamasında olduğunu belirtti,  ‘yapılması gereken işin yapılmaması gereken şekilde yapıldığı’ görüşünü kaydetti.

‘EK SÖZLEŞME NO 2’ metnine değinen Erhürman, imzalanmış veya imzalanacak bu ek sözleşmenin 3. Maddesi ve a bendine işaret etti, serbest rekabeti bozan bazı düzenlemeler getirildiğine vurgu yaptı.

“Sözleşme imzalandı mı, imzalanacak mı” diye soran Tufan Erhürman, şirkete her türlü sorundan ari sahanın teslim edileceğine dair taahhütte bulunulmasına karşın bu sözün tutulamadığını ve işlerin bu aşamaya geldiğini ifade etti.

Konuyla ilgili bir önceki dönemin Ulaştırma Bakanı olan, Azınlık Hükümeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun “Başbakan’a 7 değişiklik yapılmalı, 4’ünü yapmadınız onaylayamam” yazısı olduğunu da belirten Erhürman, Ertuğruloğlu’nun bahsettiği diğer 4 değişikliğin ne olduğunu sordu.

Sözleşmeler imzalandıktan sonra, esasına ilişkin yeni bir takım düzenlemeler getirilemeyeceğine vurgu yapan Erhürman, ihaleye atılan şirketlerin atacağı tekliflere yönelik değişikliklerin söz konusu olduğunu ve İHALE SÜRECİNİN DE SAKATLANACAĞI görüşünü belirtti.

Erhürman’dan HÜKÜMETE SORULAR:

“Bu ülkenin en büyük kamu-özel ortaklığında en başından bu yana hata üzerine hata yaptınız…” diyen Erhürman Hükümet’e sordu:

-Ek Sözleşme imzalandı mı, taslak mı?

-Tahsin Ertuğruloğlu’nun gerçekleşmeyen 4 talebi nedir?

-4 yıl daha uzatıldığı tarihte baştaki ihale sürecini sakatlayacağınızın farkında mısınız?

-Sözleşmeyi imzalarken tutamayacağınız bir söz verdiniz, sahayı her türlü sorundan ari şirkete devredemediniz. Şirket bu nedenle zarara uğradığını iddia ediyor ve tazminat yolu gösteriyor.

Şirket mahkemeye gitse tazminat talep etse, mahkeme kararını verecek. Belki de devlet lehine bir karar verecek, hiçbirimiz bunu şimdiden bilemez. Oysa siz şimdi daha hiçbir zarar da tespit etmeden 4 yıl uzatmaya gidiyorsunuz… Bu 4 yıl da nasıl hesaplandı?

Dürüst: “Sözleşme imzalandı, yürürlüğe girdi”

Toplanan cironun önemli bir kısmının devlet kasasına gireceği bir anlaşma yapıldığını kaydeden Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, böyle bir anlaşmaya kötü denemeyeceği görüşünü belirtti.

Sözleşme’nin Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini de açıklayan Dürüst, anlaşmanın imzalandığını ve yürürlüğe de girdiğini, ilgili davaların da şirket tarafından geri çekildiğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu’nun bir bütün olduğunu ifade eden Dürüst, Tahsin Ertuğruloğlu’nun onaylamadığı bazı noktaları bulunduğunu belirtmesi üzerine, CTP Milletvekilleri bunların ne olduğunun açıklanması gerektiği ısrarında bulundu.

Bunun üzerine Dürüst, ‘Tahsin Bey’e sorun isterseniz’ şeklinde konuştu.

‘Ben yapmadım hesabı…’

CTP Milletvekilleri’nin ısrarlı ‘hesabı nasıl yaptınız’ sorularına ise ‘Ben yapmadım hesabı’ yanıtı verdi.

Soyer: “Boşuna konuşursunuz, bu iş bitti demek istiyorsun”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst kürsüdeyken CTP Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’den ‘Yani ‘Boşuna konuşursunuz, bu iş bitti demek istiyorsun’ sözleri duyuldu.

KİM NE DEDİ?

“Ekmek kadayıfı üzerine dondurma!”

Doğuş Derya’nın ‘Niye şimdi? Dışarıdan bir telkin mi var?’ sorusuna Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, ‘Açılan tazminat davası var…’ yanıtı verirken, ‘4 yıl uzatma’ hesaplamasının nasıl yapıldığına ilişkin soruları ile ‘teknik elemanlar’ yaptı yanıtı verdi.

Ferdi Sabit Soyer’den ise “2042 yılına uzattınız.. Siz bu şirkete ekmek kadayıfı üzerine dondurma koydunuz yanında da meşrubat verdiniz…” sözleri duyuldu.

 

Yorgancıoğlu: “Eski Hükümet’i suçlamaktan vazgeçin, siz teslim oldunuz”

“Yargının da devletin gelirlerini azaltacak davranışta bulunanların hakkından gelmesi lazım…” diyen eski Başbakanlardan, CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, “ Siz teslim oldunuz. Emrullah Turanlı bizim zamanımızda da yapmaya çalıştı… Bir başka hükümete atıfta bulunmak, suçlamak olmaz” dedi.

Kendi Başbakanlığı dönemine ilişkin eleştirileri de yanıtlatan Yorgancıoğlu, “Bizim dönemimizde asker çekildi, İstanbul Havayolları’nın uçuşlarını durdurduğundan hangar işletmesi de mümkün değildi, hak iddia etmesi de mümkün değildir, bir gecede yıktırıp ilgili firmaya teslim ettik” dedi.

 

Ertuğruloğlu’dan ÇIKIŞ!

“Bu alınan karara onayım yoktur, benim katılmadığım bir toplantıda alınmıştır”

Ercan Havaalanı ihalesinin ilk günden itibaren tüm aşamalarının araştırılmasını talep edenlerden birisi de kendisi olduğunun altını çizen Azınlık Hükümeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Haklı olduğumuzu da görüyoruz” dedi.

Ertuğruloğlu’nun ifadeleri şöyle:

“Araştırma Komitesi raporunu yayınlayacak ve konu kapanacak gibi görünüyor. Ama ihaleyi kazanan şirket ilk günden itibaren büyük samimiyetliksiz içinde. Devleti hiçe sayan beyanatları aklımda…

‘KKTC Siyaseti, bürokrasisi cebimde’  diyen bir adamdan bahsediyoruz. Devlet araziyi devretmekte hatalı davrandı. Tam temiz bir arazi devretmedi. Ama şirketin devredildiği kadarı ile de yapması gereken işleri yapmasına engel yok. Şirket Ercan’da hiçbir iş yapmayan para kazandı. Terminal binasının her metrekaresini kiralayarak para kazandı.

Sonra da denetimsiz inşaata başladı. Ödediği paranın, ödemesi gereken para olduğundan emin değilim.

“Ercan’da hiçbir denetim yok”!

“Ercan’da hiçbir anlamda sağlıklı denetim yok. Ne mali denetim, ne de inşaatı denetim. İlgili şirket istediği rakamları ciro olarak gösteriyor.

Bu konu öyle bir çarpıtıldı ki, Tahsin Ertuğruloğlu Devleti 11 milyon 250 bin taahhüt altına soktu gibi… İtiraz ettiğim, ek sözleşmede var olanlarda biri de buydu..  11 milyon 250 bin Dolarlık krizi yaratan, bilinçli yaratıldı, şartname gereği ödemesi gerekeni ödememesi için yaratılan krizdi.”

 “Katıldığım bir toplantıda alınmamış bir kararın alınmış gibi gösterilmesine itirazımı yaptım”

“Ben Bakanlar Kurulu ve Başsavcılığa önerilen metinde 7 değişiklik yapılması talebimi ilettim, ona göre onay verebileceğimi belirttim. İlk yazım 5 Mayıs…

8 Mayıs’ta adadan ayrıldım, bir sonraki Bakanlar Kurulu’na katılamadım, dönüşümde alınan karar bana belirtildi. 2 Mayıs’ta katıldığım bir toplantıda alınmış bir karar gibi gösterildiğini görünce, ikinci yazı yazdım. Israrla katıldığım bir toplantıda alınmamış bir kararın alınmış gibi gösterilmesine itirazımı belirtti.

Söyleyeceklerimi söylediğimde kötülüyor gibi görünmek istemem ama Ercan İhalesi YANLIŞ ŞİRKETE VERİLMİŞTİR. Türkiye’nin çok daha başarılı şirketleri vardı. Bu alınan karara onayım yoktur, benim katılmadığım bir toplantıda alınmıştır.”

ARA VERİLDİ!

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı'nın Meclis Başkanlığı söz vermediği halde kürsüye gelerek yüksek sesle konuşmaya başlaması üzerine, Meclis Başkanı oturumu kapatarak ara verdi. 

 

DİN İŞLERİ DAİRESİ YASA ÖNERİSİ ‘OYÇOKLUĞU’NU BULDU…

Erhürman: “Hayır diyeceğiz, değişiklik getireceğiz”

Meclis Genel Kurulu aranın ardından, geçen haftaki birleşiminde görüşüp madde madde oyladığı Din İşleri Dairesi Yasa Önerisi’nin bütününü oyladı.

Kur’an Kursları’na da yasal zemin yaratacak Din İşleri Dairesi Yasa Önerisi, UBP-DP Azınlık Hükümeti’ne mensup milletvekillerinin oyu ile OYÇOKLUĞU ile onaylandı.

CTP, TDP ve Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı Yasa Önerisi’ne OLUMSUZ oy verdi. Çok sayıda Din Görevlisi Yasa Önerisi’nin oylamasını Meclis Genel Kurulu’ndaki izleyici locasından takip etti.

Erhürman: “Birçok maddede sıkıntı var”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Din görevlilerinin hukuku statülerinin netleşmesi ve çalışma koşulları açısından Yasa Önerisi’ni desteklediklerini ancak geriye kalan maddelerdeki sıkıntılar nedeniyle Yasa Önerisi’ne RET diyeceklerini ve değişiklik önerisi de getireceklerini açıkladı.

Erhürman’ın ifadeleri şöyle:

“Din Görevlilerin hukuku statüsünün netleşmesi ve çalışma koşullarına ilişkin tüm maddelerde görüşümüz olumlu fakat hala yasanın içerisindeki birçok maddede sıkıntılar var.

Biz o sıkıntılar nedeniyle HAYIR diyeceğiz. Geriye kalan sıkıntıları doğuran maddelerle ilgili değişiklik getireceğiz".

 

Meclis YÖDAK Üyesi seçti!

Meclis Genel Kurulu, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Üyeliği için seçim yaptı.

50 milletvekilinden 41’nin oy verdiği seçimde 25 oy alan Prof. Dr. Hülya Harutoğlu YÖDAK üyeliğine seçildi. Prof. Dr. Yusuf Orcan ise 16 oy aldı.

Atama işlemlerinin gerçekleşmesi için sonuç Meclis Başkanlığı’nca Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya bildirilecek.

Seçimlerin ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Meclis Genel Kurulu yarın yeniden toplanacak.

Bu haber toplam 3831 defa okunmuştur
Etiketler :