1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Devrimci Kadınlar –( Queen Of The Neighborhood Kolektifi ):
Devrimci Kadınlar –( Queen Of The Neighborhood Kolektifi ):

Devrimci Kadınlar –( Queen Of The Neighborhood Kolektifi ):

Devrimci Kadınlar –( Queen Of The Neighborhood Kolektifi ):

A+A-

Feminist Atölye (FEMA)
info@feministatolye.org

Bu hafta sayfamızda bir kitap ve bu kitapta yer alan onlarca devrimci kadından birini sunarak, feminist yayınlar ve devrimci kadınlar hakkında söz söylemeye devam edeceğiz.
"Elinizde öldürücü bir silah tutuyorsunuz. Devrimci Kadınlar, statükoya karşı bir tehdit ve kendisi için düşünmeye cesaret eden her kişi için, tehlikeli bir uyarı işareti! Bence bu kitaptaki kelimeler ve sanat, bir devrimi harekete geçirecek güce sahip. Ayaklanalım ve şimdi onlara katılalım!"
Wendy-O Matik


2005 yılında Yeni Zellanda-Aucklan’daki feminist bir kitapçı Cherry Bomb Comics’te hazırlanmış bir fanzin  olarak başlayan ve hızla Yeni Zellanda dışına çıkarak yavaş yavaş tüm dünyaya yayılıp feminist heyecanı yaygınlaştıran bir çalışmayı getiriyoruz karşınıza.
Proje kısmen, kollektif  imge hazinemizin geleneksel erkek ve devrimci poster figürleri yerine, çok daha az bilinen, çok daha az hatırlanan kadınlarla doldurulması yoluyla, popüler kültürün yorumlanmasını ifade ediyor.
Devrimci kadınlar konusunda akla gelen ilk soru: “Bir şeyi devrimci kılan nedir?” olmalı. Çağlar boyunca sadece eylemlerinden dolayı değil, aynı zamanda resim, edebiyat, müzik, bilim, tıp gibi alanlarda yaptıklarıyla da “devrimci” olarak nitelendirilebilecek pek çok kadın var. Peggy Kornegger’in yazdığı gibi, “Feminizm, bir başının kesilmesiyle yok edilemeyecek çok başlı bir devdir.”
Devrimde söz konusu olan, yeni bir yöneliş, bir altüstlük ve bir şeyleri görme ve yapma tarzımızdaki dönüştürücü, ayaklandırıcı, kışkırtıcı radikal değişimdir. O nedenle bu kitap, toplumsal ayaklanma siyasi değişim mücadelelerine katılmış  aktivist, anarşist, feminist, özgürlük savaşçısı ve vizyon sahibi kadınları bir araya getirmekte. Kitapta yer alan kadınlar kuralların var olduğunu bilen, fakat  o kuralların dışında yaşayan, adaletsizliği konuşan ve ondan kurtulmak isteyen isyankar kadınlar olarak görebiliriz. Bu kitap, devrimci değişimin parçası olan, güçlü, idealist, korkusuz 30 kadını bir araya getiriyor. Hikayeleriyle binlerce insana  umut olmuş, sessizliğe ses vermiş kadınları.Aynı zamanda, kadın otoritesinin erkeğinkinin yanında esamesinin bile okunmadığı bir iklimde, inandıkları uğruna tüm hayatlarını harcayan  cesur kadınları…
İşte onlardan biri…

--------------------------------------------

Malalai  Joya (1978 - )

Malalai  Joya, kadın ve çocuk hakları savunucusu, parlamenter ve sosyal aktivisttir. Ailesinin, 1982 ‘de Sovyetler’in Afganistan’ı işgali sırasında kaçışı nedeniyle, Malalai İran ve Pakistan’daki mülteci kamplarında büyümüştür. Dokuz yaşında bir çocuk iken Pakistan’daki diğer Afgan kadınlara okuma-yazma öğretmektedir. Ardından 1998’de Taliban’ın iktidarı sırasında Afganistan’a geri dönmüş, bir sosyal aktivist olarak çalışmış, bir yetimhane ve bir sağlık ocağı açmayı hedefleyen Afgan Kadınlarının Yeteneklerini Geliştirme Örgütü’nün direktörlüğünü yapmıştır.

2003 yılında Loya Jirga’ya seçilmiş bir delege olarak, Taliban sonrası Afgan Anayasasının hazırlanmasında savaş ağalarının da yer almasını protesto eden üç dakikalık ateşli konuşmasıyla uluslararası kamuoyunun dikkatini çekecekti. Malalai, bir yanda “kafir” ve “komünist” olarak adlandırılırken, diğer yanda destekçileri tarafından “Afganistan’ın en cesur kadını” olarak görülüyordu.

İki yıl sonra, yirmi sekiz yaşındayken, yasama organının alt meclisi  Wolesi Jirga’ya seçilerek, parlamentonun en genç üyesi olacaktı. O zamandan beri Malalai, Afgan devlet yetkililerini, “ ülkenin İslam hukukunu kadın haklarını sınırlamak için bir araç olarak kullandığı” konusunda suçlamaktadır. Ayrıca,  bazı parlamento üyeleri tarafından işlenenler de dahil olmak üzere, tüm savaş suçlularının soruşturulması için çağrı yapmaya da devam etmiştir. Malalai öte yanda, uyuşturucu kaçakçılığı ve sistemik yolsuzluklarla ilgili de açık konuşmaktadır (dünya ölçüsünde afyon arzının yüzde 90’ı Afganistan’da üretilmektedir.) Şimdiye dek oturumlarda, parlamento üyeleri tarafından fiziksel ve sözlü saldırıya uğramış, tecavüz tehditleri almış ve dört suikast girişiminden kurtulmayı başarmıştır. Buna karşılık önlem amaçlı olarak silahlı koruma ile seyahat etmekte, burka giymekte ve aynı yerde iki gece geçirmemektedir.

Mayıs 2007’de de Wolesi Jirga’yı “ Bir hayvan ahırı”na  benzetince, parlamento üyelerinin birbirine açık eleştiri yapma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle, parlamento üyeliği üç yıl süreyle askıya alınmıştır. Temsilcisi olduğu Farah yöresi ve diğer Afganistan illerinden insanlar, şu anda temyiz sürecinde bulunan bu cezayı protesto etmiş bulunmaktalar.

Malalai, Avustralya, Kanada ve Avrupa’da kadın ve işçi hakları ile Afganistan’ın durumu hakkında konferanslar verdi. Öte yanda ABD işgaline karşı çıktığında ve “ teröre karşı savaş” ile alay ettiğinde, Amerika Birleşik Devletleri’nden herhangi bir sempati görmedi. “ Hiçbir ulus başka ulusa özgürlük bağışlayamaz… ABD, herşeyin olduğu gibi kalmasını istiyor. Statükoyu istiyor. Kanayan, acı çeken bir Afganistan, burada kalışlarını uzatmak için iyi bir bahane. Şimdi Taliban’ı bile bağırlarına basıyorlar”.  Ve pasaportuna 2008 yılında el konuldu.

Malalai, çok sayıda uluslararası insan hakları ödülü aldı ve Mutluluk Düşmanları isimli belgeselin de konusu oldu.

“Beni öldürecekler, fakat sesimi öldüremeyecekler; çünkü sesim bütün Afgan kadınlarının sesi olacak. Çiçeği koparabilirsiniz, fakat baharın gelişini durduramazsınız.”

“Bir daha asla korkunun gölgesi altında fısıldayarak konuşmayacağım. Ben sadece halkımın mücadelesinin sembolü ve davasının hizmetçisiyim. Eğer inandıklarım uğruna öldürülürsem, bırakın kanım gelecek nesiller için bir kurtuluş işareti ve sözlerim bir devrimci paradigma olsun.”

Queen of the Neighbourhood Kolektifi; tamamı kadın yazar, araştırmacı, editor ve sanatçılardan oluşan bir çalışma grubudur.

 

Bu haber toplam 2555 defa okunmuştur
Gaile 330. Sayısı

Gaile 330. Sayısı